Vés al contingut

Aeroport Josep Tarradellas Barcelona – el Prat: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 66: Línia 66:


==Infraestructures i serveis==
==Infraestructures i serveis==
[[File:Hangar-iberia-barcelona.jpg|thumb|300px|Hangar de manteniment d'[[Iberia LAE|Iberia]] a l'aeroport de Barcelona]]
[[File:Hangar-iberia-barcelona.jpg|thumb|Hangar de manteniment d'[[Iberia LAE|Iberia]] a l'aeroport de Barcelona]]
===Camps de vol===
L'aeroport Internacional de Barcelona disposa de diferents instal·lacions modernes i adaptades a les necessitats de l'usuari, tan si es de negocis, d'operacions de càrrega, o bé, de tràfic de passatgers. Les instal·lacions són les següents:
===Torre de control===
* Dues terminals de passatgers, la T1 i la T2 amb capacitat per a 55 milions de passatgers.
===Terminal corporativa===
* Una terminal corporativa, una tercera terminal destinada a l'aviació corporativa operativa les 24 hores del dia.
===Centre de càrrega===
* Tres camps de vol, consten de 2 [[Pista d'aterratge|pistes]] paral·leles i una de transverssal amb capacitat per a qualsevol avió comercial.
===Hangar de manteniment===
* Un centre de càrrega, una terminal destinada al [[Logística|sector logístic]] del transport aeri on més de 140 empreses hi operen.
===Sales VIP===
* Un important [[hangar]] de manteniment, de 13.200 m² i capaç d'albergar el nou [[Airbus A380]].
* Cinc sales [[VIP]] d'[[Aena]] i una exclusiva de [[Spanair]], quatre d'elles repartides per la T1 i dues més situades a la T2.
* Accés gratuït a [[Internet]] mitjançant [[Wifi]], tota la terminal T1 en queda coberta mentres que a la T2 està disponible en espais de restauració i a les sales VIP.


==Terminals de passatgers==
==Terminals de passatgers==

Revisió del 17:50, 4 des 2010

Infotaula d'aeroportAeroport Josep Tarradellas Barcelona – el Prat

IATA: BCN – OACI: LEBL – FAA:
Resum
Tipus d'aeroport Públic
Titular/Gestor AENA
Serveix Barcelona
Localització El Prat de Llobregat
Altura (msnm) 3.8 m / 12 ft
Coordenades 41° 17′ 49″ N, 2° 04′ 02″ E / 41.29694°N,2.06722°E / 41.29694; 2.06722
Web www.aena.es
7R/25L 2.660 8.727 Asfalt
7R/25L 2.660 8.727 Asfalt
2/20 2.540 8.334 Asfalt
Estadístiques (2009)
Passatgers 27.311.765 (-9,8%)
Operacions 278.965 (-13,3%)
Càrrega 89.812.753 (-13,6%)
Font: AENA,[1] World Aero Data.[2]

L'Aeroport Internacional de Barcelona - El Prat o simplement conegut com Aeroport del Prat (Codi IATA: BCN; codi OACI: LEBL) és l'aeroport que dóna servei a la ciutat de Barcelona. Es troba situat a 10 Km al sud-oest de la capital catalana, al municipi del Prat de Llobregat, a 6 m sobre el nivell del mar i envoltat dels espais naturals dels aiguamolls del delta del Llobregat. És el segon aeroport més gran d'Espanya, el primer de Catalunya i de la costa mediterrània, el desè amb més trànsit de passatgers d'Europa i el 38è del món, segons estadístiques de l'any 2009.[3] Durant l'any 2008 la competència del tren d'alta velocitat en el trajecte Barcelona-Madrid així com l'impacte de la crisi econòmica dugueren l'aeroport a disminuir el trànsit de passatgers per primera vegada des de l'any 1993.

L'aeroport del Prat destaca per la gran quantittat de vols domèstics, tan estatals com a l'interior d'Europa, tot i que també disposa de diversos vols interncontinentals a Amèrica del Nord, Amèrica del Sud i Àsia. L'aeroport és un important centre de connexions per les aerolínies de nova generació com Spanair o Vueling Airlines que normalment operen amb la flota d'avions de classe C (A320, B737, etc.). Està obert només a vols instrumentals i estan prohibits els vols VFR (vol en regles visuals), excepte els vols VFR sanitaris, d'emergències i d'estat.

El 22 de març de 2007, més de 130 entitats donen suport en un acte reivindicatiu a l'Aula Magna del IESE per un aeroport transoceànic i amb gestió individualitzada.

