Breogán

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre el mite celta. Si cerqueu l'equip de bàsquet, vegeu «Club Baloncesto Breogán».
Infotaula personatgeBreogán

Estàtua de Breogán, al costat de la Torre d'Hèrcules a La Corunya.
Tipuspersonatge mitològic Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
PareBrath (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsBile (en) Tradueix, Ith (en) Tradueix i Artai Modifica el valor a Wikidata

Breogán és el nom d'un mític rei celta de Galícia, segons les tradicions irlandeses recollides en una compilació del segle xi anomenada Leabhar Ghabhála Érenn ("Llibre de les conquestes d'Irlanda"), que explica les diverses invasions que va patir l'illa.

Segons aquesta llegenda, el rei Breogán va fer construir a la ciutat de Brigantia, situada a la península Ibèrica, una torre de suficient alçada perquè els seus fills, Ith i Bile, poguessin veure des del punt més elevat la verdor de tota la costa. La visió d'aquesta llunyana terra els portà cap al nord fins a Irlanda, on Ith fou assassinat. Com a venjança, els fills de Mil, net de Breogán i nebot d'Ith, van navegar des de Brigantia fins a Irlanda per a conquerir-la.

Els monjos irlandesos del segle xi que van dur a terme la compilació van relacionar Brigantia de Breogán amb la ciutat gallega de Brigantium, l'actual La Corunya. En el segle xix, el mite fou difós per historiadors romàntics gallecs, que arribaren fins i tot a identificar la torre de Breogán amb la torre d'Hèrcules de La Corunya (en la qual s'hi ha erigit al costat una estàtua de Breogán). De la mateixa manera, Breogán és representat como el pare mitològic del poble gallec (a vegades, Galícia és descrita poèticament com la "llar" o "nació de Breogán", com és en el cas de l'himne gallec (Os Pinos), basat en el poema homònim d'Eduardo Pondal.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Breogán