Kraft durch Freude

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Full de propaganda de la societat nKraft durch Freude al gau de Kurhessen

Kraft durch Freude o La força per l'alegria era una organització nacional-socialista del partit polític NSDAP i filial del Front alemany del treball (Deutsche Arbeitsfront -DAF) amb l'objectiu d'organitzar, de vetllar i d'igualar el lleure de la població alemanya. A l'època nazi era l'agència de viatges més llarga de la nació.

El seu objectiu principal va ser de donar al poble alemany la força per a accelerar l'expansió econòmica i de fer-ne un poble sa, fort i prest a la guerra. Una alegria sana durant un temps de lleure ben organitzat, molt millor que el plaer fàcil, hauria hagut de promoure un poble sa i fort, en unir empresaris i treballadors sota un mateix taulat, s'esperava d'evitar els conflictes socials, nefasts per a l'economia. Segons la ideologia nazi, el lleure no era pas un dret individual, però un factor essencial per augmentar la productivitat al servei del progrés de l'estat.[1] També havia de contribuir a la força militar del poble. La KdF-fàbrica de Wolfsburg que oficialment treballava a construir un Volkswagen o cotxe per a tothom era un camuflament d'una indústria militar, prohibit pel tractat de Versalles del 1919. El balneari de Prora a costat de Binz a l'illa de Rügen, oficialment construït per a rebre 20.000 obrers durant les seves vacances era concebut de tal manera a poder canviar-lo ràpidament en hospital militar.

El moviment va finançar-se per a contribucions obligatòries dels empleats, dels empresaris i dels funcionaris que pagaven com a mínim 0,5 Reichsmark per mes. De cara als 4400 empleats de l'organització el 1937, hi hi havia uns 106.000 voluntaris que es carregaven de l'organització d'activitats diverses fins al pobles més petits del país.

Ruïna del balneari de Prora a Binz

Teatres[modifica | modifica el codi]

L'organització KdF va controlar la gestió de molts teatres:

Berlín: KdF-Theater des Kindes, Märchentheater, Plaza-Theater, Theater am Nollendorfplatz, Theater am Schiffbauerdamm, Theater des Volkes,
Breslau: Gerhart-Hauptmann-Theater, Dessau: Friedrich-Theater, Hannover: Mellini-Theater, Köln: Apollo-Theater, Königsberg: Ostpreußenhalle, Magdeburg: Kleinkunstbühne, München: Märchentheater, Prinzregententheater, Posen: Metropol-Varieté sowie
Viena: Deutsches Volkstheater, Die Komödie in der Johannesgasse (dem Deutschen Volkstheater angeschlossen), Raimund-Theater und Volksoper.

Bibliografia, referències i enllaços externs[modifica | modifica el codi]

 1. DAF Informationsdienst del 20 de novembre de 1933, citat per Frommann 1992, pàgina. 106
 • Wolfhard Buchholz: Die nationalsozialistische Gemeinschaft „Kraft durch Freude“: Freizeitgestaltung und Arbeiterschaft im Dritten Reich. Munic, doctorat, 1976.
 • Victoria De Grazia: The culture of consent. Mass organizing of leisure in Fascist Italy, Cambridge, 1981.
 • Hasso Spode: Arbeiterurlaub im Dritten Reich a: Timothy Mason i altres: Angst, Belohnung, Zucht und Ordnung. Herrschaftsmechanismen im Nationalsozialismus 1982.
 • Hasso Spode: Die NS-Gemeinschaft „Kraft durch Freude“ – ein Volk auf Reisen? a Zur Sonne, zur Freiheit! Beiträge zur Tourismusgeschichte. Berlín 1991. ISBN 3-928077-10-4.
 • Hasso Spode: Fordism, Mass Tourism and the Third Reich. In: Journal of Social History, tom 38, 2004.
 • Hasso Spode: Some quantitative aspects of Kraft-durch-Freude-tourism. In: Margarita Dritsas (redacció.): European Tourism and Culture, Atenes, 2007.
 • Bruno Frommann: Reisen im Dienste politischer Zielsetzungen. Arbeiterreisen und „Kraft durch Freude“-Fahrten, Stuttgart, 1992
 • Shelley Baranowski: Strength through joy: consumerism and mass tourism in the Third Reich. Cambridge, 2004. ISBN 0-521-83352-3.
 • Götz Aly: Hitlers Volksstaat: Raub, Rassenkrieg und nationaler Sozialismus. Frankfurt am Main, 2005. ISBN 3-10-000420-5.
 • Florian Harms: Nazi-Propaganda: Wellness unterm Hakenkreuz. A l'setmanal Der Spiegelonline 19 de juliol de 2007.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Kraft durch Freude