Moviment Juvenil Sionista

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Tnuat Noar (en hebreu: תנועת נוער) o en català Moviments Juvenils Sionistes (MJS). Són organitzacions formades per nens i adolescents jueus per al seu desenvolupament educatiu, social i ideològic, posant èmfasi en el Sionisme i la centralitat de l'estat d'Israel. Són moviments fets per joves, per als joves, de manera que la intervenció adulta és mínima, els objectius ideològics del moviment són aconseguits mitjançant tècniques d'educació no formal. També en general es caracteritzen per una estructura voluntària i autogestiva. Ideològicament van des del Socialisme fins al reformisme, i pel que fà la seva postura religiosa van des del secularisme fins a l'ortodòxia.[1]

Història[modifica | modifica el codi]

La majoria dels Moviments Juvenils Sionistes van ser creats a Europa oriental a principis del segle XX, motivats ideològicament pel desig de renaixement nacional del poble jueu en la seva pàtria ancestral, (Israel). També van ser crítics amb la societat que els va tocar viure; molts van sentir desitjos de prendre contacte amb la terra i el treball rural. Van unir de manera original les idees de Theodor Herzl, Robert Baden-Powell, Dov Ber Borojov, Yosef Trumpeldor, Zeev Jabotinsky o Aaron David Gordon segons va correspondre a la ideologia de cada moviment.

El Blau-Weiss (Blau i blanc) en alemany, va ser el primer moviment juvenil sionista, establert a Alemanya el 1912. Malgrat la seva escassa importància numèrica va ser molt influent. Va sorgir com a conseqüència de la discriminació cap als jueus, per part del moviment escolta alemany. La Blau-Weiss va rebre la influència directa del moviment romàntic alemany, especialment de la joventut Wandervogel en què van començar militant nombrosos jueus, i que arran del seu gir antisemita van haver d'abandonar. La Blau-Weiss va adoptar una plataforma sionista oficial el 1922. El moviment va promocionar una forma de vida agrícola, conduint a molts dels seus membres a establir-se en kibutzim (granges col·lectives), a la Terra d'Israel, Palestina era llavors part de l'Imperi Otomà.

El moviment Hashomer Hatzair va sorgir a Polònia el 1913 format per la fusió d'un grup escolta jueu i un grup d'intel·lectuals jueus socialistes. Va ser el primer moviment d'ideologia sionista socialista basat en l'exemple personal, l'Escoltisme, i la realització personal a través de l'Aliyyà, per desenvolupar-se en una forma de vida col·lectiva. Mordechai Anielewicz, el líder de l'aixecament del Gueto de Varsòvia, era membre d'aquest moviment.

El moviment Hejalutz va ser una organització ideada per Josep Trumpeldor, aproximadament fins a 1925 va funcionar a Rússia i a Polònia (i després va ser introduït als Estats Units d'Amèrica), promovia l'Aliyyà a Eretz Israel. Mantenia cooperatives a on els futurs jalutzim (pioners) aprenien el treball agrari i la forma de vida comunitària.

Amb l'augment del Nacionalisme i antisemitisme a Europa, els pogroms a Europa Oriental i les revolucions de Rússia (1905, i 1917) es va incrementar el sentiment nacional sionista en la joventut jueva i el seu idealisme. Els moviments juvenils van exercir un paper considerable en la Política, l'organització de l'educació pròpiament jueva, de la vida comunitària i el sionisme, particularment en el període posterior a la Primera Guerra Mundial i anterior a la Segona Guerra Mundial.

Durant l'Holocaust, van ser el nucli de resistència jueva dins i fora dels Guetos. També van conduir la fugida, anomenada en hebreu Berihah, d'Europa a Israel després de la Guerra infringint el bloqueix britànic del Mandat Britànic de Palestina. Després de l'Holocaust durant la Segona Guerra Mundial, els Olim provinents d'Europa Oriental es van establir a Israel.

