Raise the Red Lantern

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaRaise the Red Lantern
大紅燈籠高高掛 Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióZhang Yimou Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióHou Hsiao Hsien Modifica el valor a Wikidata
GuióNi Zhen (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
MúsicaZhao Jiping Modifica el valor a Wikidata
FotografiaZhao Fei (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeDu Yuan (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorNetflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenRepública Popular de la Xina Modifica el valor a Wikidata
Estrena10 setembre 1991 Modifica el valor a Wikidata
Durada125 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalmandarí Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Recaptació2.603.061 $ (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enWives and Concubines (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema de drama romàntic, cinema històric i pel·lícula basada en una obra literària Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAPG Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióXina Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

IMDB: tt0101640 Filmaffinity: 477904 Allocine: 2137 Rottentomatoes: m/raise_the_red_lantern Letterboxd: raise-the-red-lantern Mojo: raisetheredlantern Allmovie: v40171 TCM: 87643 TMDB.org: 10404 Modifica el valor a Wikidata

Dà Hóng Dēnglóng Gāogāo Guà (xinès simplificat 大红灯笼高高挂, xinès tradicional 大紅燈籠高高掛 literalment: Penja alt el gran fanal vermell; títol internacional: Raise the Red Lantern) és una producció cinematogràfica xinesa de 1991, dirigida per Zhang Yimou i protagonitzada per Gong Li.

Es tracta d'una adaptació de Ni Zhen de la novel·la de 1990 Esposes i concubines de Su Tong. La pel·lícula va ser posteriorment adaptada a un ballet, dirigit pel mateix Zhang Yimou per al Ballet Nacional de la Xina.

La pel·lícula narra la història d'una dona jove que es converteix en una de les concubines d'un ric senyor de la guerra durant la dècada de 1920. És notable per la seva opulència visual i el sumptuós ús dels colors primaris. La pel·lícula va ser filmada en el Complex de Qiao, en l'antiga ciutat de Pingyao, a la província de Shanxi. A pesar que el guió va ser aprovat per la censura xinesa[1] la versió final de la mateixa va ser prohibida a la Xina durant un breu període.[2] Alguns crítics de cinema han interpretat que la pel·lícula amaga una al·legoria vetllada de crítica a l'autoritarisme del Partit Comunista de la Xina.[3] D'altra banda, s'ha acreditat a la popularitat de la producció l'incrementar el turisme a la Xina després de l'aïllament que va sofrir el país després de la resposta del Govern a les Protestes de la plaça de Tian'anmen de 1989.[4]

La pel·lícula es va finançar amb fons provinents de Taiwan i Hong Kong, on hi havia una gran expectació pel cinema de qualitat que s'estava produint a la Xina continental des de la dècada dels 80.[5]

Com a màxim exponent de la Cinquena Generació de cineastes xinesos, Zhang Yimou va aconseguir amb aquesta pel·lícula un equilibri que va traspassar fronteres en basar la seva idea de realisme en els recursos visuals i sonors del llenguatge cinematogràfic, un estil que rebria el nom de plastic expression (expressió plàstica, en anglès).[5]

Argument[modifica]

La pel·lícula se situa a la Xina dels anys 20, durant l'era dels senyors de la guerra, anys abans de la guerra civil xinesa. La jove Songlian (頌蓮, Gong Li), el pare del qual ha mort recentment deixant a la família en fallida, es veu obligada a abandonar la universitat i convertir-se en la "quarta esposa" (més aviat la quarta concubina) de la casa de Chen. Una vegada arriba a la residència palatina, els criats li fan un massatge als peus i encenen llanternes vermelles per a anunciar la visita nocturna del seu marit (Ma Jingwu), el senyor de la casa. Songlian aviat descobreix que no totes les concubines de la casa reben el mateix tractament. De fet, el senyor decideix diàriament on dormirà cada nit, iniciant així el ritu del massatge i les llanternes, i una major atenció per part dels criats. Forçades a competir entre elles, les tres concubines tracten contínuament de guanyar-se l'atenció i l'afecte del marit.

La primera senyora, Yuru (Jin Shuyuan), sembla tan vella, si no més, que el propi senyor. Havent-li donat un fill dècades abans, està resignada a viure la seva vida oblidada. La segona senyora, Zhuoyun (Cao Cuifen), aviat es fa amiga de Songlian, lloant la seva bellesa i joventut, i regalant-li seda. Zhuoyun també l'adverteix contra la tercera senyora, Meishan (He Caifei), la qual havia estat cantant d'òpera. Meishan, havent estat la favorita abans de l'arribada de Songlian, es fingeix malalta i fa tot el possible per recuperar l'atenció del seu senyor. Amb el temps, però, Songlian s'adona que deu més aviat desconfiar de la segona esposa, que «posseeix la cara d'un Buda i el cor d'un escorpí».

