Vés al contingut

Apòstol: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m Revertides les edicions de 88.7.149.108. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
Etiqueta: Reversió
Línia 4: Línia 4:
Segons l'exegesi tradicional dels [[evangelis sinòptics]], els dotze que van ser escollits per [[Jesús]] al començament del seu ministeri, i a qui «donà el nom d'apòstols», foren:
Segons l'exegesi tradicional dels [[evangelis sinòptics]], els dotze que van ser escollits per [[Jesús]] al començament del seu ministeri, i a qui «donà el nom d'apòstols», foren:


# , a qui anomenà ''Pere'', del [[Grec antic|grec]] ''petros'' o ''petra''; en [[arameu]] ''kēf''; en [[català]] pedra.
# [[Sant Pere|Simó]], a qui anomenà ''Pere'', del [[Grec antic|grec]] ''petros'' o ''petra''; en [[arameu]] ''kēf''; en [[català]] pedra.
# germà de Pere, un pescador de Betsaida i deixeble de [[Joan Baptista]].
# [[Sant Andreu apòstol|Andreu]], germà de Pere, un pescador de Betsaida i deixeble de [[Joan Baptista]].
# [[Sant Jaume el Major apòstol|Jaume o Jacob, fill de Zebedeu]], germà de Joan
# germà de Jo
# , també fill de Zebedeu i germà de Jaume, als quals va posar el sobrenom "Boanergués", que significa 'fills del tro'.
# [[Sant Joan apòstol|Joan]], també fill de Zebedeu i germà de Jaume, als quals va posar el sobrenom "Boanergués", que significa 'fills del tro'.
# [[Sant Felip apòstol|Felip]].
# .
# , de nom Natanael, fill de Tolmay.
# [[Sant Bartomeu apòstol|Bartomeu]], de nom Natanael, fill de Tolmay.
# també anomenat Leví, fill d'Alfeu, recaptador d'impostos.
# [[Sant Mateu apòstol|Mateu]], també anomenat Leví, fill d'Alfeu, recaptador d'impostos.
# també conegut com a Judes Tomàs Dídim, de l'[[arameu]] ''T'oma'', "bessó", i del [[Grec antic|grec]] ''didymous'', 'bessó'.
# [[Sant Tomàs apòstol|Tomàs]], també conegut com a Judes Tomàs Dídim, de l'[[arameu]] ''T'oma'', "bessó", i del [[Grec antic|grec]] ''didymous'', 'bessó'.
# [[Sant Jaume el Menor apòstol|Jaume]], fill d'Alfeu i germà de Judes Tadeu
# , que segons Lluc li deien ''el Zelota''.
# , el traïdor, que va ser reemplaçat, segons el llibre de Fets dels Apòstols, per [[Sant Maties apòstol|Maties]]. Possiblement ''Iscariot'' prové de [[sicarii]] que vol dir 'assassí'.
# [[Sant Simó apòstol|Simó el cananeu]], que segons Lluc li deien ''el Zelota''.
# [[Judes Iscariot]], el traïdor, que va ser reemplaçat, segons el llibre de Fets dels Apòstols, per [[Sant Maties apòstol|Maties]]. Possiblement ''Iscariot'' prové de [[sicarii]] que vol dir 'assassí'.
# o Judes, fill d'Alfeu i germà de Jaume. En alguns manuscrits de l'evangeli segons Mateu, és anomenat ''Lebeu''.
# [[Sant Judes Tadeu apòstol|Judes Tadeu]] o Judes, fill d'Alfeu i germà de Jaume. En alguns manuscrits de l'evangeli segons Mateu, és anomenat ''Lebeu''.
A diferència dels [[evangelis sinòptics]] a l'[[evangeli segons Joan]] no hi ha cap llista dels apòstols ni el seu nombre, encara que 9 d'ells són esmentats en les històries: Andreu, Judes Iscariot, Pere, Tomàs (també anomenat Judes), Natanael, Felip, els fills de Zebedeu (Jaume i Joan) i Judes Tadeu.
A diferència dels [[evangelis sinòptics]] a l'[[evangeli segons Joan]] no hi ha cap llista dels apòstols ni el seu nombre, encara que 9 d'ells són esmentats en les històries: Andreu, Judes Iscariot, Pere, Tomàs (també anomenat Judes), Natanael, Felip, els fills de Zebedeu (Jaume i Joan) i Judes Tadeu.