Història

El primer camp d'aviació que va tenir la ciutat de Barcelona va ser l'any 1916 i estava situat al Remolar (Viladecans), en els terrenys d'una granja avícola anomenada La Volateria, la qual li donava nom. Dos anys més tard es va construir un nou camp d'aviació però aquest cop situat al municipi del Prat de Llobregat, a uns quants centenars de metres de l'anterior. El primer avió en aterrar va ser un Latecoere Salmson 300 de la línia de Pierre-Georges Latécoère, que va arribar de Toulouse amb destinació a Casablanca. L'aeròdrom era utilitzat com a seu de l'Aeroclub de Catalunya i com a base per a la flota Zeppelin i hidroavions de l'Armada espanyola i de l'exèrcit de terra. Els serveis comercials de vols regulars van començar al 1927 gràcies a Iberia que el connectava amb l'aeroport de Cuatro Vientos de Madrid. A més, aquesta línia va ser la primera freqüència de l'aerolínia espanyola.

Entre el 1941 i el 1946 es realitzen tot un plegat d'obres per tal d'unir els dos aèrodroms i l'any 1948 es decideix construir la pista 07-25. Durant el mateix any, va sorgir el primer vol interncontinental que connectava l'aeroport amb Nova York gràcies a la aerolínia Pan American. Entre el 1948 i el 1952 es construeix una nova pista (la 16-34), perpendicular a l'anterior. També es va dur a terme la construcció de diferents vials de rodatge i una terminal per poder atendre als passatgers. El 1963 s'arriba al milió de passatgers anuals i dos anys més tard s'amplia la pista principal. Es decideix afegir un vial de rodatge més amb carrils de sortida ràpida, es construeix una torre de control i una nova plataforma d'aeronaus. Al 1968 s'inaugura una nova terminal (actualment l'ala més vella de la terminal T2B).

Fitxer:Aeroport-barcelona-1950.jpg
Foto de l'Aeroport Internacional de Barceloma durant la dècada dels 50.

El 3 d'agost de l'any 1970, la companyia aèria Pan American va inaugurar una línia regular entre Barcelona, Lisboa i Nova York mitjançant un Boeing 747SP i el dia 4 de novembre Iberia va començar un servei de pont aèri entre l'aeroport de Madrid-Barajas i Barcelona. Pocs anys més tard, al 1976, es posa en marxa la construcció d'una terminal destinada únicament per aquesta ruta i una altra exclusivament de càrrega. També es van construir un edifici annex per correus i una plataforma d'estacionament per a avions de càrrega aèria. Un any després, l'aeroport superava els cinc milions de passatgers anuals.

Des de finals dels anys setanta fins ben bé els noranta l'aeroport estava estancat tant en tràfic aèri com en inversions, fins que la preparació per als Jocs Olímpics de Barcelona 1992 van impulsar una nova reforma que consistia en la modernització i ampliació de la terminal existent (terminal B) i la construcció de dos terminals més (la terminal A i C) que incorporaven com a novetat, passarel·les d'accés directe a l'avió. Aquesta reforma va ser dissenyada per l'arquitecte Ricard Bofill i Leví. Al 1996 es va construir una torre de control també dissenyada per el mateix arquitecte. Degut a la forta baixada del tràfic aèri que va patir després del 1999 i la crisis del sector aèri al 2001, moltes operacions que es realitzaven als aeroports de Reus i Girona-Costa Brava es van traslladar al Prat amb la intenció de minimitzar l'efecte de la crisis.

Pla Barcelona

Actualitat

Infraestructures i serveis

Fitxer:Hangar-iberia-barcelona.jpg
Hangar de manteniment d'Iberia a l'aeroport de Barcelona

Camps de vol

Torre de control

Terminal corporativa

Centre de càrrega

Hangar de manteniment

Sales VIP

Terminals de passatgers

Interior de la terminal T1

T1

La terminal 1 (T1), dissenyada per Ricard Bofill es va inaugurar el 16 de juny i el dia 17 del 2009 es va posar en funcionament amb un vol a Madrid de Spanair. Les seves instal·lacions ocupen un àrea de 550.000 m² i permeten poder rebre més de 55 milions de passatgers a l'any i augmenten les operacions a més de 90 per hora. La terminal està adaptada per a poder rebre noves aeronaus de grans dimensions com l'Airbus A380 a través de passarel·les dobles. Té 101 portes d'embarcament: les A i D es troben a l'ala nord, les B a l'ala central, i les C i E a l'ala sud. Les seves instal·lacions consten de:

