La Passió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Passió».
Infotaula d'arts escèniquesLa Passió
Tipusinterpretació, gènere teatral i reconstrucció històrica Modifica el valor a Wikidata
Creaciódècada del 1200 Modifica el valor a Wikidata

La Passió és la representació teatral de la vida, mort i resurrecció de Jesucrist, basada en els evangelis. Als Països Catalans, i sobretot al Principat de Catalunya, les primeres representacions de la Passió de Jesús es remunten al segle xv. Però hi ha una evolució cap a un llenguatge actual i modern, i d'aquesta manera en les diferents representacions s'hi barreja avantguarda i tradició, aspecte que fa de les passions un muntatge teatral original, impactant i sorprenent.

Les representacions de la Passió tendeixen a un format espectacular per arribar a tota mena de públic: religiós, turístic i teatral. Els textos –molt acurats– s'han vestit i decorat per atraure cada vegada més adeptes. Els actes sacramentals de Setmana Santa es van convertir en peces teatrals, i de les esglésies van passar a les places públiques, per acabar en espais teatrals. Avui, quan s'assisteix a una representació de La Passió no només s'hi va a veure un espectacle sumptuós, generós i d'impacte visual, sinó que es crea un emotiu ambient pel sentit dramàtic de l'acció.

Característiques[modifica]

La Passió d'Olesa de Montserrat és un espectacle teatral que té els seus inicis en les representacions religioses i populars de l'edat mitjana, encara que els primers documents conservats sobre aquesta passió concreta daten del segle xvi. Aquestes manifestacions, que giren al voltant de la vida, la mort i la resurrecció de Jesús, s'han anat perpetuant al llarg dels segles amb un arrelament tan extraordinari que encara avui s'expressen públicament, no només a Olesa sinó a altres poblacions catalanes, així com a molts altres indrets del món; de vegades sota formes bàsicament teatrals, de vegades sota formes més litúrgiques o rituals. El fenomen és extens i permet múltiples aproximacions, des de la teologia a l'antropologia cultural fins a la filologia, tot passant per la dramatúrgia. Cada Passió té la seva història, la seva personalitat, les seves peculiaritats.[1]

Representacions[modifica]

Actualment a Catalunya i al País Valencià es duen a terme representacions de La Passió a uns quants municipis:

A Catalunya:

Al País Valencià:

Referències[modifica]

  1. «Històric d'exposicions del Palau Robert». web. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 7 gener 2013].

Enllaços externs[modifica]