Giulio Cesare

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Juli Cèsar
Títol original Giulio Cesare
Compositor Georg Friedrich Händel
Llibretista Nicola Francesco Haym
Llengua original italià
Font literària fonts històriques clàssiques
Gènere opera seria
Actes tres actes
Estrena absoluta
Data estrena 20 de febrer de 1724
Escenari King's Theatre de Londres
Estrena als Països Catalans
Estrena al Liceu 1964 (estrena a Espanya)
Personatges i creadors

Giulio Cesare és una òpera italiana composta per Georg Friedrich Händel (HWV 17). El llibret és obra de Nicola Francesco Haym i es basa molt lliurement en l'arribada de Juli Cèsar a Alexandria després de la batalla d'Actium i la seva relació amb Cleòpatra.

L'òpera s'estrenà al King's Theater de Haymarket, a Londres, el 20 de febrer de 1724, amb la famosa soprano Francesca Cuzzoni i el castrato Francesco Bernardi Senesino i fou un èxit immediat, un dels més grans de Händel. En vida del compositor es tornà a representar a les temporades de 1725, 1730 i 1732; també es representà a París, Hamburg i Braunschweig. Com la majoria d'òperes de Händel, Giulio Cesare caigué en l'oblit durant el segle XIX i no fou fins al 1922 que es tornà a representar a Göttingen. Amb la recuperació de la música barroca a partir dels anys 1950, s'ha convertit en una de les òperes més populars de Händel.

Els papers principals de Giulio Cesare, Sesto i Ptolomeo foren escrits per a castrati. Actualment aquests papers s'acostumen a donar a contralts o contratenors, tot i que a vegades Giulio Cesare es transposa per a baríton. Es considera una de les millors òperes de Händel i de tot el repertori clàssic, que destaca per les seves parts vocals, de gran profunditat. És l'exemple més significatiu de l'ideal heroic i de demostració efectiva de tot l'art i l'experiència que Händel havia acumulat fins llavors.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]