American Hustle

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaAmerican Hustle

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióDavid O. Russell Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióCharles Roven, Richard Suckle, Megan Ellison i Jonathan Gordon Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióHeather Loeffler Modifica el valor a Wikidata
GuióEric Warren Singer i David O. Russell Modifica el valor a Wikidata
MúsicaDanny Elfman Modifica el valor a Wikidata
FotografiaLinus Sandgren Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJay Cassidy, Alan Baumgarten, Crispin Struthers i Kevin Tent Modifica el valor a Wikidata
VestuariMichael Wilkinson Modifica el valor a Wikidata
ProductoraColumbia Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorInterCom i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena13 desembre 2013 Modifica el valor a Wikidata
Durada138 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeNova York Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost40.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació251.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema de ficció criminal, cinema de robatoris, comèdia i drama Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióNova Jersey Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc webamericanhustle-movie.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt1800241 Filmaffinity: 896227 Allocine: 205330 Rottentomatoes: m/american_hustle Letterboxd: american-hustle Mojo: davido2013 Allmovie: v569321 TCM: 980162 Metacritic: movie/american-hustle TMDB.org: 168672
Facebook: AmericanHustle Twitter (X): americanhustle Modifica el valor a Wikidata

American Hustle és una pel·lícula de 2013 dirigida per David O. Russell i escrita per Russell i Eric Warren Singer. Està basada en una operació ABSCAM del FBI en la dècada dels 70 i 80.[1][2] Es va estrenar el 13 de desembre del 2013.[3] En els papers principals apareixen Christian Bale, Amy Adams i Bradley Cooper. Jeremy Renner, Jennifer Lawrence i Louis C.K. participen en rols secundaris.

Des de la seva estrena la pel·lícula va rebre lloances de la crítica especialitzada i del públic. Va rebre deu nominacions als Oscar, entre les quals destaquen les d'Oscar a la millor pel·lícula, al millor director (per a Russell), al millor guió original, i en les quatre categories d'interpretacions: millor actor per a Bale, millor actriu per a Adams, millor actor de repartiment per a Cooper i millor actriu de repartiment per a Lawrence. Va obtenir set nominacions als Globus d'Or, de les quals finalment va guanyar 3 premis: Millor pel·lícula - Comèdia o musical, Millor actriu - Comèdia o musical per a Adams i Millor actriu de repartiment per a Lawrence.

Aquesta va ser la primera participació en rols protagonistes compartits de Bale i Adams, ja que 5 anys després, protagonitzarien la pel·lícula Vice, aconseguint també comentaris positius per part de la critica i públic. El director, O. Russell, va reunir en aquesta pel·lícula a quatre actors-actrius que havien tingut rols com a protagonistes dels seus films anteriors, com és el cas de Bale i Adams, que ho van ser en la pel·lícula The Fighter, així com de Cooper i Lawrence, que van protagonitzar la pel·lícula Silver Linings Playbook.

Argument[modifica]

El 1974, un empresari poc rellevant, Irving Rosenfeld (Christian Bale) coneix en una festa a l'stripper Sydney Prosser (Amy Adams) i es converteixen en amants, malgrat que Irving està casat amb la inestable Rosalyn Rosenfeld (Jennifer Lawrence); Rosalyn es nega a divorciar-se amenaçant amb emportar-se al seu fill, Danny, lluny d'ell. Irving és un estafador i Sydney es converteix en la seva companya de malifetes, tot fingint ser una aristòcrata britànica anomenada Edith Greensly per tal d'atreure inversors, els diners dels quals Irving després malversa. Una de les seves víctimes resulta ser un agent del FBI, Richie DiMaso (Bradley Cooper), el qual promet alliberar-los si Irving li ajuda a detenir a altres quatre grans estafadors. Richie se sent atret per Sydney, qui inicia una relació amb ell, encara que sense revelar la seva veritable identitat.

Irving té a un dels seus amics que fingeix que és un ric xeic àrab, a la recerca de possibles inversions a Amèrica. Un soci seu suggereix que el xeic fa negocis amb Carmine Polito (Jeremy Renner), el nou alcalde electe de Nova Jersey, que havia legalitzat els jocs d'atzar a Atlantic City. Polito està tenint problemes per reunir els diners necessaris per a la renovació de la ciutat, i Richie dissenya un pla per atrapar a Polito. Per això, sol·licita al seu cap, Stoddart Thorsen (Louis C.K.), una transferència de 2 milions de dòlars a un compte controlat pel FBI; però Thorsen es nega. Sydney convenç a una secretària, Brenda (Colleen Camp), perquè transfereixi els diners sense que Thorsen ho sàpiga. Quan el cap de Thorsen, Anthony Amado (Alessandro Nivola), lloa la seva iniciativa, Thorsen ja no està en condicions de cancel·lar l'operació. Richie després organitza una reunió amb Polito i intenta enregistrar-lo tot acceptant suborns. Polito comença a sospitar i marxa, però Irving salva l'operació en convèncer-ho que el xeic és legítim.

