Ant

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Alces)
Infotaula d'ésser viuAnt
Alces alces Modifica el valor a Wikidata

Alces alces alces Modifica el valor a Wikidata
Enregistrament
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Període de gestació233 dies Modifica el valor a Wikidata
Font decarn d'ant i llet d'ant Modifica el valor a Wikidata
Hàbitatmatollar Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Risc mínim
UICN56003281 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreArtiodactyla
FamíliaCervidae
TribuCapreolini
GènereAlces
EspècieAlces alces Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1758)
Nomenclatura
ProtònimCervus alces Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata
Femella i fill

L'ant[2] (o dant en cat. ant.[3]) (Alces alces) és l'espècie vivent de cèrvid més gros. Viu a Nord-amèrica i al nord d'Euràsia. Una de les característiques de l'ant és el banyam dels mascles en forma de palma; altres membres de la família tenen les banyes en forma de brancam. L'ant és una de les espècies més apreciades per a la caça esportiva als Estats Units. A Rússia s'han domesticat per a la producció de carn i llet i també per a utilitzar-los com a animals de tir.

Hàbitat[modifica]

L'ant habita comunament els boscos boreals i boscos mixtos caducifolis, també a la taigà de l'hemisferi nord amb zones que varien des del climes temperats al clima subàrtic. Li agraden les zones pantanoses de boscs amb aiguamolls, on sovint pastura dins l'aigua. A Nord-amèrica es poden trobar ants del Canadà i Alaska fins a les muntanyes de Colorado i els boscs del nord-est (Maine, Nou Hampshire, Vermont i l'estat de Nova York) als Estats Units. A Europa i Àsia es localitzen principalment a Escandinàvia, els països bàltics, Polònia, Belarús, el nord d'Ucraïna, República Txeca, Eslovàquia i Sibèria (a Rússia hi viu aproximadament la meitat de la població mundial), on són coneguts sota una diversitat de noms, en idiomes eslaus sovint com a Los.

Descripció[modifica]

Mida i pes[modifica]

Ant travessant un riu al Parc Nacional de Yellowstone

De mitjana un adult fa 1,5-1,8 m d'alt fins a les espatlles. Els mascles pesen 380-535 kg i les femelles 270-360 kg.

Banyam[modifica]

El banyam del mascle neix perpendicularment al mig de crani de l'animal, en forma amb forquilla, que a poca distància torna a dividir-se de manera simple, o en alguns casos en dues o tres dents.

Exemplar adult amb banyes primerenques

El mascle perd el seu banyam després de l'estació d'aparellament, per tal de conservar l'energia per al dur hivern. Un nou banyam tornarà a créixer a la primavera i trigarà cosa de cinc mesos a estar completament desenvolupat. Inicialment, les banyes estan recobertes per una capa de pell que caurà quan hagin acabat de créixer.

Si es castra un mascle, sia de manera accidental o químicament, ràpidament perdrà el banyam i immediatament li'n començarà a créixer un de nou, però en aquest cas deforme i que ja no caurà a l'arribada de l'hivern.

Comportament[modifica]

A l'estiu, els ants viuen sols o en grups familiars; a l'hivern, després del període d'amor, es repleguen en petits ramats que comprenen de cinc a deu individus. Amb excepció de les migracions temporals —influïdes, sense cap mena de dubte, per les densitats de població i les carreres que emprenen en el moment dels amors—, els ants romanen fidels als seus territoris, que per altra banda no defensen de cap manera. S'alimenten de fulles i dels branquillons tendres d'alguns arbres i arbustos (àlbers, verns, salzes), de plantes aquàtiques i dels brots tendres d'arbres resinosos. Les seves llargues potes els permeten d'atènyer les fulles de les branques altes; per a obtenir els vegetals aquàtics s'enfonsen fins a la meitat en l'aigua i per a pasturar sovint s'agenollen.

El període d'amor té lloc de setembre a novembre; la caiguda de les banyes entre novembre i desembre; les criatures neixen des de final d'abril fins a primers de juny. Els ants s'orienten sobretot per l'oïda i l'olfacte; la seva vista és bastant feble.

Depredadors[modifica]

Els depredadors que tenen des de Nord-amèrica i Euràsia son el llop, l'os bru, l'os polar, l'os negre, el golut, el puma i el tigre de Sibèria, tambe quan neden al mar un arxipèlag l'orca i el tauró de Groenlàndia és el seu depredador marí. I quan són cries són víctimes i preses del lleopard, el linx i el coiot.[cal citació]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ant
  1. Entrada «Alces alces» de la Paleobiology Database (en anglès). [Consulta: 7 febrer 2023].
  2. «Ant». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  3. «Inserir "dant" en la recerca». Diccionari català-valencià-balear. [Consulta: 5 març 2023].