  • 168 taulells de facturació
  • 50 passarel·les d'embarcament
  • 15 cintes de recollida d'equipatges (cal tenir en compte que una cinta d'equipatges de la T1 equival a 4 cintes de la T2)
  • 12.000 places d'aparcament
Exterior de la terminal T2B amb uns mosaics realitzats per Joan Miró

T2

La terminal 2 (T2) de l'aeroport del Prat consta de tres edificis annexos. Antigament, abans de l'obertura de la T1, eren tres terminals diferents, les anomenades terminals A, B i C. Actualment les tres terminals formen part de la T2 i s'anomenen terminals T2A, T2B i T2C, seguint l'antiga nomenclatura. La terminal té una capacitat similar a la T1 i té suficient capacitat per operar al voltant de 25 milions de passatgers l’any amb comoditat. Actualment les seves instal·lacions inclouen:

  • Un centenar de taulells de facturació
  • 30 passarel·les d'embarcament
  • 11.900 places d'aparcament

Aerolínies i destinacions

Companyia Destinacions Terminal
Adria Airways de temporada: Ljubljana 1
Aegean Airlines Atenes 1
Aer Lingus Dublín
de temporada: Belfast-International, Cork
2B
Aeroflot Moscou-Xeremetievo 1
Aerolíneas Argentinas Buenos Aires-Ezeiza 1
Aeroméxico Ciutat de Mèxic 1
Air Algérie Alger, Orà 1
Air Arabia Maroc Casablanca 2A
AirBaltic Riga 1
Air Berlin Berlín-Tegel, Düsseldorf, Hamburg, Palma de Mallorca, Stuttgart 2B
Air Canada de temporada: Mont-real-Trudeau, Toronto-Pearson 1
Air Europa Arrecife, Atenes, Fuerteventura, Eivissa, Las Palmas de Gran Canaria, Madrid, Menorca, Palma de Mallorca, Tel Aviv, Tenerife-Nord, Tenerife-Sud, Tunis 1
Air France París-Charles de Gaulle 1
Air France operat per Brit Air Lió, París-Orly 1
Air France operat per Régional Burdeus, Nantes 1
Air Transat de temporada: Mont-real-Trudeau, Toronto-Pearson, Vancouver 2B
Air Vallée Angers [comença al desembre]
Alitalia Milà-Linate, Roma-Fiumicino 1
American Airlines Nova York-JFK 1
Arkia Israel Airlines Tel Aviv 1
Armavia de temporada: Erevan 2B
Atlas Blue Marràqueix, Tànger 1
Austrian Airlines Viena 1
Austrian Airlines operat per Lauda Air de temporada: Viena 1
Avianca Bogotà 1
Blue Air Bucarest-Aurel Vlaicu 2B
Bmibaby de temporada: East Midlands 2B
British Airways Londres-Heathrow 1
British Airways operat per BA CityFlyer Londres-City 1
Brussels Airlines Brusel·les 1
Bulgaria Air de temporada: Sofia 2A
Cimber Sterling Copenhaguen 2B
City Airline Göteborg-Landvetter 1
Continental Airlines Newark 1
Croatia Airlines de temporada: Zagreb 1
Czech Airlines Praga 1
Delta Air Lines Atlanta, Nova York-JFK 1
Donavia Rostov del Don 2A
EasyJet Amsterdam, Belfast-International, Berlín-Schönefeld, Bristol, Doncaster-Sheffield [finalitza el 3 de gener], Dortmund, Lisboa, Liverpool, Londres-Gatwick, Londres-Luton, Londres-Stansted, Lió, Milà-Malpensa, Newcastle upon Tyne, París-Charles de Gaulle 2C
EasyJet Switzerland Basilea/Mulhouse, Ginebra 2C
EgyptAir El Caire 1
El Al Tel Aviv 1
Estonian Air de temporada: Tallinn 1
Finnair Hèlsinki 1
Germanwings Colònia/Bonn, Hannover, Stuttgart 2A
Iberia Madrid, Miami [comença el 29 de març], São Paulo-Guarulhos [comença el 29 de març] 1
Iberia operat per Air Nostrum Albacete, Almeria, Badajoz, Bolonya, Burgos, Donòstia-Sant Sebastià, Lleó, Marsella, Múrcia, Nantes, Niça, Olbia, Pamplona, Salamanca, Santander, Tolosa, Torí, València, Valladolid 1
