Jordisita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralJordisita
Fórmula químicaMoS₂
EpònimEduard F. A. Jordis (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina Himmelsfürst, Brand-Erbisdorf, Districte de Freiberg, Erzgebirge, Saxònia, Alemanya
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.EA.30
Nickel-Strunz 9a ed.2.EA.30 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/D.25 Modifica el valor a Wikidata
Dana2.12.11.1
Heys3.8.8
Propietats
Sistema cristal·líamorf, amb una certa estructura de capes
Colornegre, gris blavós
Fracturaconcoidal
Duresa1 a 2
Lluïssormat, terrosa
Color de la ratllagris, gris blavós
Diafanitatopaca
Més informació
Estatus IMAmineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1909
SímbolJds Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La jordisita és un mineral de la classe dels sulfurs. Rep el seu nom en honor d'Eduard Friedrich Alexander Jordis (1868-1917), químic de col·loides.

Característiques[modifica]

La jordisita és un sulfur de fórmula química MoS₂. Encara que generalment es pensa que és un mineral amorf, la jordisita presenta patrons de pols de difracció d'electrons. Té una estructura en capes, i la separació entre capes és aproximadament 6Å, com en la molibdenita, de la qual n'és el dimorf.[1][2] La seva duresa a l'escala de Mohs és d'1 a 2.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la jordisita pertany a «02.EA: Sulfurs metàl·lics, M:S = 1:2, amb Cu, Ag, Au» juntament amb els següents minerals: silvanita, calaverita, kostovita, krennerita, berndtita, kitkaïta, melonita, merenskyita, moncheïta, shuangfengita, sudovikovita, verbeekita, drysdal·lita, molibdenita i tungstenita.

Formació i jaciments[modifica]

La jordisita apareix en filons i recobriments d'origen probablement hidrotermal de mitjana i baixa temperatura.[3]

La jordisita va ser descoberta l'any 1909 a la mina Himmelsfürst, a Brand-Erbisdorf, (Saxònia, Alemanya). També ha estat trobada en un altre indret de Saxònia i a Bavària; a Austràlia, Àustria, el Brasil, el Canadà, Eslovènia, els Estats Units, França, el Kazakhstan, Mèxic, el Marroc, Polònia, la República Txeca, Rússia, Sud-àfrica, l'Uzbekistan, Xile i la Xina.[1]

Sol trobar-se associada amb altres minerals com: ilsemannita, molibdenita, uraninita, coffinita, cinabri, pirita, fluorita, apatita, estilbita, calcita, quars.[3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Jordisite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].
  2. Kao, L.S. et al. «A C/MoS2 mixed-layer phase (MoSC) occurring in metalliferous black shales from Southern China, and new data on jordisite» (en anglès). American Mineralogist, 86, 7-8, 2001, pàg. 852-861.
  3. 3,0 3,1 «Jordisite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. Arxivat de l'original el 4 de març 2016. [Consulta: 18 febrer 2017].