Joan Maurici de Ribes

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaJoan Maurici de Ribes
32è President de la Generalitat de Catalunya
St George's Cross Crowned Badge.svg
1473 – 1476
Dades biogràfiques
Naixement data desconeguda.
Mort 1488
Santa Maria de la Real
Activitat professional
Camp de treball Abat
Ocupació Polític
Dades familiars
Càrrec eclesiàstic Abat de la canònica de Santa Maria la Real (Perpinyà)
Modifica dades a Wikidata

Joan Maurici de Ribes va ser president de la Generalitat de Catalunya entre els anys 1473 i 1476, nomenat el 18 de desembre de 1473.

En aquest trienni, el diputat del braç militar va ser Joan Ramon Folc IV de Cardona.

Abat de la canònica de Santa Maria de la Real (1467-1488), va passar una llarga temporada fora del monestir a partir de 1477, probablement a causa de les invasions franceses.

El seu mandat és just posterior a la guerra civil catalana i cal fer front a la manca de recursos que pateix tot el país i els deutes reials causats per la guerra. Les Corts Generals de 1473 que nomenaren a Maurici de Ribes, es celebraren a Perpinyà que havia estat recentment recuperada al rei Lluís XI de França, com a manifestació de titularitat, si bé preocupava la seva possible reconquesta. Tot i dedicar-hi uns recursos a la seva protecció, tornà a caure en mans franceses el novembre de 1474. És un període caracteritzat per l'empobriment del país, amb baixos nivells de poder polític i amb moltes de les famílies riques amb els seus béns embargats que migren, especialment cap a València.

Bibliografia[modifica]

  • Història de la Generalitat de Catalunya i els seus Presidents Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2003. ISBN 84-412-0884-0


Precedit per:
Miquel Samsó
President de la
Generalitat de Catalunya

14731476
Succeït per:
Miquel Delgado