A partir de la dècada de 1920 els Javerim (companys) que es trobaven en Eretz Israel, llavors el Mandat Britànic de Palestina, van organitzar els seus moviments allà posant èmfasi en l'autorealització personal (Hagshama Atzmit). Allà van consolidar les organitzacions del Yishuv (assentament jueu en el Mandat de Palestina) complint un important rol en la creació del moviment del Quibuts, els partits polítics fundacionals, l'estructura educativa, la defensa: (Haganà, Irgun), la Hapala la Immigració a Palestina, etc. Després de la creació de l'Estat d'Israel moltes de les seves anteriors funcions van ser assumides per el nou Estat.

A través del món[modifica | modifica el codi]

Els MSJ van estar prohibits i van ser perseguits a l'URSS. A Europa occidental, Amèrica Llatina, Sud-àfrica i Austràlia compleixen un paper destacat dins la vida comunitària jueva. Als Estats Units d'Amèrica, on hi ha la Diàspora jueva més gran, la joventut ha optat per organitzar-se en grups socials i religiosos com els Bnai Brit (Els Fills del Pacte). És d'esmentar també la tasca complerta pels moviments juvenils als països àrabs, on van organitzar i van participar en l'emigració massiva dels jueus (Aliyyà), generalment en períodes de tensió política que ocasionaven persecucions i agressions contra els jueus.

Estructura[modifica | modifica el codi]

Els MJS són organitzacions voluntàries, on els membres de més edat (depenent del moviment, entre els 16 i els 22 anys) constitueixen la ventrada major, sent coneguts com " bogrim " (paraula que podria traduir-se com " egressats ", encara que també com " madurs "). Els mateixos s'organitzen en diferents equips o comissions de treball, per a l'execució de les tasques i esdeveniments generals, així com per a la conducció de les activitats setmanals.

En la majoria dels moviments la totalitat dels membres de la ventrada major constitueix una mena d'assemblea general que s'erigeix ​​com a òrgan màxim per a la presa de decisions. Les tasques executives recauen en un grup més reduït, la denominació varia de moviment en moviment (" mazkirut " o secretaria en alguns, " hanagá " o lideratge en altres).

Habitualment, els dos càrrecs de major importància en un moviment juvenil són el de " mazkir " (secretari), també conegut com a " rosh " (literalment " cap"), i és acompanyat pel " rosh jinuj " o líder educatiu.

Aquesta estructura es repeteix a nivell micro, en cadascuna de les seus del moviment, com a nivell nacional, regional i mundial.

Els següents són els rols o càrrecs que habitualment es poden trobar als MJS :

Mazkir o Rosh hanagá, literal: Secretari general: és la principal autoritat del moviment. Les seves responsabilitats inclouen la conducció general de l'organització, la coordinació les activitats dels equips i comissions i la representació del moviment davant del món.

Rosh Jinuj, (lit. cap d'educació): és el responsable pels assumptes educatius i pedagògics del moviment i generalment és el seu principal referent en assumptes ideològics. Les seves responsabilitats inclouen la programació i coordinació del procés educatiu en totes les seves instàncies, la redacció dels continguts i material de suport i l'acompanyament dels madrijim (educadors) en la seva tasca. A més, representa el moviment davant dels pares dels educands.

Guizbar és el tresorer, encarregat d'administrar els fons de la tnuá i buscar noves fonts d'ingrés.

Rosh Jutz, el relacions exteriors de la tnuá. La seva funció varia segons les necessitats, però freqüentment és el representant de la tnuá a la federació (o consell) juvenil sionista local. Algunes vegades el mazkir delega en ell les relacions amb la kehila, la Sojnut o la tnuá Artzi / continental / olami.

Peil (lit. Actiu): és un membre o ex - membre del moviment, al qual se li ha contractat per exercir tasques d'acompanyament, assessoria, suport i administració. Usualment, es tracta d'un jove que hagi conclòs el seu passar pel procés educatiu, o d'algun dels membres de la ventrada major, i compleix el rol de " adult de referència" del moviment. És un càrrec pagament, possiblement l'únic i per això mateix té veu, però no vot en les assemblees.

