Jørn Utzon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Jorn Utzon)
Infotaula de personaJørn Utzon

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 abril 1918 Modifica el valor a Wikidata
Copenhaguen (Dinamarca) Modifica el valor a Wikidata
Mort29 novembre 2008 Modifica el valor a Wikidata (90 anys)
Helsingør (Dinamarca) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Infart de miocardi Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaHellebæk Cemetery (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióReial Acadèmia de Belles Arts de Dinamarca Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballArquitectura Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Sydney
Copenhaguen
Teheran
Al-Kuwait
Helsingør Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióarquitecte Modifica el valor a Wikidata
Membre de
ProfessorsSteen Eiler Rasmussen Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
FillsJan Utzon, Kim Utzon, Lin Utzon Modifica el valor a Wikidata
Premis

Find a Grave: 31883241 Modifica el valor a Wikidata

Jørn Utzon, AC (Copenhaguen, 9 d'abril de 1918 - Helsingør, 29 de novembre de 2008) fou un arquitecte danès, famós per haver projectat el Palau de l'Òpera de Sydney (Austràlia).

Palau de l'Òpera de Sydney

Biografia[modifica]

Utzon va néixer a Copenhaguen el 9 d'abril de 1918, fill d'un enginyer naval. Estudià arquitectura a Dinamarca. Passà els anys de la Segona Guerra Mundial estudiant amb Erik Gunnar Asplund. Després viatjà extensament per Europa, Estats Units i Mèxic per establir-se com a arquitecte a Copenhaguen. Visqué durant dècades a Mallorca, on hi resten dues de llurs últimes obres, Can Lis (1978) i Can Feliz (1994) i retornà poc més d'un any abans de la seva mort a Dinamarca. Utzon morí el 29 de novembre de 2008 a la seva ciutat natal, Copenhaguen, a l'edat de 90 anys, víctima d'un problema cardíac.[1]

Estil arquitectònic[modifica]

Va crear un estil d'edificis públics amb trets monumentals i d'edificis d'habitació adaptats a l'entorn. Va saber integrar als seus projectes la disciplina equilibrada pròpia d'Erik Gunnar Asplund, la qualitat de formes d'Alvar Aalto i les estructures naturals de Frank Lloyd Wright. Utzon sempre va tenir en compte les característiques del lloc en què se situava l'edifici abans de començar el seu disseny. En els seus projectes anava més enllà de l'arquitectura, desenvolupant formes que són conseqüència d'un procés d'inspiració espiritual.

Obres representatives[modifica]

Palau de l'Òpera de Sydney[modifica]

El 1957 Utzon guanyà el concurs per a construir un nou edifici per a l'Òpera de Sydney, a Austràlia. El seu projecte resultà espectacular, tant des del punt de vista del disseny com tècnic. Utzon tardà diversos anys en desenvolupar els mètodes per construir les grans voltes autoportants de l'edifici. Aquestes voltes, altes i amb vèrtexs, estan inspirades amb unes petxines[3] i constitueixen símbols molt adequats si considerem que l'edifici està al costat de l'aigua, a l'entrada del port.

Utzon també tenia plans pel disseny dels espais interiors situats sota les voltes. No obstant això, en canviar el govern a l'estat de Nova Gal·les del Sud, al qual pertany Sydney els pagaments destinats al projecte es paralitzaren. Utzon abandonà el país el 1966, deixant l'obra inacabada. L'edifici de l'òpera fou acabat finalment el 1973 - no per l'arquitecte danès, que no tornà a Austràlia- i es convertí en un dels edificis més emblemàtics del món.

Al març de 2003 Utzon fou investit doctor honoris causa per la Universitat de Sydney en reconeixement pel seu projecte de l'edifici de l'òpera. Utzon es trobava malalt i no pogué viatjar a Austràlia per l'esdeveniment, de manera que el va representar el seu fill durant l'acte. S'esperava i va poder estar present a les celebracions del treintè aniversari de l'edifici, pel qual Utzon estàva redissenyant alguns espais, com el vestíbul principal. El 2003 també rebé el prestigiós premi Pritzker d'arquitectura.

Referències[modifica]

  1. Mor l'arquitecte Jorn Utzon, autor de l'òpera de Sydney, Avui.cat, 29 de desembre 2008. (data d'accés: 2-12-08)
  2. «Can Lis y Can Feliz» (en castellà).
  3. «Principis del disseny de l'Òpera de Sydney» (en anglès). Arxivat de l'original el 2016-03-03.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jørn Utzon