Niquelhexahidrita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralNiquelhexahidrita
Fórmula química NiSO4·6H2O
Epònim níquel, hexahidrita i solució sòlida mineral
Nom IUPAC sulfat de níquel—aigua (1/6)
Localitat tipus mina Severniy (Severnaya), Dipòsit de Cu-Ni de Talnakh, Norilsk, Altiplà de Putorana, Península de Taimir, Taimíria, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoria sulfats
Nickel-Strunz 10a ed. 7.CB.25
Nickel-Strunz 9a ed. 7.CB.25
Nickel-Strunz 8a ed. VI/C.05
Dana 29.6.8.4
Heys 25.12.13
Propietats
Sistema cristal·lí monoclínic
Estructura cristal·lina a = 9,97Å; b = 7,24Å; c = 24,23Å; β = 98,6°
Color verd blavós
Exfoliació perfecta en {010}, imperfecta en {100}
Duresa 2
Lluïssor vítria
Propietats òptiques biaxial
Índex de refracció nα = 1,469 a 1,470 nγ = 1,493 a 1,494
Birefringència δ = 0,024
Dispersió òptica relativament feble
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1968 s.p.
Any d'aprovació 1965
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La niquelhexahidrita és un mineral de la classe dels sulfats. El seu nom fa referència al fet que és l'anàleg mineral amb níquel de l'hexahidrita, al grup de la qual pertany.[1][2]

Característiques[modifica]

La niquelhexahidrita és un sulfat de fórmula química NiSO4·6H2O. Cristal·litza en el sistema monoclínic en escorces i recobriments cristal·lins, que potser es formin només durant temporades relativament seques. La seva duresa a l'escala de Mohs és 2. És el dimorf de la retgersita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la niquelhexahidrita pertany a "07.CB: Sulfats (selenats, etc.) sense anions addicionals, amb H2O, amb cations de mida mitjana" juntament amb els següents minerals: dwornikita, gunningita, kieserita, poitevinita, szmikita, szomolnokita, cobaltkieserita, sanderita, bonattita, aplowita, boyleïta, ilesita, rozenita, starkeyita, drobecita, cranswickita, calcantita, jôkokuïta, pentahidrita, sideròtil, bianchita, chvaleticeïta, ferrohexahidrita, hexahidrita, moorhouseïta, retgersita, bieberita, boothita, mallardita, melanterita, zincmelanterita, alpersita, epsomita, goslarita, morenosita, alunògen, metaalunògen, aluminocoquimbita, coquimbita, paracoquimbita, romboclasa, kornelita, quenstedtita, lausenita, lishizhenita, römerita, ransomita, apjohnita, bilinita, dietrichita, halotriquita, pickeringita, redingtonita, wupatkiïta i meridianiïta.

Formació i jaciments[modifica]

La niquelhexahidrita es forma a partir de solucions aquoses a menys de 31,5 °C.[2] Va ser descoberta a la mina Severniy, al dipòsit de Cu-Ni de Talnakh (Norilsk, Rússia) en forma de precipitat de les aigües mineres a la part inferior de la mina de níquel a cel obert, i en la zona d'oxidació de roques de gabre-dolerita amb níquel. També ha estat descrita a Alemanya, Austràlia, Àustria, Bòsnia i Hercegovina, el Canadà, Finlàndia (en zones de cisallament en el talc sobre roques ultramàfiques), Grècia, Itàlia, el Japó, Noruega, el Regne Unit, la República Txeca i Suïssa.[1] Sol trobar-se associada a morenosita.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Nickelhexahydrite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 14 juliol 2015].
  2. 2,0 2,1 «Nickelhexahydrite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. [Consulta: 14 juliol 2017].