Unió Obrera Balear

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióUnió Obrera Balear
Història
Creació1881, Palma Modifica el valor a Wikidata

La Unió Obrera Balear va ser una organització obrera apareguda a la ciutat de Mallorca el 1881. Va ser impulsada per Fèlix Mateu Domeray.[1]

Fou l'intent d'endegar el moviment obrer a les Illes. Ideològicament eclèctic a l'inici, es dedicà sobretot a l'educació dels obrers. El seu sorgiment es relaciona amb l'extensió del republicanisme federal a Mallorca i el seu intent d'impulsar un moviment obrer propi a l'Illa.

En una primera etapa (1881-83), estigué integrada per militants obrers dels anys del Sexenni Revolucionari i centrà les seves activitats en la regeneració educativa dels obrers. Organitzà una escola d'obrers, una biblioteca i un mont de pietat. Des del punt de vista ideològic, estigué molt influïda pel pensament proudhonista d'Ubaldo Romero Quiñones i per l'anarcocol·lectivisme.[2]

Des del 1884, derivà cap a un pur i simple mutualisme assistencial. També impulsà el feminisme mallorquí, que despertà un ampli ressò polèmic. En 1885-86 s'encarregà de respondre al qüestionari social de la Comissió de Reformes Socials sobre l'estat de la classe obrera a Mallorca. El seu òrgan de premsa fou Unión Obrera Balear (març de 1882 – setembre de 1883). Des de 1886, entrà en crisi i desaparegué durant el decenni dels noranta.

Referències[modifica]

  1. «Unió Obrera Balear». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Unió Obrera Balear». A: Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 17. Palma: Promomallorca, p. 375. ISBN 84-8661702-2.