EJSM/Laplace

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Europa Jupiter System Mission – Laplace
Il·lustració de l'Europa Jupiter System Mission: el Jupiter Europa Orbiter (a dalt) i el Jupiter Ganymede Orbiter (a baix)
Il·lustració de l'Europa Jupiter System Mission: el Jupiter Europa Orbiter (a dalt) i el Jupiter Ganymede Orbiter (a baix)
OperadorUnió entre l'ESA/NASA
Tipus de missióDiversos orbitadors i mòdul de descens
Lloc webEuropa Jupiter System Mission

L'Europa Jupiter System Mission – Laplace (EJSM/Laplace) va ser una proposta de missió espacial no tripulada entre la NASA/ESA programada per ser llançada al voltant del 2020 per a l'exploració en profunditat de les llunes de Júpiter amb un enfocament a Europa, Ganimedes i la magnetosfera de Júpiter. La missió compren d'almenys dos elements independents, el Jupiter Europa Orbiter (JEO) de la NASA i el Jupiter Ganymede Orbiter (JGO) de l'ESA, per realitzar estudis coordinats del sistema jovià.

La Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) i l'Agència Espacial Russa (Roscosmos) havien expressat el seu interès a contribuir en el EJSM/Laplace, encara que no s'han aclarit els tractes. La JEO està estimada amb un cost de $4,7 bilions,[1] mentre que l'ESA gastaria uns $1 bilió (710 milions d'euros) en el JGO.[2]

A l'abril de 2011, l'ESA va assenyalar que era poc probable que la missió conjunta nord-americana-europea es llançaria a principis de la dècada de 2020 donat el pressupost de la NASA, per tant, l'ESA està investigant la possibilitat de procedir en una missió liderada des d'Europa.[3] La missió liderada per l'ESA seria anomenada Jupiter Icy Moon Explorer (JUICE) i estaria basada en el disseny del JGO. La selecció del JUICE pel programa científic L1 Cosmic Vision de l'ESA va ser anunciat el 2 de maig de 2012.[4]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]