Grup de l'Olivina

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Olivina extreta de l'Antàrtida

S'anomena grup de l'Olivina als silicats la fórmula dels quals té la següent forma:

A^{2+}_2SiO_4

on A = Mg, Fe, Mn, Ni, Co, Zn, Ca, Pb.

Tots aquests cations, amb excepció del calci i del plom, se substitueixen mútuament dins la xarxa crital·lina formant sèries isomorfes. La gran dimensió dels radis iònics dels dos darrers elements condiciona la formació de compostos dobles. Les propietats físiques i òptiques dels minerals de les olivines varien en funció de la seva composició química, així per exemple les varietats pobres en FeO (<13%) són biàxiques positives, mentre que les que en són riques ho són negatives.

Minerals principals[modifica | modifica el codi]

Aquest grup presenta una sèrie de miscibil·litat contínua entre la Faialita (Fe_2SiO_4) i la Forsterita (Mg2SiO_4) amb els següents termes intermedis en funció del percentatge de contingut molecular en faialita:

Igualment existeix una altra sèrie de miscibil·litat contínua entre la Faialita i la Tefroïta (Mn_2SiO_4) tal com es representa esquemàticament en la següent figura:

Segons Betejtin, 1977

S'anomena Talasskita l'olivina amb fins a un 10% de Fe_2O_3. La Knebelita, per altra banda té fins a un 10% de ZnO. Ambdues són pròpies de zones de metamorfisme de contacte en forma d'inclussions en jaciments amb ferro.

De vegades el Ti substitueix parcialment el Si donant lloc a la Titanoolivina.

Els termes càlcics, com la Monticel·lita (CaMgSiO_4) i Kirscheinita (CaFe^{2+}SiO_4), són força rars.

El terme peridota s'usa sovint per a designar varietats riques en Mg, que donen lloc a cristalls ben facetats, de color verd groguenc transparent que per la seva vistositat tenen ús gemmològic. El seu nom prové del grec "peri" (al voltant) i "dona" (abundància) i es referix a les nombroses cares que tenen els seus cristalls.


Mineral Fórmula
Faialita Fe_2SiO_4
Forsterita Mg_2SiO_4
Tefroïta Mn^{2+}_2SiO_4
Liebenbergita (Ni,Mg)_2SiO_4

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Grup de l'Olivina