Ramon Pla i Armengol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 00:53, 3 oct 2016 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaRamon Pla i Armengol

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1880
Alentorn
Mort1956
Barcelona
  Diputat a les Corts Republicanes
7 de gener de 1936 – 2 de febrer de 1939
CircumscripcióBarcelona ciutat
Dades personals
NacionalitatCatalunya Catalunya
FormacióUniversitat de Barcelona
Es coneix perFundador del Patronat de Catalunya per a la lluita contra la Tuberculosi
Un dels peoners mundials de la Teoria mutativa del bacil de Koch
Activitat
Lloc de treball Madrid Modifica el valor a Wikidata
OcupacióMetge
PartitUnió Socialista de Catalunya

Ramon Pla i Armengol (Alentorn, Artesa de Segre, Noguera, 1880 - Barcelona, 1956) fou un metge i polític català.

Trajectòria mèdica

Es llicencià en Medicina a la Universitat de Barcelona el 1901 i doctorat a la Universitat de Madrid en 1904, especialitzat en bacteriologia. Treballà com a metge a l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau i fou ajudant del doctor Ramon Turró i Darder al Laboratori Municipal de Bacteriologia. El 1903 va fundar el Patronat de Catalunya per a la lluita contra la tuberculosi i des del 1907 fou el redactor d'Annals de Medicina.[1] El 1918, l'Acadèmia i el Laboratori de Ciències Mèdiques de Catalunya sol·licità de la Mancomunitat de Catalunya que subvenciones aquests treballs, creant-ne poc temps després en el manicomi de Salt, sota els auspicis d'aquell organisme, un laboratori antituberculós dirigit per Ravetllat i Estech i Pla i Armengol, que funcionà un període de tres anys, acabat el qual aquests doctors van publicar una memòria sobre els treballs realitzats, a la que seguiren altres exposant les bases científiques del sèrum elaborat per ells per curar aquella terrible malaltia.[2] Fou un dels peoners mundials de la teoria mutativa del bacil de Koch, que conduí a la descoberta de la vacunació antituberculosa de Calmette.

Trajectòria política

Interessat per la política de ben jove, ingressà a la Unió Catalanista de la mà de Domènec Martí i Julià i Manuel Serra i Moret, i en el III Congrés de Metges de Llengua Catalana de 1919 proposà la fundació d'un sindicat de metges. El 1917 ingressà a l'Agrupació Socialista de Barcelona (PSOE) i el 1919 en fou candidat a diputat provincial pel districte Vilanova-Sant Feliu, però no fou escollit. Durant aquells anys destacà pel seu anticatalanisme i per mostrar-se partidari de col·laborar amb la dictadura de Primo de Rivera. Va representar diverses agrupacions socialistes als Congressos del PSOE de 1928, 1931 i 1932 i de 1931 a 1932 fou president de la Federació Catalana del PSOE.[3]

El 1933 abandonà el PSOE per ingressar a la Unió Socialista de Catalunya (USC). A les eleccions generals espanyoles de 1936 fou escollit diputat per Barcelona ciutat dins del Front d'Esquerres.[4] Participaria en la darrera sessió de les Corts republicanes al Castell de Figueres, el dia 1 de febrer de 1939. Després es va exiliar a Bèlgica i França i, el 1942 arribà a Mèxic a bord del Nyassa. Allí va col·laborar amb la Borsa del Metge Català a Mèxic i hi fundà les Edicions Minerva amb Miquel A. Marín i Ricard Mestre i Ventura. El 1947 va anar a París, on va treballar per a la Creu Roja Republicana, i el 1948 tornaria a Barcelona.

Obres

  • La dieta hídrica (1907)
  • De Catalanisme (1908)
  • Diagnòstic precoç de la tuberculosi pulmonar (1910)
  • De com s'estima la vida i perquè (1917)
  • El socialismo en Cataluña (1930)

Referències

Enllaços externs