Joan Jeroni Besora

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Jeroni Besora
Biografia
Naixementsegle XVII Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort1665 Modifica el valor a Wikidata
Sant Jeroni de la Murtra Modifica el valor a Wikidata
101è President de la Generalitat de Catalunya
1656 – 1659
← Francesc PijoanPau d'Àger i d'Orcau → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Altres
Títolcanonge de la seu de Lleida

Joan Jeroni Besora, canonge de la seu de Lleida. Va ésser nomenat president de la Generalitat de Catalunya el 22 de juliol de 1656.

Va ser doctor en teologia i un important humanista i bibliòfil lleidatà, deixeble del bisbe Antoni Agustí (1517-1587). Va tenir moltes relacions amb historiadors i estudiosos com Pèire de Marca. Va escriure oratoris i un episcopologi lleidatà.

Des de 1630 havia tingut participació en la política de la diputació formant part d'una Junta de Braços i també en una ambaixada al virrei. Entre 1635 i 1641 va ser visitador del braç eclesiàstic. També va participar en el període de la revolta dels Segadors quan el 1637 va participar en la deliberació per la mobilització militar decretada per Olivares arran de la guerra amb França, i va estar present en una junta extraordinària per tractar sobre la mort de comte de Santa Coloma el 1640.

Quan va ser extret el 1656 acumulava una àmplia experiència en el si de la diputació, però alhora era un home gran i es va dedicar amb poca intensitat al càrrec, cosa que va afavorir una major presència del diputat militar Joan de Grimau i de Vilafranca. En el seu trienni, la preocupació més gran de la Generalitat era acabar la guerra amb França, ja que després de la rendició de Barcelona, els contraatacs francesos eren constants.[1]

Després del seu mandat escrigué en nom de la Generalitat a Joan Josep d'Àustria i a altres personatges protestant per la cessió del Rosselló i part de la Cerdanya a França pel Tractat dels Pirineus. Humanista i bibliòfil, reuní una biblioteca de més de 5.000 volums. Morí i fou sebollit al monestir de Sant Jeroni de la Murtra.

La Biblioteca de Fons Antic de la Universitat de Barcelona conserva més d'un miler d'obres que van formar part de la biblioteca personal de Besora,[2] així com un exemple de les marques de propietat que van identificar els seus llibres al llarg de la seva vida.[3]

Referències[modifica]

  1. Història dels Presidents..., pàg. 240-243
  2. «Catàleg de les biblioteques de la UB/Fons Antic[Enllaç no actiu]». [Consulta: 21 abril 2020].
  3. «Base de dades Antics posseïdors: Besora, Josep Jeroni, -1665». [Consulta: 21 abril 2020].

Bibliografia[modifica]

  • Història de la Generalitat de Catalunya i els seus Presidents Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2003. ISBN 84-412-0885-9 (Vol.2)


Precedit per:
Francesc Pijoan
President de la
Generalitat de Catalunya

1656-1659
Succeït per:
Pau d'Àger i d'Orcau