Irving i Rosalyn sopen amb Polito i la seva esposa, Dolly (Elisabeth Röhm); Irving i Polito es fan amics i Irving es queda amb un sentiment de culpa sobre la seva participació en la conspiració. Polito després organitza una reunió amb el xeic en una festa i Richie fa que un altre agent, Paco Hernández (Michael Peña), es faci passar pel xeic. Irving es veu obligat a portar Rosalyn a la festa, i es fa amiga d'un mafiós, Pete Musane (Jack Huston), mentre que Irving, Polito i el xeic es reuneixen amb el cap de Musane, Victor Tellegio (Robert De Niro), qui vol obrir un casino a Atlantic City. Convenç Polito perquè suborni diversos funcionaris del govern per agilitar la ciutadania nord-americana del xeic i així assegurar el seu negoci, a més de sol·licitar una transferència de 10 milions de dòlars per demostrar la legitimitat del xeic. Richie, més tard, enregistra Polito subornant els funcionaris del govern.

Thorsen es nega a donar-li a Richie els 10 milions de dòlars, per la qual cosa Richie l'ataca; Irving que preocupat, ja que tem que Tellegio el persegueixi una vegada descobreixi l'estafa. Mentrestant, Rosalyn comença un romanç amb Pete i explica la participació d'Irving amb l'FBI. Irving és segrestat per Pete i promet donar-li a Tellegio 2 milions de dòlars per demostrar la legitimitat del xeic. Més tard s'enfronta a Rosalyn, qui anuncia que vol divorciar-se per estar amb Pete i afirma que a propòsit ella va deixar anar la informació sobre el FBI amb la finalitat de motivar Irving a desenvolupar un pla.

Sydney revela la seva veritable identitat a Richie i trenca amb ell, retrobant-se amb Irving. Més tard es reuneixen amb el suposat advocat de Tellegio, Alfonse Simone (Paul Herman) i Richie enregistra Simone parlant de les seves operacions il·legals. Brenda transfereix els 2 milions de dòlars al compte de Tellegio, i Richie, ansiós de glòria, ho celebra. Irving informa Polito sobre l'estafa, i Polito s'angoixa, al·legant que ell només volia millorar New Jersey i que el cuplpable va ser Irving qui el va involucrar. Richie, més tard, descobreix que Irving i Sydney han robat els 2 milions de dòlars i Alfonse en realitat era l'amic d'Irving, Ed Malone. Irving negocia per retornar els diners i salvar el FBI de la vergonya a canvi d'immunitat per a ell i Sidney i una reducció de la pena de Polito. Thorsen accepta i elimina Richie de l'operació. El seu paper en l'operació s'ignora en gran manera i roman en l'anonimat. Tellegio perdona Irving i Sidney per la seva contribució amb l'FBI, ja que li impedien acceptar el suborn, la qual cosa permetria al FBI processar-ho. Irving i Sidney van a viure junts, mentre Rosalyn se'n va a viure amb Pete. Comparteixen la custòdia de Danny, i Irving i Sidney utilitzen un préstec bancari per obrir un negoci de venda de pintures legals.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

Desenvolupament[modifica]

La pel·lícula va començar sent un guió d'Eric Warren Singer titulat American Bullshit. Va ser inclòs en el núm. 8 de la Black List de guions no produïts el 2010. La producció es va establir dins Columbia Pictures amb Charles Roven i Richard Suckle, a través d'Atlas Entertainment, que inicialment va considerar a Ben Affleck per la direcció; finalment David O. Russell va signar el contracte per dirigir la pel·lícula. Russell va reescriure el guió de Singer, reemplaçant els personatges amb caricatures de les seves respectives figures de la vida real.[4]

Filmació[modifica]

El rodatge va començar el 8 de març de 2013. La pel·lícula va ser rodada a Boston, Massachusetts (a Worcester), i a la ciutat de Nova York. El rodatge es va suspendre arran de l'atemptat de la marató de Boston. Quan es va aixecar el bloqueig, la pel·lícula retornà al seu rodatge a Boston i va passar els seus últims dies de la producció a la ciutat de Nova York.

