Física atòmica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Model d'explicació de l'emissió alfa

La física atòmica és un camp de la física que estudia les propietats i el comportament dels àtoms (electrons i nuclis atòmics). L'estudi de la física atòmica inclou els ions així com als àtoms neutres i a qualsevol altra partícula que sigui considerada part dels àtoms.

La física atòmica i la física nuclear tracten qüestions diferents, la primera tracta amb totes les parts de l'àtom, mentre que la segona ho fa només amb el nucli de l'àtom, sent aquest últim especial per la seva complexitat. Es podria dir que la física atòmica tracta amb les forces electromagnètiques de l'àtom i converteix el nucli en un partícula puntual, amb determinades propietats intrínseques de massa, càrrega i espín.

Història[modifica]

En els inicis el seu estudi es va dedicar a les capes electròniques exteriors dels àtoms i als processos que es deduïen en canvis d'aquesta capa. John Dalton (1766-1844) és generalment reconegut com el fundador de la teoria atòmica de la matèria (tot i que l'atomisme va tenir continuats exponents des del temps de Demòcrit), donat que Dalton va donar a la teoria contingut científic sòlid i la va transformar així en la base de la física i de la química. Dalton afirmà que els àtoms d'un element són iguals, però l'àtom d'un element difereix de l'àtom d'un altre i que els àtoms eren indivisibles.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Bransden, BH; Joachain, CJ. Physics of Atoms and Molecules. 2a ed.. Prentice Hall, 2002. ISBN 0-582-35692-X. 
  • Foot, CJ. Atomic Physics. Oxford University Press, 2004. ISBN 0-19-850696-1. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Física atòmica