Jornada Mundial de la Joventut

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'esdevenimentJornada Mundial de la Joventut
Tipus esdeveniment planificat
Data 1984 –
Organització Església Catòlica
Participants papa
Modifica dades a Wikidata
Jornada Mundial de la Joventut a Copacabana, Rio de Janeiro, juliol de 2013.

La Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) és un esdeveniment organitzat per l'Església Catòlica que convoca els joves d'arreu del món amb el Papa.

La JMJ té lloc anualment a cada diòcesi del món el dia de Diumenge de Rams, amb una cerimònia principal al Vaticà. Tanmateix, cada dos o tres anys, es realitza una gran trobada internacional a la ciutat seu. Aquesta cerimònia és presidida pel Papa. Aquesta última trobada, de diversos dies de durada (generalment una setmana), és el que s'associa habitualment amb el nom de Jornada Mundial de la Joventut.

Aquesta iniciativa tingué origen en la idea del Papa Pau VI, que l'Any Sant de 1975 reuní a Roma diversos milers de joves en representació de nombrosos països, després de la seva participació en la I Marxa Internacional de la Reconciliació Cristiana, que recorregué el camí de Sant Francesc, entre Assís i Roma. El 1984, durant el papat de Joan Pau II, es dugué a terme una nova convocatòria mundial per incentivar la participació del jovent en l'Església, arribant a reunir més de cinc milions de persones durant l'edició del 1995 realitzada a Manila, Filipines.

El 1997, la Jornada Mundial donà un canvi transformant-se en un festival per al jovent amb una durada de tres dies abans de la cerimònia final. Des d'aleshores s'ha organitzat successivament a París, Roma, Toronto, Sydney i Madrid. L'edició de l'any 2013 se celebrà a la ciutat de Rio de Janeiro, presidida pel Papa Francesc. Allà s'hi anuncià que la propera edició de la Jornada tindria lloc a Cracòvia l'any 2016. Fou el propi Francesc qui anuncià que nomenarà Joan Pau II Sant Patró de les JMJ, després de la seva canonització.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jornada Mundial de la Joventut Modifica l'enllaç a Wikidata