Sonata per a oboè en do menor (HWV 366)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de composicióSonata per a oboè en do menor
Forma musical sonata
Tonalitat Do menor
Compositor Georg Friedrich Händel
Creació dècada del 1710
Catalogació Händel-Werke-Verzeichnis 366
Instrumentació oboè i instrument de teclat
Altres dades
Identificador AllMusic de composició mc0002394682
Identificador IMSLP Fitxa
Modifica les dades a Wikidata

La Sonata per a oboè en do menor (HWV 366) va ser composta (c. 1711-12) per Georg Friedrich Händel per a oboè i teclat (clavicèmbal). L'obra també és coneguda com l'opus 1, núm. 8, i va ser publicada per primera vegada el 1732 per Walsh. Altres catàlegs de la música de Händel s'han referit a l'obra com a HG xxvii,29; i HHA iv/18,32.[1]

Tant l'edició de Walsh com la de Chrysander indiquen que l'obra és per a oboè (Hoboy), i la van publicar com a Sonata VIII.

Una interpretació habitual de l'obra té una durada de sis minuts i mig.

Anàlisi[modifica]

L'obra consta de quatre moviments:

Moviment Tipus Tonalitat Compàs Compassos Notes
1 Largo Do menor 4/4 18 L'armadura només té dos bemolls (el tercer bemoll addicional s'escriu amb alteracions per establir la tonalitat de do menor). El tempo del Largo no està escrit (però estilísticament així s'assumeix). Conclou amb un acord en sol major. El moviment també s'utilitza per a la sonata per a flauta en mi menor (HWV 375).
2 Allegro Do menor 4/4 45 Té un inici fugat. El moviment també s'utilitza per a la sonata per a flauta en mi menor (HWV 375).
3 Adagio Mi♭ major 3/2 30 Conclou amb un acord de sol major.
4 Allegro Do menor 4/4 20 Dues seccions (8 i 12 compassos) amb marques de repetició. El moviment comença en sol major. A l'estil d'una bourrée.

Referències[modifica]

  1. Anthony Hicks (2001). "Handel, George Frideric". A Sadie, Stanley; Tyrrell, John. The New Grove Dictionary of Music and Musicians. x (2 ed.). Londres: Macmillan. pp. 802.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]