Wadsleyita

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de mineralWadsleyita
Fórmula química (Mg,Fe2+)2(SiO4)
Epònim David A. Wadsley Tradueix
Localitat tipus meteorit del riu Peace, riu Peace, Alberta, Canadà
Classificació
Categoria silicats > sorosilicats
Nickel-Strunz 10a ed. 9.BE.02
Nickel-Strunz 9a ed. 9.BE.02
Nickel-Strunz 8a ed. VIII/A.06
Dana 51.3.4.1
Heys 14.21.3
Propietats
Sistema cristal·lí ortoròmbic
Estructura cristal·lina a = 5,7Å; b = 11,71Å; c = 8,24Å;
Grup espacial space group 74 Tradueix
Diafanitat transparent
Propietats òptiques biaxial
Dispersió òptica r > v
Impureses comunes Cr, Mn, Ni, Ca, Zn
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1982-012
Any d'aprovació 1966
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La wadsleyita és un mineral de la classe dels silicats. Rep el seu nom en honor de David Arthur Wadsley (1918-1969), químic i cristal·lògraf australià, per les seves contribucions significatives a la cristal·lografia, incloent el concepte de cisallament cristal·logràfic.

Característiques[modifica]

La wadsleyita és un sorosilicat de fórmula química (Mg,Fe2+)2(SiO4). Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1982. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. És el polimorf ortoròmbic, d'alta pressió de la ringwoodita i la forsterita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la wadsleyita pertany a "09.BE - Estructures de sorosilicats, amb grups Si2O7, amb anions addicionals; cations en coordinació octaèdrica [6] i major coordinació" juntament amb els següents minerals: hennomartinita, lawsonita, noelbensonita, itoigawaïta, ilvaïta, manganilvaïta, suolunita, jaffeïta, fresnoïta, baghdadita, burpalita, cuspidina, hiortdahlita, janhaugita, låvenita, niocalita, normandita, wöhlerita, hiortdahlita I, marianoïta, mosandrita, nacareniobsita-(Ce), götzenita, hainita, rosenbuschita, kochita, dovyrenita, baritolamprofil·lita, ericssonita, lamprofil·lita, ericssonita-2O, seidozerita, nabalamprofil·lita, grenmarita, schüllerita, lileyita, murmanita, epistolita, lomonosovita, vuonnemita, sobolevita, innelita, fosfoinnelita, yoshimuraïta, quadrufita, polifita, bornemanita, shkatulkaïta, bafertisita, hejtmanita, bykovaïta, nechelyustovita, delindeïta, bussenita, jinshajiangita, perraultita, surkhobita, karnasurtita-(Ce), perrierita-(Ce), estronciochevkinita, chevkinita-(Ce), poliakovita-(Ce), rengeïta, matsubaraïta, dingdaohengita-(Ce), maoniupingita-(Ce), perrierita-(La), hezuolinita, fersmanita, belkovita, nasonita, kentrolita, melanotekita, tilleyita, killalaïta, stavelotita-(La), biraïta-(Ce), cervandonita-(Ce) i batisivita.

Formació i jaciments[modifica]

Es creu que es va formar a partir de la transformació de l'olivina durant un esdeveniment de xoc extraterrestre, com és el cas del meteorit. Va ser descoberta l'any 1966 al meteorit del riu Peace, a Alberta (Canadà).

Referències[modifica]

  1. «Wadsleyite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 2 octubre 2016].