Premis i Nominacions[modifica]

Premis Óscar[modifica]

Any Categoria Nominat Resultat
2014 Millor pel·lícula Nominada
Millor director David O. Russell Nominat
Millor actor Christian Bale Nominat
Millor actriu Amy Adams Nominada
Millor actor de repartiment Bradley Cooper Nominat
Millor actriu de repartiment Jennifer Lawrence Nominada
Millor vestuari Michael Wilkinson Nominat
Millor muntatge Jay
CassidyCrispin StruthersAlan Baumgarten
Nominat
Millor guió original Eric Warren SingerDavid O. Russell
Nominat
Millor disseny de producció Judy Becker Nominat

Premis Globus d'Or[modifica]

Any Categoria Nominat Resultat
2014 Millor pel·lícula - Comèdia o musical Guanyador
Millor director David O. Russell Nominat
Millor actriu - Comèdia o musical Amy Adams Guanyadora
Millor actor - Comèdia o musical Christian Bale Nominat
Millor actor de repartiment Bradley Cooper Nominat
Millor actriu de repartiment Jennifer Lawrence Guanyadora
Millor guió Eric Warren Singer David O. Russell
Nominats

Premis BAFTA[modifica]

Any Categoria Nominat Resultat
2014 Millor pel·lícula Nominada
Millor director David O. Russell Nominat
Millor actor Christian Bale Nominat
Millor actriu Amy Adams Nominada
Millor actriu de repartiment Jennifer Lawrence Guanyadora
Millor actor de repartiment Bradley Cooper Nominat
Millor guió original Eric
SingerDavid O. Russell
Guanyador
Millor maquillatge i perruqueria Evelyne NorazLori McCoy-Bell
Guanyadora
Millor disseny de vestuari Michael Wilkinson Nominat
Millor disseny de producció Judy BeckerHeather Loeffler
Nominat

Critics' Choice Movie Awards[modifica]

Any Categoria Nominat Resultat
2014 Millor pel·lícula Nominada
Millor comèdia Guanyadora
Millor Repartiment Guanyador
Millor actor Christian Bale Nominat
Millor actor de repartiment Bradley Cooper Nominat
Millor actriu de repartiment Jennifer Lawrence Nominada
Millor director David O. Russell Nominat
Millor guió original David O. Russell
Eric Singer
Nominat
Millor disseny de vestuari Michael Wilkinson Guanyador
Millor actriu en una comèdia Amy Adams Guanyadora
Millor actor en una comèdia Christian Bale Nominat

Premis del Sindicat d'Actors[modifica]

Any Categoria Nominat Resultat
2013 Millor repartiment Guanyador
Millor actriu de repartiment Jennifer Lawrence Nominada

Premis Satellite[modifica]

Any Categoria Nominat Resultat
2014 Millor pel·lícula Nominada
Millor director David O. Russell Nominat
Millor actriu protagonista Amy Adams Nominada
Millor actor protagonista Christian Bale Nominat
Millor actriu secundària Jennifer Lawrence Nominada
Millor actor secundària Bradley Cooper Nominat
Millor guió original David O.
RussellEric Singer
Guanyador
Millor muntatge Jay
CassidyCrispin Struthers
Guanyador

Premis del sindicat de productors[modifica]

Any Categoria Candidat Resultat
2014 Millor Producció d'una Pel·lícula Nominada

Premis del sindicat de directors[modifica]

Any Categoria Candidat Resultat
2014 Millor director David O. Russell Nominat

Premis SIBA[modifica]

"Any" "Categoria" "Candidat" "Resultat"
2013 Millor Pel·lícula American Hustle Nominada
2013 Millor Pel·lícula-Comèdia American Hustle Guanyadora
2013 Millor Director David O. Russell Nominat
2013 Millor Guió American Hustle Nominat
2013 Millor Repartiment Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper, Jeremy Renner i Jennifer Lawrence Guanyador
2013 Millor Actriu-Comèdia Amy Adams Nominada
2013 Millor Actriu Secundària Jennifer Lawrence Guanyadora

Cercle de Crítics de Nova York[modifica]

Millor pel·lícula, guió i actriu secundària (Jennifer Lawrence)

American Film Institute[modifica]

Top 10 - Millors pel·lícules de l'any

Referències[modifica]

  1. Sherman, Ted «Jersey Hustle: The real-life story of Abscam». The Star-Ledger, 25-11-2013 [Consulta: 3 desembre 2013].
  2. Peter Bradshaw. «Golden Globes 2014: Don't Be Duped by American Hustle». The Guardian, 13-01-2014. [Consulta: 25 desembre 2016].
  3. Caroline Westbrook. «Jennifer Lawrence begins work on untitled Abscam project with Bradley Cooper». Metro.co.uk, 22-03-2013 [Consulta: 22 març 2013].
  4. Denby, David «Grand Scam "American Hustle".». The New Yorker, desembre de 2013 issue, 06-12-2013 [Consulta: 30 novembre 2014].

Enllaços externs[modifica]