Viquipèdia:Viquipèdia és un videojoc de rol massiu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Viquipèdia, la seqüela del joc Nupedia, és un videojoc de rol massiu amb temàtica d'enciclopèdia en un estil de guerra d'edicions de «navegació d'articles». Va ser llançat per la Fundació Wikimedia per a la World Wide Web el 2001, i desenvolupat per la comunitat.[1]

Món del joc[modifica]

El 2023, la Viquipèdia, la versió en català del joc, tenia un món immersiu amb 462.047 jugadors i 736.144 localitzacions úniques, incloent un nombre desconegut de zones secretes, 171 coves completament excavades i 773 coves llegendàries. Objectes màgics i poders sobrenaturals habiten aquestes localitzacions, la navegació de les quals és assistida per mapes del món. Algunes d'aquestes localitzacions, objectes i poders esdevenen conflictius i desnivellen el món. Als jugadors no els agradaran aquests articles i els gran mestres respondran batent-los o, si són herètics, vaporitzant-los.

L'univers pot trigar anys a ser completament explorat, amb moltes regions per a explorar. Les coves del joc varien sovint de dimensions. Algunes són tan grans que requereixen d'hores per a explorar-les, mentre que d'altres són tan petites que els jugadors poden abastar tota la cova d'una llambregada.

Mecànica del joc[modifica]

Els jugadors poden acumular punts d'experiència, permetent pujar el seu nivell i augmentar el seu rang. Alguns jugadors se centren massa a pujar els seus punts d'experiència i, malgrat els seus nivells alts, no són valorats per la comunitat. Els jugadors poden triar un rol: pistoler, espieta, filtraire o sacerdot. Altres jugadors poden no identificar-se amb cap rol i ser una persona normal. En alguns casos, un jugador pot triar jugar amb invocacions excessives, o jugar amb múltiples guerrers alhora. Això provoca un repte addicional perquè ha d'evitar ser atrapat pels espietes, els quals han de trobar-lo i destruir-lo. La majoria de jugadors acumulen guardons dels quals la comunitat els ha proveït, com estrelles, medalles verdes i, fins i tot, llegendàries estrelles de bronze. Els jugadors poden lluitar contra cabdills, baixar a l'arena jugador contra jugador i, fins i tot, optar a canviar de rol per a convertir-se en grans mestres. És possible tenir un duel aleatori que permet lluitar contra monstres infames.

Els personatges no jugadors (sovint abreujats com PNJ), també participen del món del joc. Viquipèdia es diferencia d'altres videojocs de rol massiu en el sentit que els jugadors poden dissenyar els seus propis PNJ, i sol·licitar-ne l'aprovació perquè siguin inclosos al món. Els PNJ poden ser vistos al llarg del joc fent tasques com matar monstres, netejar tavernes i altres tasques similars.

Després d'obtenir punts d'experiència en quatre dies, els jugadors obtenen poders addicionals, com la capacitat de canviar els noms de les coves i passar a través de cadenes màgiques menors.

Cada localització única al món té una taverna on els jugadors tenen l'oportunitat d'interactuar els uns amb els altres en temps real. Sovint els jugadors entaulen amistat entre ells, i alguns fins i tot s'han reunit al món real. Els jugadors també poden construir les seves pròpies cases amb mobles i rebre missatges d'altres jugadors. D'altra banda, alguns jugadors es tornen addictes, essent incapaços de sortir del joc i passant-hi hores i hores. És freqüent que siguin els jugadors més experimentats els que acaben passant més temps al món. Els jugadors amb ideals similars s'agruparan per a formar gremis. La gent sol jugar a videojocs de rol massiu entre 6 i 8 mesos abans de prendre's un descans, tal com passa a la Viquipèdia.

Els trols són dels enemics més comuns al món, i sovint apareixen en escaramusses. Els orcs, els seus enemics naturals, batallen contra ells usant mètodes igual de destructius. Les armes com les espases són emprades freqüentment, però els trabucs i els pedrenyals poden ser usats per a derrotar un enemic aparentment invencible. Molts jugadors porten un escut per ajudar a protegir les coves. Els jugadors vigilen coves en què estan (o han estat) implicats, emprant dispositius especials que estan connectats a un avenc al qual només ells poden entrar. Les armes poden ser usades per a propòsits que no siguin fer front als enemics, però trencar la regla dels tres cops pot comportar un bloqueig de gel.

Les estratègies de batalla il·legítimes són moltes. Els trols, maliciosos i sigil·losos, solen emprar invocacions excessives i esbirros per enganyar els mestres del joc. Els jugadors també poden intentar destruir, danyar o corrompre parts del món. Matar jugadors està molt mal vist, però passa de totes maneres. Els nous jugadors són els més vulnerables. Els mestres del joc intenten controlar la incursions des del seu quarter general produint bloquejos de gel per mitjà d'encanteris i evitant que es moguin per un cert període de temps o definitivament. Hi ha uns jugadors encara més poderosos, coneguts com a tirans. Aquests, a més de tenir el poder d'invocar nous mestres del joc, poden invocar nombrosos esbirros poderosos per ajudar-los en les seves aventures.

Rols generals[modifica]

  • Els constructors tenen l'habilitat de transformar les coves més petites en les més complexes. Alguns augmenten la mida de la cova, mentre que altres n'augmenten la seva complexitat. Això no obstant, ambdós tipus són vitals. Tanmateix, quina és la gràcia d'una cova colossal sense laberints?
  • El senyor obscur és el mestre i fundador de la Viquipèdia i els seus mons relacionats. Patrulla el món, i anteriorment tenia autoritat absoluta. Tot i que el seu poder ha disminuït, continua tenint autoritat indirecta com el savi del cos governamental del joc i segueix essent el jugador més observat.

Fora de la cultura de la comunitat, el desenvolupament de la Viquipèdia i les seves actualitzacions són realitzades per un equip de desenvolupadors i acòlits. Els seus comptes són fàcilment identificables gràcies a la distinció WMF que branden. Encara que és possible contactar un empleat específic amb el vostre compte de joc, és improbable que us responguin i tindreu més possibilitats seguint les instruccions de la pàgina de contacte.

Referències[modifica]

  1. Rojo Cervera, Marta. «Dentro de la Wikipedia: "Es un gran juego ‘online’ infinito"» (en castellà). El País, 27-08-2022. [Consulta: 12 octubre 2023].

Vegeu també[modifica]