Llengües saparo-yawan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaLlengües saparo-yawan
Tipusfamília lingüística Modifica el valor a Wikidata
Classificació lingüística
llengua humana
llengua indígena
llengües ameríndies Modifica el valor a Wikidata

Les llengües saparo–yawan (Zaparo–Yaguan, Zaparo–Peba) és una proposta de família lingüística que uneix dues petites famílies lingüístiques de l'oest de la conca de l'Amazones. Va ser proposat per primera vegada per Swadesh (1954) i continua per Payne (1984) i Kaufman (1994).[1]

Lligams[modifica]

També hi ha quatre llengües aïllades i en cas contrari llengua no classificada que han estat indirectament lligats al saparo–yawan, i per comoditat s’inclouen aquí. Tovar (1984) va proposar una connexió entre les zaparoanes i el taushiro, que era classificada; Stark (1985) i Gordon (2005) veuen una connexió amb l'extingit omurano. L'extingit awishiri i l'aïllat Candoshi tenen semblances lèxiques amb taushiro, omurano i entre si; no obstant això, les quatre llengües també tenen similituds lèxiques amb el zaparo, jívaro i arawak. Aquests sis idiomes i famílies de la taula de la dreta "no" s'han relacionat de manera coherent. Atès que el candoshi està ben descrit, això es pot resoldre relativament aviat.

Classificació proposada[modifica]

Això forma part de la proposta macroandina de Kaufman:

Referències[modifica]

  1. Kaufman, Terrence. (1994). The native languages of South America. In C. Mosley & R. E. Asher (Eds.), Atlas of the world's languages (pp. 46–76). London: Routledge.
  2. O’Hagan, Zachary. «Taushiro and the Status of Language Isolates in Northwest Amazonia». University of California, Berkeley, 17-11-2015.
  3. Casey, Nicholas «Thousands Once Spoke His Language in the Amazon. Now, He's the Only One.». New York Times, 26-12-2017.