Lomonossovita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralLomonossovita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaNa₅Ti₂(Si₂O₇)(PO₄)O₂
EpònimMikhaïl Lomonóssov Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusPegmatite núm. 65, Vall del riu Chinglusuai, Districte de Lovozero, óblast de Múrmansk, Rússia
Classificació
Categoriasilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.BE.32
Nickel-Strunz 9a ed.9.BE.32 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/C.14 Modifica el valor a Wikidata
Dana56.4.1.1
Heys17.6.7
Propietats
Sistema cristal·lítriclínic
Estructura cristal·linaa = 5,49 Å; b = 7,11 Å; c = 14,5 Å; α = 101°; β = 96°; γ = 90°
Grup espacialgrup espacial 1 Modifica el valor a Wikidata
Colormarró canyella fosc a negre, també rosa-violeta
Macles
Exfoliacióperfecta
Fracturairregular, desigual
Tenacitatfràgil
Duresa3 a 4
Lluïssoradamantina, vítria, grassa
Color de la ratllarosa-canyella clar
Propietats òptiquesbiaxial (-)
Índex de refracciónα = 1,670 nβ = 1,750 nγ = 1,778
Birefringènciaδ = 0,108
Angle 2Vmesurat: 56°, calculat: 58°
Dispersió òpticar>v o r<v
Impureses comunesZr, Fe, Nb, Ta, Mn, Mg, Ca, Cl, H
Més informació
Estatus IMAmineral redefinit (Rd) i aprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1967 s.p. Modifica el valor a Wikidata
SímbolLom Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La lomonossovita és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup de la murmanita. Rep el nom en honor de Mikhaïl Vassílievitx Lomonóssov (Михаил Васильевич Ломоносов) (19 de novembre de 1711 - 15 d'abril de 1765), erudit que va fer contribucions a les àrees de ciències naturals, química, física, mineralogia, història, art, filologia i llenguatge. Va escriure diversos llibres sobre geologia/mineralogia i va descobrir la llei de la constància dels angles interfacials, relacionant-ho amb l'estructura interior dels cristalls.

Característiques[modifica]

La lomonossovita és un silicat de fórmula química Na₅Ti₂(Si₂O₇)(PO₄)O₂. Es tracta d'una espècie aprovada per l'Associació Mineralògica Internacional, i publicada per primera vegada el 1950. Cristal·litza en el sistema triclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 3 i 4.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la lomonossovita pertany a «09.BE - Estructures de sorosilicats, amb grups Si₂O₇, amb anions addicionals; cations en coordinació octaèdrica [6] i major coordinació» juntament amb els següents minerals: wadsleyita, hennomartinita, lawsonita, noelbensonita, itoigawaïta, ilvaïta, manganilvaïta, suolunita, jaffeïta, fresnoïta, baghdadita, burpalita, cuspidina, hiortdahlita, janhaugita, låvenita, niocalita, normandita, wöhlerita, hiortdahlita I, marianoïta, mosandrita, nacareniobsita-(Ce), götzenita, hainita, rosenbuschita, kochita, dovyrenita, baritolamprofil·lita, ericssonita, lamprofil·lita, ericssonita-2O, seidozerita, nabalamprofil·lita, grenmarita, schüllerita, lileyita, murmanita, epistolita, vuonnemita, sobolevita, innelita, fosfoinnelita, yoshimuraïta, quadrufita, polifita, bornemanita, xkatulkalita, bafertisita, hejtmanita, bykovaïta, nechelyustovita, delindeïta, bussenita, jinshajiangita, perraultita, surkhobita, karnasurtita-(Ce), perrierita-(Ce), estronciochevkinita, chevkinita-(Ce), poliakovita-(Ce), rengeïta, matsubaraïta, dingdaohengita-(Ce), maoniupingita-(Ce), perrierita-(La), hezuolinita, fersmanita, belkovita, nasonita, kentrolita, melanotekita, til·leyita, kil·lalaïta, stavelotita-(La), biraïta-(Ce), cervandonita-(Ce) i batisivita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la pegmatita núm. 65 de la vall del riu Chinglusuai, al districte de Lovozero (óblast de Múrmansk, Rússia). També ha estat trobada a nombrosos altres indrets de la província russa de Múrmansk, així com al dipòsit d'urani de Kvanefjeld, al complex d'Ilímaussaq (Groenlàndia).

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lomonossovita
  1. «Lomonosovite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 28 desembre 2019].