Usuari:Mcapdevila/Exploració de Mart

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Mart.

L' exploració espacial de Mart va començar en el context de la carrera espacial entre els Estats Units i la Unió Soviètica que va donar lloc a la Guerra Freda entre aquests dos països. Però l'interès en el planeta Mart i en la possibilitat que hi hagués vida, es remunta al 1877 quan l'astrònom italià Giovanni Schiaparelli va afirmar haver vist canals per tot el planeta. Astrònoms posteriors havien intentat comprovar la postulació de l'astrònom nord-americà Percival Lowell que suggeria que els presumptes canals descoberts per Schiaparelli eren un sistema d'irrigació creat per éssers intel·ligents.

Encara que no hi havia proves reals d'aquestes especulacions, es van crear tot un seguit de teories o mites sobre Mart, que van transcendir a la literatura i a la creació de llegendes sobre suposats marcians que feien visites a diferents parts de la Terra.

Per tant, es pot afirmar que l'exploració de Mart és fruit de la necessitat de l'home de conèixer la veritat a partir de tots aquests productes de la imaginació que van anar generant un immens interès pel planeta vermell, i de la possibilitat de fer contacte amb altres intel·ligències.


Les primeres missions i orbitadors[modifica]

Primeres missions soviètiques[modifica]

Les primeres missions soviètiques van ser les del programa Marsnik que va consistir en 2 vols propers amb sonda a l'octubre del 1960. Les 2 sondes van fallar al sortir de la Terra i van quedar atrapades a l'òrbita, la sonda va aconseguir una altura màxima de 120 km abans de reentrar a la Terra. Una altra sonda va ser la Mars 1962A que realitzaria un sobrevol i que va ser llançada el 24 d'octubre del 1962. La Mars 1962B incloïa un lander que es va llançar al desembre d'aquell mateix any; l'una va fallar al sortir de l'òrbita de la Terra i l'altra va explotar l'etapa superior abans de donar-li l'última empenta directe a Mart.

Mars 1 llançada l'1 de novembre del 1962, seria una sonda automàtica interplanetària, la primera del programa soviètic de sondes a Mart. Volaria a una distància de 11.000 km del planeta i prendria fotos de la superfície i enviaria informació sobre la radiació còsmica, els impactes de micrometeorits, sobre el camp magnètic de Mart, la radiació a l'ambient, l'estructura de l' atmosfera, i possibles components orgànics presents. Es van mantenir 61 transmissions d'ràdio amb intervals de cada 2 dies. El 21 de març del 1963 quan la nau es trobava a 106.760.000 km de la Terra el procés de la comunicació es va aturar, degut a les fallades de l'antena de transmissió. Seguidament, a l'any 1964 va començar el programa Zond, que va consistir en la Zond 1964A que fallà el seu llançament i la Zond 2, la qual va perdre contacte després d'unes maniobres a mig camí al maig del 1965.


Programa Mariner[modifica]

Aquest programa va començar el 1964 quan el Laboratori Jet propulsió va llançar les Sondes Mariner 3 (llançada el 5 de novembre del 1964) i Mariner 4 (llançada el 28 de novembre del 1964) per a realitzar vols a prop de Mart.

La Mariner 4 va passar per Mart el 14 de juliol del 1965 donant les primeres fotos properes al planeta, va mostrar llocs amb impactes similars als de la lluna. La NASA va llançar més sondes a la finestra de llançament, que van arribar a Mart al 1969. La Mariner 9 es va convertir en la primera sonda espacial al entrar a l'òrbita marciana, aquesta va arribar al mateix temps que les sondes soviètiques Mars 2 i Mars 3 que trobaren grans tempestes de pols en progrés, aleshores el control de la Mariner va decidir portar-la a Fobos per a fer-hi fotos.


