Maoniupingita-(Ce)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralMaoniupingita-(Ce)
Fórmula química(Ce,Ca)₄(Fe3+,Ti,Fe2+,◻)(Ti,Fe3+,Fe2+,Nb)₄(Si₂O₇)₂O₈
EpònimMaoniuping mine (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina Maoniuping, Comtat de Mianning, Liangshan, Sichuan, República Popular de la Xina
Classificació
Categoriasilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.BE.70
Nickel-Strunz 9a ed.9.BE.70 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/C.17 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 13,385 Å; b = 5,742 Å; c = 11,059 Å; β = 100,6°
Grup puntual2/m - prismàtica
Grup espacialb2/m
Colornegre, marró-negre
Lluïssorresinosa, submetàl·lica
Propietats òptiquesbiaxial (-)
Índex de refracciónα = 1,937 nγ = 1,970
Birefringènciaδ = 0,033
Pleocroismefeble
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2003-017
Any d'aprovació2003
SímbolMao-Ce Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La maoniupingita-(Ce) és un mineral de la classe dels silicats que pertany al subgrup de la chevkinita, dins del grup homònim. Rep el nom de la mina Maoniuping, a la República Popular de la Xina, la seva localitat tipus.

Característiques[modifica]

La maoniupingita-(Ce) és un silicat de fórmula química (Ce,Ca)₄(Fe3+,Ti,Fe2+,◻)(Ti,Fe3+,Fe2+,Nb)₄(Si₂O₇)₂O₈. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2003. Cristal·litza en el sistema monoclínic.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la maoniupingita-(Ce) pertany a «09.BE - Estructures de sorosilicats, amb grups Si₂O₇, amb anions addicionals; cations en coordinació octaèdrica [6] i major coordinació» juntament amb els següents minerals: wadsleyita, hennomartinita, lawsonita, noelbensonita, itoigawaïta, ilvaïta, manganilvaïta, suolunita, jaffeïta, fresnoïta, baghdadita, burpalita, cuspidina, hiortdahlita, janhaugita, låvenita, niocalita, normandita, wöhlerita, hiortdahlita I, marianoïta, mosandrita, nacareniobsita-(Ce), götzenita, hainita, rosenbuschita, kochita, dovyrenita, baritolamprofil·lita, ericssonita, lamprofil·lita, ericssonita-2O, seidozerita, nabalamprofil·lita, grenmarita, schüllerita, lileyita, murmanita, epistolita, lomonossovita, vuonnemita, sobolevita, innelita, fosfoinnelita, yoshimuraïta, quadrufita, polifita, bornemanita, xkatulkalita, bafertisita, hejtmanita, bykovaïta, nechelyustovita, delindeïta, bussenita, jinshajiangita, perraultita, surkhobita, karnasurtita-(Ce), perrierita-(Ce), estronciochevkinita, chevkinita-(Ce), poliakovita-(Ce), rengeïta, matsubaraïta, dingdaohengita-(Ce), perrierita-(La), hezuolinita, fersmanita, belkovita, nasonita, kentrolita, melanotekita, til·leyita, kil·lalaïta, stavelotita-(La), biraïta-(Ce), cervandonita-(Ce) i batisivita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Maoniuping, situada al comtat de Mianning, dins la prefectura de Liangshan (Sichuan, República Popular de la Xina). També ha estat descrita al proper mont Baozi, al mateix districte que la localitat tipus. Aquests dos indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Maoniupingite-(Ce)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 29 desembre 2019].