Guanxes

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Representació d'un poble guanxe

Els guanxes foren els primers habitants coneguts de les Illes Canàries, que hi van immigrar al voltant del 1000 aC. Es creu que estan relacionats amb els berbers nord-africans.

Etimologia[modifica | modifica el codi]

Mòmia guanxe del Museu de la Natura i l'Home de Santa Cruz de Tenerife

El terme nadiu Guanchinet significa "home de Tenerife" (de Guan, "persona" i Chinet, "Tenerife"), i el terme castellà, "guanche" (del qual es deriva el terme català) n'és la forma corrompuda pels conqueridors espanyols. Estrictament, els guanxes foren els habitants primitius de Tenerife, i hi vivien en aïllament relatiu fins a l'arribada dels conqueridors el segle XIV, encara que es creu que des de la segona meitat del segle VIII hi arribaren de manera ocasional alguns genovesos, mallorquins, catalans, portuguesos i castellans. El terme, tanmateix, es va usar per referir-se a tots els habitants de les Illes Canàries i no només als habitants de Tenerife.

Història[modifica | modifica el codi]

Rendició dels reis guanxes a Alonso Fernández de Lugo

L'evidència genètica suggereix que els guanxes, que ja no existeixen com a grup ètnic aïllat, eren relacionats amb els pobles nord-africans, principalment amb els berbers. Les cròniques espanyoles difereixen en llurs descripcions sobre els nadius canaris. Els cronistes descriuen un grup de persones altes, rosses i d'ulls blaus, un d'altre d'altura mitjana i de complexió morena, i un d'altre de persones més baixes. D'acord amb els relats del segle XV, els guanxes de Tenerife eren del primer grup, alts i corpulents.

Plini el Vell, basat en els relats de Juba II de Mauritània, va escriure que quan l'arxipèlag va ser visitat pels cartaginesos sota Hannó el Navegant, era deshabitat, encara que hi van veure ruïnes de grans edificis, la qual cosa suggereix que els guanxes probablement no eren els primers habitants, si aquest relat és verídic. Atesa l'absència de qualsevol tret de l'Islam en aquest grup de persones, sembla que en estar relacionats amb els berbers, aquest hi van immigrar abans o com a resultat de la conquesta del nord-oest de l'Àfrica pels musulmans.

La majoria dels guanxes van morir durant la conquesta espanyola ja sigui en la lluita per defensar llur territori o per les malalties que hi portaven els invasors, desconegudes per als guanxos atès llur aïllament. D'altres van ser venuts com a esclaus, i d'altres es van convertir al catolicisme i es van mesclar amb els immigrants espanyols. Aquest patró d'esdeveniments es repetí al Nou Món el segle següent.

Idioma[modifica | modifica el codi]

Límits dels regnes guanxes de l'illa de Tenerife abans de l'arribada dels castellans

Les restes de llur llengua, només unes quantes expressions, poques paraules i noms propis dels caps de les tribus que encara porten alguns habitants actuals de les Canàries, mostren similituds positives amb les llengües berbers. El primer relat fiable sobre la llengua guanxe prové de l'explorador genovès Nicoloso da Recco, del 1341, una traducció dels noms que utilitzaven els habitants.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Guanxes