Missions destacades[modifica]

1960-1969: Primeres exploracions, els Mariners[modifica]

Les sondes soviètiques Marsnik 1960A i Marsnik 1960B, llançades el 10 i el 14 d'octubre del 1960 amb una massa de 640 kg, encapçalen la llista d'enginys llançats des de la Terra amb destinació a Mart, tot i que no van aconseguir escapar de l'òrbita terrestre i van ser destruïdes. Igualment fallida va resultar la Marsnik 1 , que l'1 novembre del 1962 s'enlairà amb 893,5 kg de pes. Es tractava d'una sonda que pretenia sobrevolar el planeta a una distància de 11.000 km; va passar a 193.000 km de Mart, el 19 de juny del 1963 -si bé s'havia perdut contacte amb ella el 21 de març del 1963 - quan es trobava a 106.706.000 km de la Terra es va convertir en el primer objecte humà a aproximar-se al planeta.

A finals del 1964, els Estats Units manaren la Mariner 3 cap a Mart però fracassà per problemes d'enginyeria. El 1965, els Estats Units van enviar-hi la Mariner 4 que aconseguí transmetre les primeres fotografias de Mart preses a la seva proximitat al juliol del mateix any; la Mariner 4 es troba amb un paisatge desolat, desèrtic i amb abundància de cràters, mentre que la Zond 2 pertanyent a la Unió Soviètica d'aleshores, aconsegueix -després de diversos mesos- sobrevolar Mart el 6 d'agost del 1965 a una distància de 1.500 quilòmetres i a una velocitat relativa de 5,62 km/s, sense enviar dades.

El 1969 arriben les Mariner 6 i 7 dels Estats Units que sobrevolen la superfície a uns 3.500 quilòmetres d'altura. Ambdues aconsegueixen enviar unes 200 fotografias de les regions equatorials.

1970-1979: Vikings[modifica]

En la història de la conquesta de l'espai s'aconsegueixen diverses noves marques a l'any 1971 com per exemple: la primera satel·lització d'una sonda a Mart el 13 de novembre, la Mariner 9 com a primer objecte humà al planeta el 27 de novembre, la Marsnik 2 fent la primera transmissió des de la seva superfície el 2 de desembre, Marsnik 3:

La Mariner 9 es converteix en el primer satèl·lit artificial de Mart el 13 de novembre del 1971. Un cop posicionada va aconseguir captar les grans tempestes de pols que s'originen a l'hemisferi sud i que enfosqueixen tota la seva superfície.

La Unió Soviètica es va convertir en la primera potència que aconseguí dipositar a la superfície un vehicle d'exploració (l'astromòvil) controlat a distància amb el seu Marsnik 3, que va tocar la superfície a uns 20,7 m/s i aproximadament a 45º S i 158º O a les 13:50:35 GMT del 2 de desembre -després de la fallada i la pèrdua, durant el descens, de la Marsnik 2-, però poc després d'iniciar la transferència de les primeres imatges es va perdre tot contacte amb la Terra. Igualment, el petit vehicle rover que portà, l' PROP-M , va quedar inoperant.

La sonda Marsnik 5, se situà a l'òrbita marciana el febrer del 1974, enviant fotografies, després del fracàs de la seva predecessora, la Marsnik 4, que va passar a 2.200 km del planeta.

Posteriorment, la soviètica Marsnik 6, llançada el 5 d'agost del 1973, va aconseguir posar-se en òrbita a 1.500 km de Mart cap al 12 de març del 1974. La sonda d'amartizaje va baixar a 24º sud i 25º oest, al nord-est de la conca d'Argyre. Durant el seu descens va transmetre mesures atmosfèriques, però va interrompre les transmissions 0'3 segons abans d'aterrar.

També al març del 1974 arribà al planeta la Marsnik 7, passant a 1.300 km d'aquest i fracassant a la seva missió.

El 1976, els Estats Units va fer descendir al planeta els vehicles exploradors Viking 1 i Viking 2 que aconseguiren transmetre fotografies de la superfície des de les planícies de Chryse i Utopia. Aquestes dues missions van realitzar experiments per a detectar vida a la superfície marciana i els resultats van ser més polèmics que concloents. Les sondes Viking van romandre actives fins al 1980 - 1982.