Sheliaj (lit. emissari): en la seva expressió més ideològica, és el representant d'Israel al moviment, mentre que en la dimensió pràctica és el representant de les estructures professionals del moviment mundial, o de l'Agència Jueva i l'Organització Sionista Mundial, i formalment és empleat d'una d'elles. És habitual que es tracti d'un egressat del moviment que visqui a Israel.

Tnuá Artzit. Cal Moviments que per la seva grandària, per mantenir una democràcia practicable i dinàmica decideixen procedir a una divisió regional. Altres només desenvolupen la seva activitat en una regió particular. Per coordinar les activitats regionals, nacionals o continentals es trien tafkidim pertinantes. Generalment mazkir, Guizbar i rosh jinuj. La seva responsabilitat es relaciona amb preparar les trobades i moderar els debats sobre les decisions de caràcter regional i prendre decisions operatives.

Tnuá Olamit / Mazkir Olami. Molts Moviments mundials tenen una superestructura mundial. Aquestes en gairebé tots els casos tenen la seva seu a Israel. Aquesta superestructura coordina els programes de la tnuá a Israel i als javerim que es troben en ells, representa la tnuá en els fòrums pertinents i tracta d'obtenir més takziv (pressupost). Sol seleccionar potencials shlijim i fins a facilitar la klitá (absorció) dels Olim Jadashim (nous immigrants) de la tnuá. D'acord a l'envergadura de la tnuá, serà la grandària de l'estructura mundial. Algunes tenen una sola persona (de vegades voluntària) i altres són nombroses i freqüentment compten amb javerim rentats.

Educació no formal (Jinuj)[modifica | modifica el codi]

Els MJS són marcs d'educació no formal i educació informal. La primera definició respon a no ser els mateixos part del sistema educatiu formal (i en un o altre sentit, obligatoris). La segona definició expressa la importància que els MJS assignen a l'exemple personal com a estratègia educativa.

Els MJS mantenen un programa regular d'activitats educatives i de lleure, els continguts cobreixen temàtiques relacionades a la cultura jueva, abordades des de la proposta ideològica particular a cada moviment.

Usualment, els MJS organitzen activitats setmanals, en general els dies dissabtes. Es formen grups etaris coordinats per un o més líders (madrijim) d'entre 16 i 22 anys, que planifiquen i coordinen les activitats, les que són rebudes pels educands (janijim) d'entre 8 i 16 anys. Amb freqüència els MJS ofereixen activitats a infants des dels 4 anys d'edat.

A més de les activitats setmanals, tenen lloc seminaris, campaments, convencions, trobades i altres.

Les activitats són abordades a partir de dinàmiques de tint recreatiu, en què es privilegien la vivència, el debat i la formació d'opinions.

Els MJS són marcs d'educació informal, en què els processos educatius passen no només per les activitats planificades que es realitzen, sinó també per l'exemple personal que els líders han de donar als educands.

Programes a Israel[modifica | modifica el codi]

Com a part de la formació del boguer (membre de la ventrada major) la majoria dels moviments de la diàspora organitza programes a Israel, apuntant al desenvolupament, l'experiència i el creixement personal i ideològic dels membres del moviment, de manera que els participants romanguin a Israel complint les metes ideològiques, o tornarien a les seves comunitats i moviments d'origen millor capacitats i enriquits amb l'experiència. Molts d'aquests programes cobreixen la major part de l'any que segueix la seva graduació de la secundària, i es coneixen com shnat hjshara (any de la preparació).

La majoria dels programes es coordinen juntament amb el Departament d'Educació de l'Agència Jueva per a Israel, que manté el Majon Li Madrijim Jutz La'Aretz (institut per líders de l'estranger), programa funciona de manera ininterrompuda des de 1946. Els programes d'un any solen incloure una experiència de treball dins d'un kibutz.

