Vés al contingut

Alfons de Tous

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 05:38, 26 juny 2012 amb l'última edició de ZéroBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Plantilla:Infotaula personaAlfons de Tous
Biografia
Naixementsegle XIV Modifica el valor a Wikidata
Vic (Osona) Modifica el valor a Wikidata
Mort3 febrer 1421 Modifica el valor a Wikidata
Bisbe de Vic
23 maig 1410 – 1423
← Diego de Heredia
Diòcesi: bisbat de Vic
Bisbe d'Elna
15 maig 1409 –
← Francesc EiximenisJerónimo de Ocón →
Diòcesi: bisbat d'Elna
12è President de la Generalitat de Catalunya
1396 (Gregorià) – 1413 (Gregorià)
← Miquel de SantjoanMarc de Vilalba →
Diputat eclesiàstic de la Diputació del General de Catalunya
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciósacerdot catòlic, polític, bisbe catòlic Modifica el valor a Wikidata

Alfons de Tous, president de la Generalitat de Catalunya en el període 1396 - 1413 en substitució de Miquel de Santjoan que es va absentar de Catalunya el 1396 per anar en una ambaixada pel rei i no va tornar a residir al principat.

Inicia la seva carrera a la seu de Tortosa, d'on va ser rector de l'església de Sant Mateu. Va estar al servei del papa Benet XIII d'Avinyó fent d'ambaixador seu a Castella. Ocupava el càrrec de rector de l'església de Santa Maria del Pi de Barcelona, quan fou nomenat diputat a Corts. Posteriorment, aconseguia una canongia a la Seu de Barcelona i va ser auditor de la Pia Almoina. En 1408 el rei Martí l'Humà el va proposar per ser el nou bisbe de Barcelona, però el Papa va nomenar Francesc de Blanes. Posteriorment, i per pressions del mateix rei, va accedir al bisbat d'Elna. En 1410, es traslladà a la Seu de Vic, on al 1417 disposà que totes les parròquies portessin un registre de baptismes.

Durant el Cisma d'Occident, es va alinear amb el Papa Benet XIII d'Avinyó fins el Concili de Constança, moment en el qualFerran d'Antequera va retirar el seu suport a aquest candidat papal. Alfons de Tous va intentar convèncer Benet, sense èxit, perquè hi renunciés.

De la seva activitat en el càrrec de diputat eclesiàstic de la Diputació del General cal destacar que prengué part en el Parlament per tractar la successió de Martí l'Humà, de qui havia estat conseller. Una vegada coronat Ferran d'Antequera, presidí les Corts de Montblanc de 1414. Tant en aquestes corts com a les de Sant Cugat de 1419, va intentar influir, amb poc èxit, en el comportament del nou rei Trastàmara per a que seguís la línia d'actuació dels seus antecessors.

El 3 de desembre de 1400 Alfons de Tous va comprar el Palau de la Generalitat de Catalunya per 38.500 sous, donant-li el caràcter institucional de seu de la Generalitat i essent el primer president en habitar-lo.

Bibliografia

  • Història de la Generalitat de Catalunya i els seus Presidents. Enciclopèdia Catalana. ISBN 84-412-0884-0



Precedit per:
Miquel de Santjoan
President de la
Generalitat de Catalunya

13961413
Succeït per:
Marc de Villalba
Precedit per:
Diego de Heredia
Bisbe de Vic
14101423
Succeït per:
Miquel de Navés