En relació a aquests resultats, el 2007 científics de l'Hospital Borda (Buenos Aires, Argentina) van realitzar una revaluació de les dades obtingudes per aquella missió, addicionant dades d'investigacions recents, -investigació reconeguda al seminari geofísic del laboratori del Institut Carnegie (Washington, Estats Units)), i han postulat que els resultats si serien consistents amb la presència de vida microbiana a la superfície del planeta, i li han proposat el nom de Gillevinia straata.[1] No obstant això, aquesta investigació i les seves conclusions no han obtingut suport de la NASA, de la comunitat científica i de publicacions científiques importants, o fins i tot, de la premsa especialitzada.

1980-1999: La mala sort (Mars Polar Lander i Mars Climate Orbiter), Mars Pathfinder, MGS[modifica]

La missió soviètic-europea integrada per les sondes Fobos 1 i 2 se'n va anar al 1988, però una nau deixà de transmetre pel camí i l'altra, va fer el mateix quan es disposava a aproximar-se a Fobos al 1989.

El 1992, la missió Mars Observer dels Estats Units perd tot contacte amb la nau al moment d'entrar a l'òrbita, fracàs al que li seguirà el de la missió russa amb la Mars 96 quatre anys més tard.

Pathfinder.

El 1997 arribà a Mart la Mars Pathfinder que baixà a l'Aris Valley portant el vehicle d'exploració autopropulsat Sojourner ; principalment, és un vehicle per a proves de noves tecnologies. La seva exploració de la superfície dura 2 mesos i aquest procés és televisat a milions de persones. El lloc d'aterratge del Mars Pathfinder es va batejar amb el nom de Sagan Memorial Station, en honor a Carl Sagan. Aquell mateix any, també arribà a Mart la Mars Global Surveyor, sonda que orbità Mart.

Mars Global Surveyor.

La primera sonda orbital japonesa al planeta, anomenada Nozomi va ser llançada el 4 de juliol del 1998, va sobrevolar Mart el 14 de desembre del 2003, però diversos errors van conduir la missió al fracàs.

Dos anys més tard, al 1999, els Estats Units va enviar i va perdre la Mars Climate Orbiter i la Mars Polar Lander. La primera, segons la versió oficial àmpliament criticada, va ser perduda per l'ús d'unitats de mesura anglosaxones en lloc d'unitats mètriques decimals, fet que provocà un greu error segons els directius de la missió. La segona, perduda a l'aterratge a Mart, va ser objecte d'un intent de rastreig fotogràfic dut a terme per la nau Mars Global Surveyor. A principis de l'any 2005, es va pensar que s'havien trobat les restes de la Mars Polar Lander. Desafortunadament, posteriors examinacions més detallades de les imatges van demostrar que aquest no era el cas i la Mars Polar Lander continua desapareguda. Aquests fallits intents d'arribar a Mart van representar un dur i doble cop per al programa d'exploració de Mart dels Estats Units.


El segle XXI[modifica]

Mars Reconnaissance Orbiter sobre Mart (dibuix).

A l'any 2001, els Estats Units envià a Mart a la Mars Odyssey que s'acomodà a una òrbita marciana de 2 hores. Va realitzar una missió de cartografia de la distribució i concentració d'elements químics i minerals a la superfície del planeta. Descobreix l'existència de gel, fet que donà suport a la teoria de les grans quantitats d'aigua a Mart i provocà entusiasme al ser una font potencial per a una futura missió tripulada a Mart.

Al 2003, Gran Bretanya col·laborant amb l'Agència Espacial Europea va enviar a la Mars Express que està en òrbita i al Beagle 2 que va baixar a la superfície però no tornà a emetre senyals de vida des d'aleshores. Paral·lelament, els Estats Units envià amb èxit al Spirit i l'Opportunity -dins de la missió Mars Exploration Rover-, que realitzen exploracions de la superfície i mesuraments de les condicions atmosfèriques que han pogut confirmar novament la teoria de l'enorme quantitat d'aigua que va existir a Mart i que existeix en forma de gel ara. En resum, els robots nord-americans van descobrir que, efectivament, hi va haver un ambient habitable al planeta vermell.

