Portada

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: %s)
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
681.419 articles
1.420 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Exosome ribbon.png
Article del dia
El complex de l'exosoma és un complex multiproteic capaç de degradar diversos tipus de molècules d'ARN (àcid ribonucleic). Els exosomes es donen tant en els eucariotes com en els arqueobacteris, mentre que en els bacteris és un complex més simple, el degradosoma, el que compleix funcions similars. El nucli del complex té una estructura anular de sis membres a la qual s'acoblen altres proteïnes. En les cèl·lules eucariotes està present al citoplasma, el nucli cel·lular i especialment el nuclèol, tot i que diferents proteïnes interactuen en aquests compartiments, regulant l'activitat degradadora de l'ARN del complex en substrats específics a aquests compartiments cel·lulars. Els substrats de l'exosoma inclouen l'ARN missatger, l'ARN ribosòmic i moltes espècies d'ARN petit. L'exosoma té una funció exoribonucleolítica, cosa que significa que comença a degradar l'ARN a partir d'un extrem (l'anomenat extrem 3′, en aquest cas) en lloc de fragmentar l'ARN en punts específics de la molècula. - Vegeu informació sobre la imatge

Complex de l'exosoma

Exosome ribbon.png

El complex de l'exosoma és un complex multiproteic capaç de degradar diversos tipus de molècules d'ARN (àcid ribonucleic). Els exosomes es donen tant en els eucariotes com en els arqueobacteris, mentre que en els bacteris és un complex més simple, el degradosoma, el que compleix funcions similars.

El nucli del complex té una estructura anular de sis membres a la qual s'acoblen altres proteïnes. En les cèl·lules eucariotes està present al citoplasma, el nucli cel·lular i especialment el nuclèol, tot i que diferents proteïnes interactuen en aquests compartiments, regulant l'activitat degradadora de l'ARN del complex en substrats específics a aquests compartiments cel·lulars. Els substrats de l'exosoma inclouen l'ARN missatger, l'ARN ribosòmic i moltes espècies d'ARN petit. L'exosoma té una funció exoribonucleolítica, cosa que significa que comença a degradar l'ARN a partir d'un extrem (l'anomenat extrem 3′, en aquest cas) en lloc de fragmentar l'ARN en punts específics de la molècula.Prismas Basálticos, Huasca de Ocampo, Hidalgo, México, 2013-10-10, DD 42.JPG
Imatge del dia

Imatge del dia

Prismas Basálticos, Huasca de Ocampo, Hidalgo, México, 2013-10-10, DD 42.JPG

Salt d'aigua en els prismes basàltics de Santa María Regla, Huasca de Ocampo (Mèxic)

Ebola virus virion.jpg
Projecte destacat
Aquest juny millorem els articles dedicats a la biologia dels 10.000 articles vitals. Participa-hi!

Projecte destacat: Repte dels 10.000

Ebola virus virion.jpg

Aquest juny millorem els articles dedicats a la biologia dels 10.000 articles vitals. Participa-hi!


10 de juny

Es produeix un eclipsi anular visible des de Thunder Bay (Canadà) fins a Seimtxan (Rússia).


8 de juny

El Tribunal Internacional de Justícia confirma la condemna l'excomandant serbi Ratko Mladic a cadena perpètua per genocidi i crims contra la humanitat per la massacre de Srebrenica i el setge de Sarajevo.

4 de juny

El Parlament de Dinamarca aprova un pla per construir Lynetteholm, una illa artificial a Copenhaguen on viuran 35.000 persones.


2 de juny

El Tribunal General de la Unió Europea retorna la immunitat de manera cautelar als eurodiputats catalans Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.


SE2021Jun10A.png

Gràfic elaborat per la NASA sobre l'eclipsi del 10 de juny    Arbcom ru editing.svg


Tendències


Avui fa 35 anys
Avui fa 55 anys
Neix Grigori Perelman, matemàtic rus que ha demostrat la conjectura de Poincaré.
Avui fa 75 anys
Avui fa 90 anys
Mor Santiago Rusiñol i Prats, artista i periodista català (n. 1861).
Avui fa 135 anys
Mor, en circumstàncies misterioses, Lluís II de Baviera, rei de Baviera (n. 1845).