Iberworld de temporada: Cancún, Punta Cana 1
Icelandair de temporada: Reykjavík-Keflavík 2A
Iceland Express de temporada: Reykjavík-Keflavík 2A
Jet2.com Leeds/Bradford 2A
Jet4you Casablanca, Nador, Tànger 2A
KLM Amsterdam 1
Kogalymavia de temporada: Moscou-Domodedovo 2A
LOT Polish Airlines Varsòvia 1
Lufthansa Düsseldorf, Frankfurt, Milà-Malpensa, Munic 1
Lufthansa Regional operat per Lufthansa CityLine Munic 1
Luxair Luxemburg 2B
Meridiana Fly Florència 2B
Monarch Airlines Manchester 2B
Niki Viena 2A
Nordwind Airlines de temporada: Novosibirsk 2B
Norwegian Air Shuttle Bergen, Copenhaguen, Hèlsinki [comença el 12 de maig], Oslo-Gardermoen, Estocolm-Arlanda 2A
Onur Air Istanbul-Atatürk, Esmirna 1
Pakistan International Airlines Chicago-O'Hare, Islamabad, Karachi, Lahore 2A
Qatar Airways Doha 1
Rossiya de temporada: Sant Petersburg 2B
Royal Air Maroc Casablanca, Marràqueix, Tànger
de temporada: Ouarzazate [comença el 28 de juny]
1
Royal Jordanian Amman-Reina Alia 1
Ryanair Charleroi Brusel·les-Sud, Càller, Dublín, Edimburg, Fuerteventura, Eivissa, Lanzarote, Las Palmas de Gran Canaria, Leeds/Bradford, Màlaga, Milà-Orio al Serio, Oslo-Rygge, Palma de Mallorca, París-Beauvais, Porto, Roma-Ciampino, Santander, Santiago de Compostel·la, Sevilla, Tenerife-Sud, València, Venècia-Treviso, Weeze 2B
Scandinavian Airlines Copenhaguen, Oslo-Gardermoen 1
Singapore Airlines São Paulo-Guarulhos [comença el 28 de març], Singapur 1
Sky Work Airlines Berna 2B
Spanair La Corunya, Alger, Alacant, Bamako [comença el 18 de desembre], Banjul, Belgrad, Bilbao, Copenhaguen, Eivissa, Fuerteventura, Gran Canaria, Granada, Hèlsinki, Istanbul-Sabiha Gökçen, Lanzarote, Madrid, Màlaga, Marsella, Menorca, Munic, Nador, Nàpols, Oviedo, Palma de Mallorca, Santiago de Compostel·la, Seville, Estocolm-Arlanda, Tel Aviv, Tenerife-Nord, Tenerife-Sud, Trípoli [comença el 14 de febrer], València, Venècia-Marco Polo, Vigo
de temporada: Dubrovnik, Zagreb
1
Sun d'Or International Airlines de temporada: Tel Aviv 1
Swiss International Air Lines Ginebra, Zuric 1
Swiss International Air Lines operat per Swiss European Air Lines Basilea/Mulhouse 1
TAP Portugal Lisboa 1
TAP Portugal operat per Portugália Lisboa, Porto 1
TAROM Bucarest-Henri Coandă 1
Tatarstan Airlines de temporada: Moscou-Domodedovo 2A
Transaero Airlines Moscou-Domodedovo
de temporada: Sant Petersburg
2A
Transavia.com Amsterdam, Rotterdam 2A
Tunisair Tunis 1
Turkish Airlines Istanbul-Atatürk 1
Ukraine International Airlines Kýiv-Boryspil, Lviv 1
US Airways de temporada: Filadèlfia 1
VIM Airlines Moscou-Domodedovo 2B
Vueling La Corunya, Alacant, Amman, Amsterdam, Atenes, Bilbao, Brusel·les, Granade, Eivissa, Las Palmas de Gran Canaria, Jerez de la Frontera, Lisboa, Ljubljana, Lleida, Madrid, Màlaga, Malta, Marràqueix, Milà-Malpensa, Menorca, Nàpols, Oviedo, Palerm, Palma de Mallorca, París-Orly, Pisa, Praga, Roma-Fiumicino, Santiago de Compostel·la, Sevilla, Tenerife-Nord, Venècia-Marco Polo, Viena, Vigo
de temporada: Budapest, Dubrovnik, Istanbul-Sabiha Gökçen, Moscou-Domodedovo, Tel Aviv, Tenerife-Sud, Verona
1
Wind Jet de temporada: Catània, Palerm 2B
Wizz Air Bucarest-Aurel Vlaicu, Budapest, Cluj-Napoca, Katowice, Praga, Sofia, Timişoara, Vílnius [comença el 18 d'abril], Varsòvia
de temporada: Gdańsk
2B
Viatgers esperant el seu vol a la terminal 2 del Prat

