Javier Busto Sagrado

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Javier Busto)
Infotaula de personaJavier Busto Sagrado

Javier Busto el novembre de 2006 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 novembre 1949 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Hondarribia (Guipúscoa) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballComposició, música coral i composició musical Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócompositor, director de cor Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 0ae79cfb-74af-4839-b1e9-69e938dec91a Discogs: 1511147 Allmusic: mn0001557257 Modifica el valor a Wikidata

Javier Busto (Hondarribia, Guipúscoa, 13 de novembre de 1949) és un compositor basc.

Va estudiar direcció coral amb Mn. Erwin List. Paral·lelament als estudis musicals, es va llicenciar en Medicina a la Universitat de Valladolid. Ha estat director del cor Ederki de Valladolid (1971-1976) amb el qual va guanyar el tercer premi a Tolosa (1975). L'any 1978 va fundar el cor Eskifaia d'Hondarribia que va dirigir fins al 1994 i amb el qual va guanyar primers permis als concursos internacionsl d'Ejea de los Caballeros, Tolosa, Avilés, Tours, Gorizia, Spittal an der Dräu, Mainhausen i Marktoberdorf.

Va fundar l'any 1995 el Kanta Cantemus Korua de Guipúscoa amb el qual va obtenir el primer premi als concursos internacionals de Tours l'any 1997 i de Tolosa l'any 1999.

Les seves composicions van ser premiades a Bilbao, Tolosa i Igualada, i publicades a Suècia (Gehrmans Musikförlag), EUA (Walton, Alliance Music P. and Santa Bárbara), Alemanya (Ferrimontana) i a Espanya (bustovega).

Docent de direcció coral a Espanya, França, Suècia i Veneçuela, forma part regularment dels jurats dels més importants concursos coral com ara els d'Arezzo, Debrecen, Las Palmas de Gran Canaria, Tours, Takarazuka (Japó), Tolosa, i és membre del comitè tècnic del conutrs de Tolosa i del Festival de Legnano.

Ha estat director convidat en nombroses ocasions com ara el IV World Symposium on Choral Music - 1996, a Sydney (Austràlia), i a KobeOsaka - Tòquio (1998), convidat d'honor a Tòquio Cantat l'any 2000 i l'any 2002 a l'Americafest International Women's Singing Festival, Seattle (EUA) (2001), a Europa Cantat Festival de Barcelona (2003), i ha dirigit cors il·lustres al Japó, Suècia, Canadà (Elektra Women's Choir), Itàlia (Corale Zumellese, Corale Renato Portelli), Argentina (Lagun Onak Choir), Buenos Aires.

La seva música[modifica]

La producció de Javier Busto està quasi totalment relacionada amb la música coral. El seu estil és fluid, cantable i caracteritzat per una contínua recerca de l'efecte harmònic sobretot mitjançant la utilització d'acords d'11ma, de 13ma i intervals de segona, i rítmic mitjançant l'ajuda de nombroses fórmules procedents de la tradició popular sobretot espanyola (p. ex. zorongo, habanera, etc.)

L'autor fa una atenció especial a tot el que representa la relació entre text i música, utilitzant molt sovint artificis madrigalístics d'impacte emotiu segur. La peça que l'ha fet més cèlebre, l'Ave Maria, resumeix per si mateix el pensament musical d'aquest compositor i director de cor basc.

Obres[modifica]

Enllaços externs[modifica]