Bandera amaziga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de banderaBandera amazic
ⴰⵛⵏⵢⴰⵍ ⴰⵎⴰⵣⵉⵖ
Acenyal Amaziɣ
Detalls
Tipusbandera Modifica el valor a Wikidata
Proporcions2:3
AdoptatL'Acadèmia Berber va presentar la primera bandera en 1970. El 1997 el Congrés Mundial Amazic la va oficialitzar Tafira (Las Palmas de Gran Canària)
ColorsTres bandes horitzontals blau, verd i groc, i en vermell la lletra Z en tifinagh.
DissenyadorYoucef Medkour (Youcef Amazigh)

La bandera amaziga (amazic: ⴰⵛⵏⵢⴰⵍ ⴰⵎⴰⵣⵉⵖ, Acenyal Amaziɣ) és la bandera proposada per representar els amazics. En l'actualitat la utilitzen àmpliament la majoria dels activistes amazics en deu estats africans. La bandera va ser inaugurada a Ouadhia, una ciutat de la Cabília situada a la província de Tizi Uzu, una wilaya d'Algèria, per un ancià mujàhid cabilenc anomenat Mohand Arav Bessaoud. Se'l considerava pare espiritual de l'amaziguisme i també va ser un escriptor i activista de la Revolució algeriana. Altres atribueixen la seva autoria a Youcef Medkour (més conegut com a Youcef Amazigh).[1]

Història[modifica]

En la dècada de 1970 l'Acadèmia Berber (Agraw Imazighen) va proposar la primera bandera amaziga. El 1997 el Congrés Mundial Amazic va fer oficialitzar la bandera a Tafira, Las Palmas de Gran Canària, a Canàries, que anteriorment estaven habitades pels guanxes, un antic poble amazic.

La bandera es compon de bandes horitzontals blaves, verdes, i grogues de la mateixa altura, i una lletra tifinag, yaz o aza.[2]

Descripció[modifica]

Cada color correspon a un aspecte de Tamazgha, el territori habitat pels amazics a l'Àfrica del Nord:

El Yaz (ⵣ) simbolitza l'home lliure, que és el significat de la paraula amaziga amazigh, endònim dels amazics. És en vermell, el color de la vida, i també el color de la resistència.

Per tant, la bandera amaziga simbolitza tot el poble amazic, que viu en harmonia amb la seva terra, Tamazgha.[3]

Referències[modifica]

  1. Zirem, Youcef «Youcef Amazigh, un drapeau, un engagement» (en francès). L'Homme qui n'avait rien compris, 27-01-2016 [Consulta: 8 maig 2017].
  2. Berber flag a crtwflags
  3. Le drapeau amazigh quelle explication? Arxivat 2020-10-20 a Wayback Machine. a amazighworld

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bandera amaziga