Aviació general i corporativa

Aerolínies xàrter

Aerolínies que van operar a/des de l'aeroport del Prat a l'estiu de 2007

Aerolínies de càrrega

Estadístiques

Evolució Passatgers
Any Passatgers % Any Passatgers %
1963 1.000.000 - 1999 17.421.938 +7,6
1977 5.000.000 - 2000 19.809.567 +13,8
1990 9.205.000 - 2001 20.745.536 +4,7
1991 9.145.000 -0,7 2002 21.348.211 +2,9
1992 10.196.000 +11,5 2003 22.752.667 +6,6
1993 9.999.000 -2,0 2004 24.558.138 +7,9
1994 10.647.285 +6,5 2005 27.152.745 +10,6
1995 11.727.814 +10,1 2006 30.008.152 +10,5
1996 13.434.679 +14,6 2007 32.898.249 +9,6
1997 15.065.724 +12,1 2008 30.208.134 -8,2
1998 16.194.805 +7,3 2009 27.311.765 -9,8

Font: Aeroport de Barcelona, AENA.

Evolució Operacions
Any Operacions %
1999 233.609 -
2000 255.913 +9,5
2001 273.119 +6,3
2002 271.023 -0,8
2003 282.021 +4,1
2004 291.369 +3,3
2005 307.798 +5,6
2006 327.636 +6,4
2007 352.501 +7,6
2008 321.491 -8,8
2009 278.965 -13,3
Evolució Càrrega
Any Tm. %
1999 88.217 -
2000 88.269 +2,4
2001 81.882 -7,8
2002 75.905 -7,3
2003 70.118 -7,6
2004 84.985 +21,2
2005 90.446 +6,4
2006 93.404 +3,3
2007 96.770 +3,6
2008 104.329 +7,7
2009 89.813 -13,6
Gràfic amb l'evolució de passatgers de l'Aeroport.
Principals línies aèries per nombre de passatgers
Línia aèria 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008
Iberia Airlines 8.416.024 9.594.763 9.606.867 9.047.358 9.284.036 9.504.150 9.589.497 9.117.380 6.492.493 2.755.993
Spanair 1.478.399 1.580.340 1.886.626 2.119.401 2.392.384 2.567.024 3.266.038 3.931.719 4.243.633 4.135.114
Clickair 198.890 3.279.656 4.848.846
Vueling Airlines 259.450 1.332.648 2.144.034 3.082.612 3.043.020
Air Europa 1.001.022 1.209.414 1.404.409 1.473.937 1.592.004 2.003.872 2.176.306 2.298.330 2.360.183 2.146.164
easyJet 349.566 450.596 539.010 840.735 1.258.581 1.384.690 1.327.399 1.411.681 1.593.412 1.814.239
Lufthansa 666.338 761.878 812.512 806.797 814.853 898.646 949.697 1.082.965 1.117.922 1.156.982
Air Nostrum 440.042 576.021 670.701 758.434 753.067 781.459 898.164 1.044.913 1.110.548 915.234
Air France 514.218 626.742 698.528 777.939 738.129 749.833 766.343 830.618 846.093 866.636
British Airways 617.489 600.587 640.809 674.314 617.579 638.243 631.600 645.264 658.824 673.595
KLM 294.285 339.656 396.474 462.635 483.764 529.751 551.011 544.814 583.203 607.506
Alitalia 470.058 483.521 466.937 484.239 479.301 434.813 505.528 574.569 565.145 394.515
Swiss International Air Lines 48.256 317.852 292.780 382.067 420.524 498.726 551.165
Air Berlin 626 23.166 190.902 330.376 434.358 450.442 465.128 472.060
TAP Portugal 175.162 203.431 190.051 210.249 231.578 245.447 256.984 275.707 308.861 390.294
Transavia 96.953 145.644 260.100 328.263 313.577 291.054 292.350 287.149 280.254 270.937
easyJet Switzerland 28.506 130.534 143.792 143.017 164.333 187.672 230.894 275.193 269.375 279.472
Sterling Airlines 1.213 39.064 69.475 85.390 88.562 214.452 227.189 251.444
Delta Air Lines 117.236 141.781 120.003 126.297 118.644 159.736 155.917 178.331 204.833 241.816
Brussels Airlines 70.257 41.591 7.162 202.480 241.331

Accessos

Autobús

Tren

Referències

Enllaços externs