Sonata per a flauta en mi menor (HWV 379)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de composicióSonata per a flauta en mi menor
Forma musicalsonata per a flauta
Tonalitatmi menor
CompositorGeorg Friedrich Händel
CatalogacióHändel-Werke-Verzeichnis 379
SèrieSonates per a flauta de Händel
Instrumentacióflauta
IMSLP: Flute_Sonata_in_E_minor,_HWV_379_(Handel,_George_Frideric) Allmusic: mc0002364634
Modifica les dades a Wikidata

La Sonata per a flauta en mi menor (HWV 379) fou composta l'any 1727 o 1728 per Georg Friedrich Händel. Està escrita per a flauta i teclat (clavicèmbal). L'obra també es coneix com a Opus 1 núm. 1a, i fou publicada molts anys després de la mort de Händel, el 1879, per Chrysander. Altres catàlegs de música de Händel la referencien com a HG xxvii,2; i HHA iv/3,2.[1]

Aquesta obra és l'única sonata que sobreviu com a una sonata per a flauta que ens arribat a partir d'un manuscrit de Händel.

De les dues sonates que es van publicar en l'edició de Chrysander com a Opus 1 Sonata I, aquesta (Sonata Ia) no apareix en l'edició de Walsh. Per això, tot i que l'autenticitat és clara), aquesta sonata, estrictament, no forma part de l' "Opus 1" de Händel. Les sonates Ia i Ib de l'edició de Chrysander tenen en comú el primer i quart moviments.

Una interpretació típica dura aproximadament 13 minuts.

Moviments[modifica]

La sonata consta de cinc moviments:

Núm. Tipus Tonalitat Mètrica Compassos Notes
1 Larghetto Mi menor 4/4 21 Te material amb comú amb el primer moviment de la Sonata per a flauta en mi menor (HWV 359b). Acaba amb un breu adagio.
2 Andante Mi menor 3/4 60 Té dues seccions (30 i 30 compassos), cadascuna amb signes de repetició. Comença de la mateixa manera que la "Halle sonata núm. 2".
3 Largo Sol major 4/4 21 El començament és conegut perquè anys més tard Händel l'incorporà a la Sonata per a violí en re major (HWV 371). Els compassos inicials també apareixen en l'adagio (primer moviment) de la Sonata per a flauta en re major (HWV 378). Acaba en un acord de si major.
4 Allegro Mi menor 3/8 75 Té dues seccions (31 i 44 compassos), cadascuna amb signes de repetició. És com un passepied. Té material en comú amb el quart moviment de la Sonata per a flauta en mi menor (HWV 359b).
5 Presto Mi menor 4/4 33 Té dues seccions (13 i 20 compassos), cadascuna amb signes de repetició. Apareix un tema favorit de Händel.

(Els moviments no contenen signes de repetició llevat que s'indiqui. El nombre de compassos està agafat de l'edició de Chrysander, i és el nombre que apareix en el manuscrit, sense incloure signes de repetició)

Referències[modifica]

  1. Hicks, Anthony (2001). Sadie, Stanley; Tyrrell, John (eds.). The New Grove Dictionary of Music and Musicians. x (2 ed.). London: Macmillan. p. 801.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]