Cal·lípolis (Tarraconense)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaCal·lípolis
TipusCiutat antiga Modifica el valor a Wikidata
Altres nomsCallipolis (llatí)
Localització
PaísCatalunya Catalunya
Localitzacióentre Tarragona i Salou

Cal·lípolis (llatí: Callipolis, del grec Καλλίπολις 'ciutat bella') és el nom d'una població de la Tarraconense esmentada únicament a l'Ora marítima d'Aviè, que la situa entre Tàrraco i Salauris (tal vegada Salou?). No hi ha cap altre indici de la seva existència, i és probable que es tracti d'una ciutat fantàstica que no hauria existit mai,[1][2] o bé que sigui un nom poètic alternatiu per referir-se a Tàrraco.[3]

Tot i així, el nom de Cal·lípolis ha fet fortuna entre els arqueòlegs, que sovint han cregut localitzar les seves restes. Hom ha sostengut que es correspon amb la vil·la romana de la Pineda, al terme municipal de Vila-seca,[4] i recentment hom també l'ha volguda identificar amb el poblat de la Punta de la Cella, situat al mateix Cap de Salou.[5] No obstant això, no hi ha cap troballa que vinculi aquests jaciments amb el topònim de Cal·lípolis, que ben bé podria ser un epítet literari per la mateixa ciutat de Tàrraco.

En qualsevol cas, el nom ha guanyat popularitat a la zona de Tarragona i Salou, i així avui existeixen l'IES Cal·lípolis, que forma part del Complex Educatiu de Tarragona (l'antiga Universitat Laboral), i el CEIP Cal·lípolis de la Pineda.

Referències[modifica]

  1. «Cal·lípolis (Tarraconense)». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Mar, Ricardo; Ruiz de Arbulo, Joaquín; Vivó, David; Beltrán-Caballero, José Alejandro. Tarraco, arquitectura y urbanismo de una capital provincial romana. I. De la Tarragona ibérica a la construcción del templo de Augusto. Tarragona: Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili, 2015, p. 30-31. ISBN 8484243850 [Consulta: 9 setembre 2022]. 
  3. Icart Leonila, Joaquim «Cal·lípolis fou Tàrraco». Faventia, 15, 1, 1993, pàg. 79-89 [Consulta: 9 setembre 2022].
  4. «Vil·la romana de Cal·lípolis». Mapa de recursos culturals. Diputació de Tarragona. [Consulta: 26-IV-2016].
  5. «Poblat ibèric de la Punta de la Cella». Visit Salou. [Consulta: 9 setembre 2022].