Ibn Tumlús

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIbn Tumlús

Escultura d'Ibn Tumlus a Alzira Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1164 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Alzira Modifica el valor a Wikidata
Mort1223 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (58/59 anys)
Activitat
Camp de treballFilosofia, medicina, poesia i lògica Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciófilòsof, metge Modifica el valor a Wikidata

Yússuf ibn Àhmad, que emprà les kunyes Abu-l-Hajjaj i Abu-Ishaq (àrab: أبو الحجاج يوسف بن محمّد بن طملوس, Abū l-Ḥajjāj Yūsuf b. Muḥammad b. Ṭumlūs), però que és conegut sobretot com Ibn Tumlús (Alzira, 1164?-Alzira, 1223), fou un erudit valencià que s'interessà per la medicina, la filosofia, la gramàtica i la poesia. Hui en dia se'l coneix principalment pel seu treball en lògica. En fonts llatines, se'l coneix com a Alhagiag Bin Thalmus.

Biografia[modifica]

Nasqué a Alzira, a prop de València, entre el 1150 i el 1165. Va estudiar filosofia, medicina i segurament jurisprudència amb Averrois i els seus èxits en medicina van ser tals que va succeir-lo com a metge del califa almohade, Muhàmmad an-Nàssir, del 1199 al 1213. Va morir a Alzira el 1223.[1]

Obra[modifica]

Ens ha arribat la seua obra Introducció a l'art de la lògica, que presenta una síntesi dels huit llibres de l'Òrganon àrab, una adaptació dels textos d'Aristòtil. L'obra es conserva a la biblioteca del monestir d'El Escorial.

Referències[modifica]

  1. Vernet, J. «Ibn Ṭumlūs». In Lewis, B.; Ménage, V. L.; Pellat, Ch. & Schacht, J. (eds.). The Encyclopaedia of Islam, New Edition, Volume III: H–Iram. Leiden: E. J. Brill., 1971, pàg. 960.