Barber

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Barber treballant
Barber tallant els cabells a un nen
Barberia tradicional.
No s'ha de confondre amb perruquer.

El barber és la persona que té per ofici embellir i rasurar la barba dels homes i per extensió als perruquers especialitzats en el gènere masculí. Entre les funcions d'un barber figuren tallar els cabells utilitzant tisores; perfilar i tallar les patilles usant fulla i rasurar el coll utilitzant maquineta elèctrica. També s'apliquen escuma d'afaitar a la barba i la tallen o la perfilen amb fulla. Utilitzen xampú per rentar el cabell. Apliquen locions aftershave per hidratar la pell de la cara i tancar els porus. De la mateixa manera, s'apliquen colònies per a perfumar el cabell i fixador o laca per a mantenir la seva forma un cop acabat el treball.

En el cas del barber, les seves ocupacions s'estenen al tall de la barba i el bigoti del client. La cura pot consistir en un rasurat total dels cabells o en un tall parcial descarregant volum i perfilant les línies de la barba i el bigoti.

Altres funcions accessòries que exerceixen els barbers són les de mantenir el lloc de treball net escombrant els cabells de l'anterior client, mantenir en bon ús les eines i, eventualment, vendre regenerador capil·lar, xampú, tint i altres productes destinats al manteniment i embelliment dels cabells. [1] La botiga del barber ha estat reemplaçada per la sala de perruquer, l'amo gràcies a les exigències de la moda, disposada a acceptar-ho tot avui en matèria de cabells i de barba ha de ser un artista molt hàbil. El barber de Sevilla, és de les òperes més conegudes de Gioacchino Rossini. En ella, Fígaro el barber és un dels personatges protagonistes de la història.

Tallat de cabells[modifica | modifica el codi]

En el procés de tall, el barber escolta les instruccions del client sobre el volum de cabells a retirar així com l'estil desitjat de pentinat. Segons l'eina utilitzada, hi ha dues tècniques bàsiques de tall:

Amb tisora
És el més tradicional, i és un procediment artesanal i lent però més precís.
Amb maquineta
Facilita la retirada de gran volum de cabell amb rapidesa. També es fa servir per perfilar la línia de pèl del clatell cap. Entre els requisits que presenta hi ha el fer el tall sobre cabell sec i apuntar en contra del naixement del cabell. [2]
Amb navalla
s'utilitza generalment per per perfilar determinades àrees del cap com les patilles i el clatell.

L'ofici en l'antiguitat[modifica | modifica el codi]

Grècia i Roma[modifica | modifica el codi]

En efecte, a Grècia com a Roma, els homes satisfeien allí els minuciosos detalls del tocador cap als quals no tenien tot el necessari. Calia ser ric per tenir al seu servei algun hàbil esclau amb navalla, pinta i mirall i amb els altres atributs d'un barber. D'aquesta penúria resultava l'obligació d'una visita matinal a aquesta oficina plena d'una multitud, a cada instant renovada.

Els barbers tenien tres ocupacions principals:

  1. Tallaven els cabells, demostrant la seva habilitat en deixar-los iguals primer, i després a seguir la moda establerta o inventar-ne de noves, per a aquesta operació se servien, no de tisores, sinó de navalles de diferents mides i més o menys tallants. Accessòriament arrencaven els cabells grisos que apareixien sembrats sobre els caps dels joves o tenien, per mitjà de receptes tan variades com sàvies, les cabelleres que en la precedent operació no havien satisfet.
  2. La segona ocupació dels barbers consistia a afaitar la cara i eixugar la barba amb una mena de tovalló d'una tela estora, que posaven sobre les espatlles dels pacients i que tenia un teixit desconegut en els nostres dies.
  3. En fi, el tercer ocupació dels barbers consistia a tallar les ungles de les mans el que es verificava amb una mena de cuchillito d'una forma particular.

L'antiguitat ens ha deixat un poema de falli sobre el barber Eugates, que conté una enumeració còmica de tots els estris necessaris a les funcions del barber i la cura de tocador.