Shnat Sherut / Any de servei[modifica | modifica el codi]

A Israel, és comú perquè els membres dels moviments destinin un any de la direcció dels mateixos, any que té lloc entre la finalització de la secundària i el reclutament a les Forces de Defensa d'Israel.

Hagshamá / Realització[modifica | modifica el codi]

Els MJS plantegen als seus membres la hagshama atzmit (autorealització), o el compliment personal dels seus postulats ideològics, com la meta suprema a la qual han d'aspirar els membres del moviment.

Típicament, per un membre d'un moviment de la diàspora, això implica la aliyá (immigració a Israel), vist com a últim objectiu de l'ideal sionista. Molts moviments organitzen grups membres, anomenats garinim (plural de Garín, llavor) com a mecanisme de contenció i suport mutu.

La posició dels moviments respecte als membres que opten per no emigrar a Israel s'ha anat suavitzant amb el temps, passant del rebuig a l'acceptació, suggerint la possibilitat d'una vida jueva en la diàspora on els ideals del moviment es tradueixen en un compromís envers l'activisme comunitari.

Terminologia[modifica | modifica el codi]

Jultza: camisola obrera utilitzada pels javerim dels moviments sionistes-socialistes
Tnuá: Moviment Juvenil Sionista.
Tojnit: Programa Educatiu
Kvutzá: Grup
Madrij: Jove coordinador.
Janíj: Els menors que componen cada grup.
Boguer: Literal graduat, jove generalment major de 17 anys que ja té veu i vot en les assemblees que decideixen el futur del moviment.
Asefa: Assemblea de tots els bogrím on es prenen decisions fonamentals per al Moviment.
Majané: Campament
Mazkir: Secretari general d'un MJS
Jultza: Camisola obrera que caracteritza els membres d'un kibutz, és un distintiu del MJS. Varia el color i els seus detalls segons la ideologia del moviment. Per exemple el blau França és característic de les tnuot socialistes.
Semel: Símbol del Moviment.
Rosh: Coordinador de madrijim
Ken: Encara que no signifiquen el mateix, el concepte que tanquen és el de seu del Moviment.
Tzevet: Concepte de comissió de treball (Ex: Tzevet Iruim vol dir Comissió d'esdeveniments).
Kvutza: Literalment "grup", generalment aplicat a un grup.
Shijva: Literalment "capa", generalment aplicat a conjunt de kvutzot que per proximitat poden treballar conjuntament.
Sojnut: L'Agència Jueva per a l'Estat d'Israel. Organisme que entre les seves moltes funcions es dedica a ajudar els MSJ.
Aliyá : Es diu "fer aliya" quan un jueu emigra (es diu el que "torna") a Israel.
Olím : És un emigrant que va fer Aliyyà. Un Olé Jadaix, és un nou emigrant.
Jalutz: Pioner. Els Jalutzim forman part del moviment anomenat pionerisme.
Javer : Company. S'aplica a membres del mateix Moviment o d'un mateix Quibuts.
Hadrajá: Entenguin com a pràctica de l'educació no formal.

Moviment Mundial (Tnua Olamit)[modifica | modifica el codi]

Es diu així a l'estructura supranacional del moviment, que el coordina a nivell mundial. Generalment la seu i els càrrecs mundials es troben a Israel. Encara que en Moviments regionals, l'estructura mundial es troba distribuïda entre les diferents seus i tenen una oficina de vincle amb Israel. També es diu així als Moviments que funcionen d'aquesta manera.

Moviment Nacional (Tnua Artzit)[modifica | modifica el codi]

Són les estructures que es troben per sobre de cada seu; s'encarreguen de coordinar les activitats nacionals, com poden ser els campaments. Hi ha càrrecs nacionals que exerceixen aquestes funcions. També es diu així als moviments que funcionen d'aquesta manera.

Moviment de Realització (Tnua magshimá)[modifica | modifica el codi]

Els Moviments que compleixen certs requisits, com una quantitat de seus o funcionament en diversos països o continents, reben l'estatus de tnuot magshimot. Les que no compleixen els requisits s'han d'associar amb alguna de les que sí que en tenen, per a entre altres beneficis veure representada al Congrés Sionista Mundial.

