Carro Gran

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'objecte astronòmicCarro Gran
Tipus asterisme
Modifica les dades a Wikidata
Mapa del Carro Gran

El Carro Gran és el nom amb el qual es coneix l'asterisme format pels set estels més brillants de l'Óssa Major. Aquest asterisme és molt conegut i rep diferents noms en diferents cultures a causa del fet que aquesta agrupació permet trobar l'Estel del Nord que es troba al carro petit un asterisme de l'Óssa Menor.

Estels[modifica]

El Carro gran fotografiat des de l'EEI.
Mizar i Alcor están a la part superior dreta.
4D moviment en -/+ 150 000 anys. Per a veure la imatge calen unes ulleres 3D (vermell-verd vermell-blau).

A l'Óssa Major, els estels que formen el carro gran tenen la nomenclatura de Bayer usant les lletres de l'alfabet grec començant per la part davantera del carro.


Nom Denominació
de Bayer
Magnitud
aparente
Distància
(Anys llum)
Distància
(Parsec)
Alpha Ursae Majoris α UMa 1.8 124 38
Beta Ursae Majoris β UMa 2.4 79 24
Gamma Ursae Majoris γ UMa 2.4 84 26
Delta Ursae Majoris δ UMa 3.3 81 25
Èpsilon Ursae Majoris ε UMa 1.8 81 25
Dseta Ursae Majoris ζ UMa 2.1 78 24
Eta Ursae Majoris η UMa 1.9 101 31

En la mateixa línia de vista que Mizar, però a tres anys llum més enllà d'aquesta hi ha l'estrella Alcor (80 UMa). De quarta magnitud, Alcor pot ser vista normalment a simple vista, però la seva proximitat a Mizar fa que sigui difícil d'albirar; això ha servit en alguns llocs com una prova de bona vista.


Cinc de les estrelles del Carro gran són al nucli de l'Associació estel·lar de l'Óssa Major, les dues dels extrems, Dubhe i Alkaid, no són part de l'agrupació i es mouen en la direcció oposada. En relació amb les cinc del centre, es mouen cap avall i cap a la dreta sobre el mapa. Això canviarà la forma del Carro, amb el cos obrint-se i el pal fent-se més corb. En uns 50.000 anys, el Carro gran ja no existirà tal com el coneixem, però potser tingui la forma d'un carro orientat en sentit oposat.

Guia[modifica]

Esquema de localització de l'Estel del Nord, Arcturus i Spica

Les estrelles del carro gran són fàcilment localitzables en el cel i a més s'utilitzen com a guia per a trobar-ne d'altres.

  • Polaris, L'estrella del nord, es troba traçant una línia imaginària des de Merak (β) fins Dubhe (α) i continuant-la cinc vegades la distància entre les dues estrelles.
  • Traçant la línia des de Megrez (δ) a Phecda (γ), arribem a Regulusconstel·lació del Lleó) i AlphardHydrae).
  • Creuant des de la part superior de Megrez (δ) fins Dubhe (α) seguim la direcció de Capellaaurigae).
  • CastorGeminorum) fent la diagonal des de Megrez (δ) a Merak (β) i seguint cinc vegades aquesta distància.
  • Seguint la corba de les nanses del carro des d'Alioth (ε) fins a Mizar (ζ) i Alkaid (η), trobem ArcturusBoötis) i SpicaVirginis).

Referències culturals[modifica]

Bandera de l'estat d'Alaska amb el carro gran.

A Galícia se'l coneix com el setestrelo, o set estrelles.

A Irlanda i Gran Bretanya se li coneix com larada (plough).

Als Estats Units i el Canadà se'l coneix com el Cullerot (ladle), aquesta figuració sembla venir de l'Àfrica, on també se'l coneix com a la carbassa. En el segle XIX molts esclaus fugitius seguien la carbassa en la seva recerca del nord i la llibertat.

En algunes parts d'Anglaterra i Escandinàvia se'l coneix com el Carro de Carles. L'etimologia popular diu que el nom deriva de Carlemany, però sembla que ve del carro de l'home (chrul s wagon), en oposició al carro de la dona (Óssa Menor).[1][2]

En holandès se'l coneix com la paella.

A Finlàndia se li coneix com Otava o xarxa del salmó. Aquesta paraula és obsoleta en finès modern.

A Hongria se l'anomena Göncölszekér ("el carro de Göncöl") per una figura de la mitologia hongaresa, un Táltos o xaman que portava medicines a la seva cistella per guarir qualsevol malaltia.

Aquestes set estrelles van ser conegudes en llatí com septem triones o set bous de labor, d'aquesta expressió ve la paraula septentrió, en referència al Nord.

El Carro gran forma part de la cosmogonia fictícia creada per l'escriptor britànic J. R. R. Tolkien per ambientar les històries del seu legendarium. En aquestes històries pren el nom de Valacirca (que en quenya significa 'la falç dels Valar'). El Silmaríl·lion narra com Varda el va ser posat al firmament quan va refer les estrelles.

Referències[modifica]

  1. "150 ord och begrepp inom astronomisk navigation" by Gösta Bågenholm: "Som pendang till Karlavagnen kallas Lilla björn (latin Ursæ Minoris) för kvinnovagnen..."(suec)
  2. Svensk etymologisk ordbok (1922), by Elof Hellquist, entry Karlavagnen: "I stället sammansatt" ..."(suec)