Braman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «braman (casta)».

Braman - també escrit bràman, brahman o bràhman - (en sànscrit, brāhmaṇ, "expansió") és un concepte filosofico-espiritual indi que fa referència al principi originari de l'univers. En els upanixad (comentaris dels veda escrits a partir del segle vii aC), se'l descriu com l'absolut omnipresent i transcendent, l'essència immanent i la causa eficient de tot allò que existeix. "Absolut de totes les coses conegudes", és impossible a una cosa, o fins i tot a la totalitat de les coses, de caracteritzar-lo o de circumscriure'l; és suposat ser el subjecte més aviat que l'objecte del pensament.

L'objectiu de l'hinduisme és d'atènyer, pel coneixement personal i gràcies a una revelació directa, la comprensió de l'essència del braman, és a dir, experimentar el fet que l'atman (l'ànima individual) no és més que un fragment del braman, que els dos són la mateixa cosa. La doctrina específica dedicada al braman és l'advaita vedanta (o l'estudi de la no-dualitat).

En la mitologia hindú, s'assimila el braman amb el déu creador Brama.

El Chândogya Upanixad, del segle vii aC, el descriu així:

«
Allò que anomenem braman és l'espai exterior a l'ésser humà, exterior a l'ésser humà.
És l'espai interior de l'ésser humà, interior de l'ésser humà.
És l'espai interior del cor. És ple. És immutable.
Llum que supera tota esplendor, llum que brilla sobre la Terra i més enllà dels cels més alts. Aquesta és la llum que brilla en el nostre propi cor.
Tot és, en veritat, Braman. És l'origen, la fi i la subsistència de tota cosa.
És ment i vida, és llum i veritat, és l'espai immens. Són d'aquest totes les activitats, tots els desigs, tots els perfums i tots els gustos.
Més petit que un gra d'arròs, o que un gra d'ordi, o que un gra de mostassa, o que un gra d'escaiola, habita en el meu cor.
Més gran que la Terra, més gran que el firmament, més gran que els cels, més gran que tots els mons, habita en el meu cor.
Abraça tot l'univers i, en silenci, és amor envers totes les coses.
Aquest és Braman.
»

Vegeu també[modifica]