Revisió del 17:03, 21 feb 2018

En la tradició cristiana, els dotze apòstols (en grec απόστολος, apostolos, que significa 'enviat' o 'emissari') foren dotze homes jueus escollits d'entre els deixebles, i enviats per Jesús de Natzaret a predicar l'evangeli als jueus, i després de la seva resurrecció als gentils arreu del món. El Nou Testament hi veu la continuïtat de l’aliança de Déu amb les dotze tribus d’Israel.[1]

Els dotze apòstols als evangelis

Segons l'exegesi tradicional dels evangelis sinòptics, els dotze que van ser escollits per Jesús al començament del seu ministeri, i a qui «donà el nom d'apòstols», foren:

  1. Simó, a qui anomenà Pere, del grec petros o petra; en arameu kēf; en català pedra.
  2. Andreu, germà de Pere, un pescador de Betsaida i deixeble de Joan Baptista.
  3. Jaume o Jacob, fill de Zebedeu, germà de Joan
  4. Joan, també fill de Zebedeu i germà de Jaume, als quals va posar el sobrenom "Boanergués", que significa 'fills del tro'.
  5. Felip.
  6. Bartomeu, de nom Natanael, fill de Tolmay.
  7. Mateu, també anomenat Leví, fill d'Alfeu, recaptador d'impostos.
  8. Tomàs, també conegut com a Judes Tomàs Dídim, de l'arameu T'oma, "bessó", i del grec didymous, 'bessó'.
  9. Jaume, fill d'Alfeu i germà de Judes Tadeu
  10. Simó el cananeu, que segons Lluc li deien el Zelota.
  11. Judes Iscariot, el traïdor, que va ser reemplaçat, segons el llibre de Fets dels Apòstols, per Maties. Possiblement Iscariot prové de sicarii que vol dir 'assassí'.
  12. Judes Tadeu o Judes, fill d'Alfeu i germà de Jaume. En alguns manuscrits de l'evangeli segons Mateu, és anomenat Lebeu.

A diferència dels evangelis sinòptics a l'evangeli segons Joan no hi ha cap llista dels apòstols ni el seu nombre, encara que 9 d'ells són esmentats en les històries: Andreu, Judes Iscariot, Pere, Tomàs (també anomenat Judes), Natanael, Felip, els fills de Zebedeu (Jaume i Joan) i Judes Tadeu.

Ofici de l'apòstol

D'acord a la doctrina cristiana exposada per Sant Pau, els apòstols, a més dels dotze deixebles escollits per Jesús, són altres cristians que han rebut «l'ofici de l'apostolat», un dels cinc ministeris per al servei i edificació de l'església (els altres ministeris són: profeta, evangelista, pastor i mestre), segons l'epístola als Efesis 4:11. En la Bíblia també es troben diverses referències a altres homes i dones que eren anomenats apòstols, Pau entre ells, i que no eren els dotze originals.

Al llarg de la història del cristianisme els missioners pioners exerceixen l'ofici de l'apostolat. En aquest sentit, l'apòstol és el primer home que duu l'evangeli o el missatge del cristianisme a una regió. El títol també s'ha utilitzat per a referir-se a una persona que dóna un nou vigor al cristianisme existent a una regió o nació, com és el cas de Sant Patrici a Irlanda.

La tradició occidental del cristianisme (el protestantisme i el catolicisme) consideren que el "deixeble estimat" és l'apòstol Joan, ja que l'autor de l'evangeli segons Joan utilitza aquest títol per a referir-se a si mateix. No obstant això, la tradició de l'Església Siríaca considera que es refereix a Maria Magdalena (o Maria de Betània), fent-la una apòstol, potser la primera apòstol de Jesucrist.

Referències