Songlian es fingeix embarassada, tractant d'atreure l'atenció del marit (i, al mateix temps, tractant de quedar-se de debò embarassada). Zhuoyun, no obstant això, aliada amb la criada personal de Songlian, Yan'er (燕兒, Kong Lin) aconsegueix trobar unes calces tacades de sang menstrual, i fingint preocupar-se per la salut de Songlian, demana que acudeixi el metge de la família, el doctor Gao (Cui Zhigang), qui està mantenint una relació il·lícita amb la tercera esposa Meishan. El doctor Gao examina Songlian i anuncia que l'embaràs és un frau. Furiós per l'atreviment de la seva quarta esposa, el senyor Chen ordena que les llanternes de la casa de Songlian siguin cobertes amb teles negres. Culpant Yan'er de l'ocorregut, Songlian revela que l'habitació de la seva criada estava plena de llanternes vermelles, mostrant que Yan'er (qui havia mantingut relacions amb el senyor de la casa) somiava amb ser una senyora en comptes d'una simple criada.

Yan'er és obligada a romandre de genolls sobre la neu mentre veu cremar les llanternes del seu dormitori fins que demani perdó, però desafiadora, es nega a fer-ho, i en arribar la nit es desmaia i emmalalteix, i finalment mor després de ser traslladada a l'hospital. Songlian decideix que serà més feliç en solitud. No obstant això, comença a deprimir-se i a parlar de suïcidi.

El dia del seu vintè aniversari, Songlian s'emborratxa i revela l'adulteri de la tercera esposa amb el doctor Gao a Zhuoyun, qui ordena als criats que els busquin, i els troben junts. Seguint la tradició de la família, els criats porten Meishan a una habitació solitària en la teulada i la pengen. Songlian, amagada, és testimoni de tot això i queda traumatitzada.

L'estiu següent, el senyor Chen s'ha casat amb una altra jove concubina, qui pregunta qui és la dona que camina sense rumb per l'enclavament, com si estigués boja,i la criada li respon que es tracta de la quarta esposa, Songlian.

Repartiment[modifica]

  • Gong Li - Songlian (S:颂莲, T:頌蓮, P: Sònglián), la quarta esposa (四太太 Sì tàitai)
  • He Saifei - Meishan (C:梅珊, P: Méishān), la tercera esposa (三太太 Sān tàitai)
  • Cao Cuifen - Zhuoyun (S:卓云, T:卓雲, P: Zhuóyún), la segona esposa (二太太 Èr tàitai)
  • Kong Lin - Yan'er (S: 雁儿, T: 雁兒, P: Yàn'ér), jove serventa de Songlian
  • Zhou Qi - majordom Chen Baishun (S: 陈百顺, T: 陳百順, P: Chén Bǎishùn)
  • Jin Shuyuan - Yuru (C: 毓如, P: Yùrú), la primera esposa (大太太 dà tàitai)
  • Ma Jingwu - Chen Zuoqian (S:陈佐千, T: 陳佐韆, Chén Zuǒqiān) o Mestre Chen
  • Cui Zhihgang - Doctor Gao (S:高医生, T: 高醫生, P: Gāo-yīshēng)
  • Xiao Chu - Feipu (S:飞浦, T: 飛浦, P: Fēipǔ), el fill gran del mestre
  • Cao Zhengyin - Antiga serventa de Songlian
  • Ding Weimin - Mare de Songlian

Premis i nominacions[modifica]

