Icona

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats vegeu «Icona (desambiguació)».
Moderna icona de metall de Sant Nicolau de l'artista búlgar Georgi Chapkanov (Gilbert House, Port Stanley, illes Malvines)

Una icona (del grec clàssic εἰκών, eikon, que volia dir 'imatge', a través del rus икона, 'ikona', amb el mateix significat que l'actual) és una representació pictòrica pintada en baix relleu o en mosaic, normalment sobre fusta, de Jesucrist o d'alguns dels seus misteris, de la Mare de Déu o dels sants, molt utilitzada al cristianisme ortodox.[1]

Ús religiós actual en la religió cristiana ortodoxa[modifica | modifica el codi]

En la religió cristiana ortodoxa, les icones són sagrades i és habitual veure fidels efectuar gestos de devoció en honor de les icones. Per a aquesta confessió, és tan important venerar la icona com escoltar la paraula o llegir els escrits. Actualment, els cristians catòlics utilitzen la icona en la litúrgia sense donar-li la mateixa riquesa en l'ús que en fan els cristians ortodoxos.

Dins les esglésies d'aquesta confessió religiosa, les icones es troben escampades per tot l'edifici i, sobretot, es troben reunides a l'iconòstasi, el mur que separa la nau del presbiteri.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Diccionario de Arte I (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.292. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 1de desembre de 2014].