La nau Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA va ser llançada en un coet Atles 5 el /08 del 2005 des de Cap Canaveral, EUA. Va arribar a Mart al 2006. Un dels objectius principals d'aquesta missió és la recerca d'aigua: podria detectar aqüífers subterranis si és que existeixen i estan prop de la superfície. Aquesta sonda obtindria imatges de la superfície de Mart amb més resolució que l'obtinguda fins ara.

A l'agost del 2007 es va efectuar el llançament de la sonda Phoenix que va aterrar al pol nord de Mart a finals de maig del 2008.

Al 2008, hi havia sis instruments espacials fabricats per l'home funcionant a Mart ': Els robots Spirit (Rover) i Opportunity (Rover) i el Phoenix (Lander) que aterrà al Pol Nord. Tots ells a la superfície del planeta vermell. Al seu torn, les tres sondes orbitals: la Mars Odyssey (Orbiter) i la Mars Reconnaissance Orbiter (Orbiter) dels Estats Units i la sonda orbital de l' Agència Espacial Europea, la Mars Express (Orbiter).

El 2011 es va llançar la sonda russa Fobos-Grunt amb destinació a les llunes marcianes, però després d'orbitar la Terra durant uns dies, els seus sistemes electrònics van fallar a l'intentar posar-lo de nou camí a la seva destinació.

Al 26 novembre del 2011 va ser llançada la Mars Science Laboratory (abreujada MSL), coneguda com a Curiosity. Es tracta d'una missió espacial que inclou un astromóvil d'exploració marciana dirigida per la NASA i que se centra a col·locar sobre la superfície marciana un vehicle explorador de tipus rover. Aquest vehicle serà tres vegades més pesat i dues vegades més gran que els vehicles utilitzats en la missió Mars Exploration Rover, que van aterrar sobre Mart l'any 2004, i portà instruments científics més avançats. La comunitat internacional proporcionà alguns d'aquests instruments, i es tenia planejat llançar-lo a través d'un coet Atles V 541. Un cop aterrat, el rover prendria dotzenes de mostres del sòl i de la pols rocosa marciana per al seu anàlisi. La durada de la missió seria d'1 any marcià (1,88 anys terrestres), i amb un rang d'exploració superior als enviats anteriorment, investigaria la capacitat passada i present de Mart per a allotjar vida.

Missions cancel·lades[modifica]

  • Programa Voyager (Mart) dels dècada del 1970 es planejaven 2 orbitadores i 2 landers que es llançarien en 1 sol coet Saturn V.
  • Mars Aerostat - Missió Russa Francesa,[2] per a ser llançada a la finestra de llançament del 1992, ajornada el 1994 i cancel·lada el 1996.
  • Mars 98, Missió Russa que incloïa un orbitador lander i un rover, planejada per la finestra de llançament del 1998.
  • Mars Surveyor 2001 Lander, per a octubre de 2001.
  • NetLander Missió 2007 a 2009, missió Holandesa
  • Mars Telecommunications Orbiter, setembre de 2009 missió principal per telecomunicació.
  • Wright Flyer, una missió usant un planador proposta per al 17 de desembre de 2003, per commemorar el centenari del vol dels germans Wright.

Finestres de llançament[modifica]

Per a llançar sondes d'exploració a Mart cal tenir en compte el temps del vol de la missió, per això, s'ha d'esperar a les finestres de llançament que passen cada 2'135 anys o 780 dies (màxim acostament sinòdic respecte a la Terra).[3]

Línia de temps de l'exploració[modifica]

