Mitologia albanesa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La mitologia albanesa comprèn mites i llegendes dels albanesos. Molts dels personatges de la mitologia albanesa s'inclouen en les Cançons albaneses dels Guerrers de Frontera (Albanès: albanès: Këngë Kreshnikësh or Cikli i Kreshnikëve), i en el cicle tradicional de cançons folklòriques albaneses.

Història[modifica]

Els elements de mitologia albanesa són d'origen Paleo-Balcànic, i gairebé tots ells són pagans.[1] Els mites albanesos es poden dividir en dos grans grups: llegendes de metamorfosi i llegendes històriques.

Els contes populars albanesos van ser registrats a mitjans del segle xix per estudiosos europeus com Johann Georg von Hahn, el cònsol austríac a Janina (Ioannina), Karl H. Reinhold, i Giuseppe Pitrè. La propera generació d'erudits per interessar-se en la recopilació de contes populars albanesos van ser principalment filòlegs. Els lingüistes indoeuropeus coneguts que van tractar d'enregistrar i analitzar aquest llenguatge europeu fins al moment poc conegut van ser: Auguste Dozon, Jan Jarnik, Gustav Meyer, Holger Pedersen, Gustav Weigand i August Leskien.

El moviment nacionalista a Albània a la segona meitat del segle xix, conegut com a període Rilindja, va augmentar les col·leccions natives de material folklòric, com l 'Abella albanesa' (Albanike melissa / Belietta shqiptarë) per Thimi Mitko, el 'Llibre d'Ortografia albanesa' (Albanikon alfavetarion / Avabatar arbëror) pel greco-albanès Anastas Kullurioti, i el 'Ones del Mar' (Valët e Detit) per Spiro Sopa. En els últims trenta anys, s'ha fet molta feina de camp per part de l'Institut de Cultura Folk a Tirana, i per l'Institut d'Estudis Albanesos a Pristina. Aquests han publicat col·leccions nombroses de contes i llegendes folklòriques. Malauradament, molt poc d'aquest material substancial ha estat traduït a altres llengües.

Llista de llegendes, mites, contes, i personatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. Bonefoy, Yves. American, African, and Old European mythologies. Chicago: University of Chicago Press, 1993, p. 253. ISBN 0226064573. 

Bibliografia complementària[modifica]

  • “The Mythology of Albania”, in American, African, and Old European Mythologies, ed. Yves Bonnefoy, trans. Wendy Doniger. Chicago–London: University of Chicago Press, 1993, pp. 253–4.
  • Eqrem Çabej. “Albanische Volkskunde”, Südost-Forschungen 25 (1966): 333–87.
  • Robert Elsie (1994). Albanian Folktales and Legends. Arxivat 2009-07-28 a Wayback Machine. Naim Frasheri.
  • Robert Elsie. A Dictionary of Albanian Religion, Mythology and Folk Culture. London: Hurst & Company, 2001. 375 p.
  • Martin Mato "New View on old Text" in newspaper Albanian Daily News, f 10 30 Nov. 1996, Tiranë

Fonts externes[modifica]