Els barbers, anomenats llavors esquiladors , van ser portats de Sicília a Roma per un tal P. Ticinio Menas, l'any 451 de la fundació de la ciutat. La moda, des de molt temps generalitzada a Grècia de portar els cabells curts i la barba rasa, es va propagar ràpidament gràcies amb especialitat a Escipió, el segon Africà que s'afaitava cada dia. Els esquiladors van començar per exercir la seva indústria a l'aire lliure, però més tard aquest ús subsistir només per a la plebs i els esclaus i les botigues dels barbers anunciades per una presentació de navalles, de ganivets i de miralls van arribar a ser punts de reunions per als ociosos i per als noticiaris. Un dels principals mèrits del propietari de l'establiment era saber respondre a totes les preguntes que se li dirigien i els barbers subministraven imitant els autors i actors còmics o satírics, el tipus de la curiositat i de la murmuració. Un d'aquests artistes li preguntava com volia que sol li afaitar a un filòsof de caràcter aspre, va respondre aquestes breus paraules: volen que se'm afait sense parlar. La història d'aquesta anècdota no diu si els grecostaris o carenes, des dels tronstians més elegants fins a la via Suharana, on els barbers de baixa espècie s'afaitaven les barbes dels plebeus, el filòsof va poder trobar un esquilador segons li convenia. [3]

Edat Mitjana[modifica | modifica el codi]

Barber al segle XVI

A la edat mitjana, la professió dels barbers va prendre una estension més gran encara però sortint de la seva especialitat. Els barbers autoritzats pel menyspreu dels miris o metges per les baixes operacions quirúrgiques, van envair cada vegada més el domini de la cirurgia. Per això els barbers d'aquells temps van ser des de molt aviat um important corporació. Per aquesta època aquesta confraria, veient que els seus antics estatut: havien caigut en desús i que havien perdut els títols que els autoritzaven, van redactar-ne de nous.

Malgrat les diferències que existien entre els barbers i els cirurgià s, aquests no posaven obstacles quan un barber s'havia distingit pels seus coneixements en cirujia, en rebre'ls de la vostra escola i en dispensar de la llengua llatina en els seus exàmens. Exigien només que deixés la bacía i renunciés a l'ofici de barber. Alguns autors citen els noms de molts barbers que van entrar a les escoles de cirurgia i es van distingir pel seu talent i els seus coneixements pràctics. [3]

Antigament, els barbers no es limitaven al tractament del cabell arribant a exercir altres funcions més pròpies de dentistes o metges. En efecte, els que anaven a una barberia a partir del segle XIII ho feien també per treure's un queixal i per realitzar operacions senzilles de cirurgia com rebentar furóncols, embenar úlceres o realitzar sagnies.

En aquella època, eliminar sang del cos es considerava una solució per retornar la salut al pacient que recobrava l'equilibri. Per practicar la sagnia dels barbers submergien el braç del pacient en aigua calenta i li feien un torniquet. Llavors, buscaven entre les venes inflades la més propícia i extreien la sang fent una incisió a la vena. [4]

No obstant això, l'ambició dels barbers s'augmentava amb els seus privilegis i no van poder estar molt temps satisfets del que havien obtingut. Amb el temps els barbers van anar perdent consideració ja que a mesura que els cirurgians la adquirien, anaven justificant la seva superioritat pel seu saber i el seu talent i els seus antics rivals van baixar al rang mínim d'una pràctica ignorant i rutinària.

Les seves botigues, freqüentades per la classe mitjana (d'aquí el costum de tenir les galtes i la barba rasurades) atreia allà contínuament, van haver de ser suficient a la seva ambició i es van acontentar amb la influència que els donava les murmuracions i la curiositat. Si les grans cases van estar algunes vegades obertes, i algunes van arribar a un cert grau de celebritat i van adquirir una considerable fortuna, no va ser en qualitat de barbers sinó com a perruquers. Les extravagàncies de la moda, i sobretot del pentinat adoptat per les dones, des de la invenció dels pols, van obrir a la imaginació dels artistes encarregats d'aixecar aquestes estructures. [3]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Descripció del lloc de barber (anglès)
  2. Tall amb maquineta.
  3. 3,0 3,1 3,2 .google.es/books? printsec = frontcover & dq = enciclopèdia & ii = WKkVTZr4OJSS4gbynrCGAg & ct = result & pg = Ra1-PA339 & id = BjEP5JrwlzAC # v = onepage & q & f = false Enciclopèdia moderna, Francisco de P. Mellado, 1864
  4. El barber en l'antiguitat


Wikiquote A Viquidites hi ha cites, dites populars i frases fetes relatives a Barber
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Barber