Missió Llançament Arribada a Mart Fi de la missió Objectiu Resultat
URSSMarsnik 1960A 10/10/1960 10/10/1960 Vol proper Va fallar el llançament
URSSMars 1960B 14/10/1960 14/10/1960 Vol proper Va fallar el llançament
URSSSpútnik 22 (Mars 1962A) 24/10/1962 24/10/1962 Vol proper Destruïda després del llançament
URSSMars 1 01/11/1962 21/03/1963 Vol proper Va recopilar poca informació, es va perdre contacte en arribar a Mart.
URSSSpútnik 24 (Mars 1962B) 04/11/1962 19/01/1963 Aterrar No va poder sortir de l'òrbita de la Terra
URSSZond 1964A 04/06/1964 04/06/1964 Vol proper Va fallar el llançament
Estats UnitsMariner 3 05/11/1964 05/11/1964 Vol proper Va fallar el llançament, la seva trajectòria la va posar en òrbita al voltant del sol, actualment segueix aquí
Estats UnitsMariner 4 28/11/1964 14/07/1965 21/12/1967 Vol proper Èxit de vol proper no hi ha més dades
URSSZond 2 30/11/1964 05/1965 Vol proper Es va perdre contacte
Estats UnitsMariner 6 /01/1969 31/07/1969 08/1969 Vol proper Èxit
Estats UnitsMariner 7 27/03/1969 05/08/1969 08/1969 Vol proper Èxit
URSSMars 1969A 27/03/1969 27/03/1969 Orbitador Va fallar el llançament
URSSMars 1969B 02/04/1969 02/04/1969 Orbitador Va fallar el llançament
Missió (1970-1989) Llançament Arribada a Mart Terminació Objectiu Resultat
Estats UnitsMariner 8 08/05/1971 08/05/1971 Orbitador Va fallar el llançament
URSSCosmos 419 10/05/1971 12/05/1971 Orbitador Va fallar el llançament
Estats UnitsMariner 9 30/05/1971 13/11/1971 27/10/1972 Orbitador Èxit
URSSMars 2 19/05/1971 27/11/1971 22/08/1972 Orbitador Èxit
27/11/1971 Rover[4] Impacte en la superfície de Mart
URSSMars 3 28/05/1971 02/12/1971 22/08/1972 Orbitador Èxit
02/12/1971 Rover Va aterrar amb èxit a la superfície però es va perdre el contacte pocs segons després.
URSSMars 4 21/07/1973 10/02/1974 10/02/1974 Orbitador No va entrar en òrbita però va realitzar un vol proper
URSSMars 5 25/07/1973 02/02/1974 21/02/1974 Orbitador Èxit parcial, va entrar en òrbita, va tornar informació i després de 9 dies es va perdre contacte.
URSSMars 6 15/08/1973 12/03/1974 12/03/1974 Aterrar Èxit parcial, va retornar informació durant el descens però es va perdre el contacte en aterrar.
URSSMars 7 09/08/1973 09/03/1974 09/03/1974 Aterrar La sonda que havia d'aterrar es va separar però va fallar en donar contacte.
Estats UnitsViking 1 20/08/1975 20/07/1976 17/08/1980 Orbitador Èxit
13/11/1982 Aterrar Èxit a aterrar
Estats UnitsViking 2 09/09/1975 03/09/1976 25/07/1978 Orbitador Èxit
11/04/1980 Aterrar Èxit
URSSFobos 1 07/07/1988 02/09/1988 Orbitador Es va perdre contacte en la seva ruta a Mart.
Aterrar No desplegat
URSSFobos 2 12/07/1988 29/01/1989 27/03/1989 Orbitador Èxit parcial. Va en òrbita i va retornar una mica d'informació, però es va perdre contacte després del desplegament del Lander.
Aterrar No desplegat
Missió (1990-1999) Llançament arribada a Mart Terminació Objectiu Resultats
Estats UnitsMars Observer 25/09/1992 24/08/1993 21/08/1993 Orbitador Es va perdre contacte en arribar a Mart
Estats UnitsMars Global Surveyor 07/11/1996 11/09/1997 05/11/2006 Orbitador Èxit
RússiaMars 96 16/11/1996 17/11/1996 Orbitador/Aterrar Va fallar el llançament. Es va estavellar a l'oceà Pacífic
Estats UnitsMars Pathfinder 04/12/1996 04/07/1997 27/09/1997 Aterrar/rover Èxit
JapóNozomi (Planeta-B) 03/07/1998 09/12/2003 Orbitador Complicació en la ruta a Mart, mai va entrar en òrbita
Estats UnitsMars Climate Orbiter 11/12/1998 23/09/1999 23/09/1999 Orbitador Es va estavellar en descendir a causa de complicacions d'unitats mètriques
Estats UnitsMars Polar Lander 03/01/1999 03/12/1999 03/12/1999 Aterrar Es va perdre contacte en arribar
Estats UnitsDeep Space 2 (DS2) Aterrares
Missió (2000-Actualitat) Llançament Arribada a Mart Terminació Objectiu Resultats
Estats UnitsMars Odyssey 07/04/2001 24/10/2001 Actualment operativa Orbitador Èxit
EuropaMars Express Orbiter 02/06/2003 25/12/2003 Actualment operativa Orbitador Èxit
Regne UnitBeagle 2 06/02/2004 Aterrar Es va perdre contacte mentre aterrava es creu que es va estavellar
Estats UnitsSpirit 10/07/2003 04/01/2004 25/05/2011 Rover Èxit
Estats UnitsOpportunity 07/07/2003 25/01/2004 Actualment operativa Rover Èxit
EuropaRosetta (sonda) 02/03/2004 25/02/2007 Actualment operativa Vol proper Èxit
Estats UnitsMars Reconnaissance Orbiter 12/08/2005 10/03/2006 Actualment operativa Orbitador Èxit
Estats UnitsPhoenix 04/08/2007 25/05/2008 10 de novembre de 2008 Aterrar Èxit
Estats UnitsDawn 27/8/2007 17/2/2009 Actualment operativa Vol proper Èxit
RússiaFobos-Grunt 8/11/2011 8/11/2011 Aterrar/Retorn de mostres Falla després del llançament. La nau queda orbitant la Terra i s'estavella dies més tard.
República Popular de la XinaYinghuo-1 Orbitador
Estats UnitsMars Science Laboratory[5] 26/11/2011 06/08/2012 Actualment operativa Rover Amartatge reeixit. Missió en desenvolupament.
Futur Llançament Arribada a Mart Terminació Objectiu Resultats
CanadàNorthern Light 2012 Aterrar i rover
Estats UnitsMaven 18/11/2013 Orbitador
EuropaMars Trace Gas Orbiter 1/2016 Orbitador
FinlàndiaMetNet 2016 Aterrar
Estats UnitsAstrobiologia Field Laboratory 2016 Aterrar
Estats UnitsExoMars 2016 Orbitador
2018 Dos rovers
Estats UnitsMars sample return mission 2018 Orbitador, aterrar, rover i retorn de mostres

