Viquipèdia:Anotació d'imatges
Aquesta pàgina descriu una directriu de la Viquipèdia. Disposa d'un ampli consens dels editors i, per tant, es considera una guia de recomanacions a seguir pels usuaris. Abans d'editar-la assegureu-vos que disposeu del suficient consens utilitzant la pàgina de discussió, la taverna o obrint una presa de decisió. |
Aquesta pàgina descriu què s'hauria d'anotar en la pàgina de descripció de la imatge (i com) d'acord amb la política d'ús d'imatges i especialment la política d'exempció de continguts no lliures. Per a una guia d'ús del MediaWiki vegeu Ajuda:Pàgina d'imatge. Per a una guia d'imatges carregades a Commons, vegeu commons:Commons:Primers passos.
Mentre que tot el text de la Viquipèdia es troba sota la llicència CC-BY-SA 3.0 (o CC-BY-SA 3.0 i GFDL), les imatges poden tenir llicències variades segons la definició de Free Cultural Works (obres culturals lliures), i en alguns casos concrets que compleixin uns requisits s'admeten continguts no lliures. És per això que la descripció de la imatge ha de contenir tota la informació possible sobre la seva situació legal.
Bàsicament, és imprescindible indicar l'origen de la imatge, l'autor i la llicència d'ús, a més de descriure la imatge. Tota imatge que no tingui la informació imprescindible serà esborrada.
Accés a la pàgina de descripció
[modifica]Tot arxiu carregat (imatge, so o altres tipus) té associada una pàgina de descripció. Quan cliqueu sobre una imatge accediu a la seva pàgina de descripció amb una mostra en miniatura de l'arxiu. Aquesta pàgina consta d'una part de text proporcionat per l'usuari, i modificable, i una part generada automàticament (historial del fitxer, enllaços a la imatge, metadades).
Quan es carrega una imatge nova, es crea automàticament la pàgina de descripció amb el contingut dels camps del formulari de càrrega. En canvi, si es carrega una nova versió de l'arxiu no queda modificada la pàgina de descripció (el contingut del camp d'informació només es mostra al resum de l'edició). Per modificar-la cliqueu sobre la pestanya «modifica» com qualsevol altra pàgina.
Descripció de la imatge
[modifica]Descriviu allò que es veu a la imatge de forma precisa. No és un peu d'imatge ni un text alternatiu, sinó que hauria de ser útil pels altres usuaris per entendre de què es tracta i poder-la utilitzar correctament. Afegiu tots els detalls i informació addicional que pugui ser útil.
Origen i autor
[modifica]Si és una obra pròpia, digueu-ho. Però en aquest cas és millor carregar-la a Commons, i és millor que ho feu vosaltres mateixos en lloc de que la transfereixi algú altre.
Si no és vostra cal explicar d'on s'ha tret (p.ex. amb un enllaç a la pàgina web on es pot veure, no l'enllaç directe a l'arxiu ni l'enllaç a la pàgina principal), i que n'és l'autor (si no el sabeu digueu el nom de l'entitat que el proporciona, però en alguns casos pot ser insuficient).
També és útil, i en alguns caos imprescindible per comprovar si els drets han caducat, proporcionar la data de creació o en el seu defecte la data de lliurament (encara que sigui aproximada, p.ex. l'any que l'autor va morir).
Llicència
[modifica]És imprescindible afegir una llicència, o bé seleccionant-ne una del camp desplegable del formulari de càrrega, o bé afegint una plantilla de llicència. Vegeu Viquipèdia:Avís de drets d'autor de material audiovisual.
Justificació d'imatges no lliures
[modifica]Només s'admet algun contingut no lliure que compleixi una sèrie de requisits d'exempció. Aquestes condicions poden ser complicades per usuaris no experimentats. Si no ho teniu clar, absteniu-vos o abans demaneu ajuda.
Cal justificar que es compleixen tots els requisits, sinó podrà ser esborrada.
Si es tracta d'una imatge lliure, cal justificar per què no es pot transferir a Commons, per exemple si es tracta d'una imatge sensible d'alt ús que cal protegir en local.
Plantilles disponibles
[modifica]Per les plantilles de llicència vegeu Viquipèdia:Avís de drets d'autor de material audiovisual.
Per afegir la informació d'una imatge lliure disposeu de la plantilla {{Informació}}, compatible amb commons:Template:Information.
Per afegir la informació d'una imatge no lliure disposeu de la plantilla {{Justificació d'exempció}}. A més de la informació general inclou camps addicionals de justificació.
Per avisar de la mancança d'informació imprescindible:
- {{Origen desconegut}}, amb la drecera
{{OD}}
i inclou una altra plantilla per avisar a l'usuari. - {{Llicència desconeguda}}, amb la drecera
{{LD}}
i inclou una altra plantilla per avisar a l'usuari. - {{Justificació desconeguda}}, amb la drecera
{{JD}}
i inclou una altra plantilla per avisar a l'usuari.
Raons per fer això
[modifica]Per què cal fer això ?
Hi ha diverses raons:
- Les imatges que són fair use en un país podrien no ser-ho en un altre. El marcatge de les imatges permet que es puguin filtrar les que no serien legals si es volgués fer un treball derivat per a algun país.
- Crear imatges decents és més difícil que escriure text. Per això, la temptació de copiar una imatge de qualsevol pàgina web és més forta. Per aquesta mateixa raó, algú que utilitzi material de la Viquipèdia per fer alguna obra derivada (sobretot impresa), tendirà a desconfiar de la legalitat de les imatges.
- A més, si es troba text que té drets d'autor, sol ser fàcil de reescriure'l. Per les imatges, és més dificil. Per tant, és millor evitar problemes de bon començament.
- Sempre és una bona pràctica el citar les fonts d'origen de les imatges. D'aquesta manera, també és més fàcil obtenir permís per utilitzar imatges. A part, algunes llicències requereixen que es citi l'autor.
- Pel que fa a les imatges que feu vosaltres mateixos, també cal anotar-les ! Anoteu que sou l'autor de la foto, i que la cediu a la Viquipèdia amb llicencia GFDL o domini públic (però recordeu que, en general, les vostres fotos les heu de carregar a Commons i no a la Viquipèdia).
Imatges i fitxers | ||
---|---|---|
|
Ajuda i guies
|
Vegeu també
|