Saliotita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralSaliotita
Fórmula química(Li,Na)Al₃(AlSi₃O10)(OH)₅
EpònimPierre Saliot (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusAfloraments d'esquists, Tabernas, Província d'Almeria, Andalusia, Espanya
Classificació
Categoriasilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.EC.60
Nickel-Strunz 9a ed.9.EC.60 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/H.18 Modifica el valor a Wikidata
Dana71.4.2.3
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 5,15 Å; b = 8,91 Å; c = 23,83 Å; β = 94,23°
Colorincolor a blanc
Duresa2 a 3
Lluïssornacrada
Color de la ratllablanc Modifica el valor a Wikidata
Propietats òptiquesbiaxial (-)
Índex de refracciónα = 1,580 a 1,590 nβ = 1,580 a 1,590 nγ = 1,590 a 1,600
Birefringènciaδ = 0,010
Angle 2Vmesurat: 30° a 50°
Dispersió òpticapetita
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1990-018
SímbolSal Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La saliotita és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup de l'esmectita. Rep el nom en honor de Pierre Saliot, professor de geologia del laboratori de geologia de l'Ecole Normale Superieure de França.

Característiques[modifica]

La saliotita és un silicat de fórmula química (Li,Na)Al₃(AlSi₃O10)(OH)₅. Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 2 i 3. És una interstratificació ordenada 1:1 regular de cookeïta i paragonita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz pertany a «09.EC - Fil·losilicats amb plans de mica, compostos per xarxes tetraèdriques i octaèdriques» juntament amb els següents minerals: minnesotaïta, talc, wil·lemseïta, ferripirofil·lita, pirofil·lita, boromoscovita, celadonita, txernikhita, montdorita, moscovita, nanpingita, paragonita, roscoelita, tobelita, aluminoceladonita, cromofil·lita, ferroaluminoceladonita, ferroceladonita, cromoceladonita, tainiolita, ganterita, annita, efesita, hendricksita, masutomilita, norrishita, flogopita, polilitionita, preiswerkita, siderofil·lita, tetraferriflogopita, fluorotetraferriflogopita, wonesita, eastonita, tetraferriannita, trilitionita, fluorannita, xirokxinita, shirozulita, sokolovaïta, aspidolita, fluoroflogopita, suhailita, yangzhumingita, orlovita, oxiflogopita, brammal·lita, margarita, anandita, bityita, clintonita, kinoshitalita, ferrokinoshitalita, oxikinoshitalita, fluorokinoshitalita, beidel·lita, kurumsakita, montmoril·lonita, nontronita, volkonskoïta, yakhontovita, hectorita, saponita, sauconita, spadaïta, stevensita, swinefordita, zincsilita, ferrosaponita, vermiculita, baileyclor, chamosita, clinoclor, cookeïta, franklinfurnaceïta, gonyerita, nimita, ortochamosita, pennantita, sudoïta, donbassita, glagolevita, borocookeïta, aliettita, corrensita, dozyïta, hidrobiotita, karpinskita, kulkeïta, lunijianlaïta, rectorita, tosudita, brinrobertsita, macaulayita, burckhardtita, ferrisurita, surita, niksergievita i kegelita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta als afloraments d'esquists propers a la localitat de Tabernas, a la província d'Almeria (Andalusia, Espanya). També ha estat descrita als afloraments de metapelita de Salobreña, a la província de Granada, també a Andalusia. Aquests dos indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Saliotite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 1r febrer 2020].