Vegeu també[modifica]

Mapa interactiu de Mart[modifica]

El següent mapa d'imatges del planeta Mart conté enllaços interns a les característiques geogràfiques destacant les ubicacions dels Rovers i dels mòduls de descens. Feu clic a les característiques i us enllaçarà a les pàgines dels articles corresponents. El nord està a la part superior; les elevacions: vermelles (més alt), grogues (zero), blaves (més baix).

Referències[modifica]

  1. Crocco, M. (2007), Els taxons majors de la vida orgànica i la nomenclatura de la vida a Mart: primera classificació biològica d'un organisme marcià (ubicació dels agents actius de la Missió Víking de 1976 en la taxonomia i sistemàtica biològica)-. Electro-neurobiologia 15 (2), 1-34; http://electroneubio.secyt.gov.ar/First_biological_classification_Martian_organism.pdf
  2. C. Tarrieu, "Status of the Mars 96 Aerostat Development", Paper IAF-93-Q.3.399, 44th Congress of the International Astronautical Federation, 1993.
  3. Committee on Cost Growth in NASA Earth and Space Science Missions. Controlling Cost Growth of Nasa Earth and Space Science Missions (en anglès). National Academies Press, 2010, p.15. ISBN 0309157374. 
  4. "The First Rover on Mars - The soviets Did It in 1971 " The Planetary Report July/August 1990 issue. URL accessed March 30, 2006.
  5. http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/index.html

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Exploració de Mart
En anglès