Premis Any Categoria Receptor Resultat
Festival Internacional de Cinema de Venècia[6] 1991 Lleó d'Or Zhang Yimou Guanyador
Lleó d'Or Dà Hóng Dēnglóng Gāogāo Guà Nominat
Premis Oscar[7] 1992 Millor pel·lícula estrangera Dà Hóng Dēnglóng Gāogāo Guà Nominat
Boston Society of Film Critics[8] 1992 Millor pel·lícula en llengua estrangera Dà Hóng Dēnglóng Gāogāo Guà Guanyador
Premis David di Donatello[9] 1992 Millor pel·lícula estrangera 'Dà Hóng Dēnglóng Gāogāo Guà Guanyador
Premis Guldbagge[10] 1992 Millor pel·lícula estrangera Dà Hóng Dēnglóng Gāogāo Guà Nominat
Premis Independent Spirit[11] 1992 Millor pel·lícula internacional Dà Hóng Dēnglóng Gāogāo Guà Nominat
Kansas City Film Critics Circle[12] 1992 Millor pel·lícula estrangera Dà Hóng Dēnglóng Gāogāo Guà Guanyador
London Film Critics' Circle[13] 1992 Millor pel·lícula estrangear de l'any Dà Hóng Dēnglóng Gāogāo Guà Guanyador
Associació de Crítics de Cinema de Los Angeles[14][15] 1992 Millor fotografia Zhao Fei Guanyador
Millor pel·lícula estrangera Dà Hóng Dēnglóng Gāogāo Guà Runner-up
National Board of Review[16] 1992 Millor pel·lícula estrangera Dà Hóng Dēnglóng Gāogāo Guà Top 5
Premi de la National Society of Film Critics[11] 1992 Millor pel·lícula estrangera Dà Hóng Dēnglóng Gāogāo Guà Guanyador
Millor fotografia Zhao Fei Guanyador
Premis del New York Film Critics Circle[17] 1992 Millor pel·lícula en llengua estrangera Dà Hóng Dēnglóng Gāogāo Guà Guanyador
Millor fotografia Zhao Fei Runner-up
Premis AACTA[18] 1993 Millor pel·lícula estrangera Dà Hóng Dēnglóng Gāogāo Guà Nominat
Union de la critique de cinéma[19] 1993 Grand Prix Dà Hóng Dēnglóng Gāogāo Guà Guanyador
Premi BAFTA[20] 1993 Millor pel·lícula en llengua no anglesa Dà Hóng Dēnglóng Gāogāo Guà Guanyador
Premis de les Cent Flors[21][22] 1993 Millor Pel·lícula Dà Hóng Dēnglóng Gāogāo Guà Guanyador
Millor Actriu Gong Li Guanyador

Referències[modifica]

  1. «Raise the Red Lantern Review». TV Guide. [Consulta: 6 agost 2007].
  2. «Zhang Yimou's RAISE THE RED LANTERN». Arxivat de l'original el 27 de setembre de 2007. [Consulta: 6 agost 2007].
  3. «Raise the Red Lantern > Review». All Movie Guide. Arxivat de l'original el 26 d'abril de 2006. [Consulta: 6 agost 2007].
  4. «The set-jetters». The Guardian. Arxivat de l'original el 16 d'octubre de 2007. [Consulta: 6 agost 2007].
  5. 5,0 5,1 Rins, Silvia. Las grandes películas asiáticas : espiritualidad, violencia y erotismo en el cine oriental (en castellà), 2007. ISBN 978-84-89564-52-7. 
  6. «1991 Venice Film Festival». YesAsia. Arxivat de l'original el 16 març 2016.
  7. «The 64th Academy Awards (1992) Nominees and Winners». Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Arxivat de l'original el 15 març 2016. [Consulta: 15 setembre 2015].
  8. «Past Winners: 1990s». Boston Society of Film Critics. Arxivat de l'original el 2018-06-08. [Consulta: 16 març 2016].
  9. «Vincitori 1992» (To access, click on the 1992 tab) (en italian). Accademia del Cinema Italiano. [Consulta: 16 març 2015].
  10. «Da hong deng long gao gao gua (1991)». Swedish Film Institute, 22-03-2014.
  11. 11,0 11,1 «Raise the Red Lantern: Awards». The New York Times. [Consulta: 16 març 2016].
  12. «KCFCC Award Winners – 1990-99». Kansas City Film Critics Circle. [Consulta: 16 març 2015].
  13. «Da hong deng long gao gao gua: Awards». Internet Movie Database. [Consulta: 16 març 2016].
  14. «1992 Los Angeles Film Critics Association Awards». Los Angeles Film Critics Association. Arxivat de l'original el 16 març 2016.
  15. J. Fox, David. «Is 'Unforgiven' sweep of L.A. Film Critics awards just start of round-up of honors?». Los Angeles Times, 15-12-1992. Arxivat de l'original el 4 març 2016. «China's 'Raise the Red Lantern,' directed by Zhang Yimou, came in second.»
  16. «1992 Archives». National Board of Review. Arxivat de l'original el 27 setembre 2015.
  17. J. Fox, David. «N.Y. Film Critics Honor 'Player,' Altman». Los Angeles Times, 18-12-1992. Arxivat de l'original el 6 març 2016.
  18. «AFI 1993 Winners». Australian Academy of Cinema and Television Arts. [Consulta: 16 març 2016].
  19. «Archives – Les Lanternes» (en francès). Le Soir, 11-01-1993, p. 8.
  20. «1993 Award». British Academy of Film and Television Arts. [Consulta: 16 març 2016].
  21. «历届大众电影百花奖获奖名单 (Best Actress Winners)» (en chinese). Xinhua News Agency, 09-09-2008. Arxivat de l'original el 17 de novembre 2015. [Consulta: 16 març 2016].
  22. «Zhang Yimou». Xinhua News Agency. [Consulta: 16 març 2016].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]