Els Moviments de Realització són:

També es diu d'aquesta manera (i es relaciona amb la definició anterior) a la branca del Moviment que va dels 18 als 30 anys.

Consell o Federació Juvenil Sionista[modifica | modifica el codi]

La Federació Juvenil Sionista és un ens regional o nacional que agrupa i representa tots els Moviments locals. El consell és el portador de la veu del conjunt dels Moviments enfront de la Federació Sionista Nacional (Sojnut) i altres institucions. Solen realitzar esdeveniments conjunts o cursos de capacitació per a líders, en alguns casos hi ha una sola escola de líders per a tots els Moviments que és supervisada pel consell, en altres casos cada Moviment posseeix la seva pròpia. L'esdeveniment més important que se sol realitzar és la celebració del dia de la Independència d'Israel (Yom ha-Atsmaüt), en el qual tots els Moviments celebren el que consideren l'assoliment més important de la història jueva en els últims 2 000 anys. Aquests consells o federacions estan formades per delegats de cada Moviment entre els quals se sol triar Secretari general (Mazkir), Cap d'educació ideològica (Rosh jinuj) i Tresorer (Guizbar) del concejo o federació. La metodologia és " un Moviment, un vot".

Ideologia[modifica | modifica el codi]

Cada Moviment té la seva postura ideològica particular. Per definició tots els Moviments són jueus i sionistes. Però cadascuna interpreta el Sionisme i el Judaisme de manera diferent. Generalment cada Moviment posseeix un manifest ideològic que sistematitza la seva postura. D'aquest manifest s'explica: l'estructura de la Tnuà, el mètode de decisió, els esdeveniments de la Tnuà, la seva relació amb les altres institucions, etc. Cada Tnuà té els seus propis mètodes de modificació del document ideològic, tot i que l'aclaparadora majoria utilitza variants democràtiques.

Els Moviments en la seva majoria es troben agrupats en moviments mundials, que poden estar afiliats a entitats polítiques, i/o sindicals. Molts a nivell local han deixat de banda la independència de la seva seu i s'han transformat en Moviments comunitaris, és a dir són part integral de la comunitat de la ciutat/regió/barri a on es troben.

A Israel l'establiment de l'estat va significar el compliment de molts dels objectius dels Moviments Juvenils, aleshores, moltes de les seves funcions van ser assumides per el nou Estat. Darrerament, el postmodernisme, el canvi de l'escala de valors socials, la caiguda del Mur de Berlín i les seves conseqüències ideològiques, el clima competitiu individualista i materialista, etc. ha desincentivat l'Escoltisme, els ideals i el voluntariat. No obstant això avui els Moviments són l'avantguarda de la joventut jueva, fan front a aquests canvis, s'adapten, canvien alguns dels seus objectius, però conserven el seu compromís ideològic.

Moviments mundials[modifica | modifica el codi]

Són moviments que mantenen activitat a nivell global, incloent-hi en alguns casos a l'Estat d'Israel.

Betar: ideològicament sionista, revisionista, i relacionat amb el partit Likkud d'Israel. Els seus membres van estar implicats en la resistència jueva en els guetos nazis i durant el període Britànic a Palestina.[2]

Bnei Akiva: Fundat a Israel en 1929, Associat al sionisme religiós i al partit religiós nacional. La seva Ideologia és Torà Ve'Avoda (treball i Torà), és el moviment més gran funcionant en 35 països i compta amb 150.000 membres actius, 100.000 a Israel i 50.000 a la resta del món, això el converteix en un dels moviments juvenils més grans del Món. Compta amb diversos kibutzim religiosos.[3]

Hanoar Hatzioni: fundat el 1927 a Polònia. Moviment escolta amb perspectiva pluralista i liberal. Actiu internacionalment en 17 països, incloent-hi Israel. compta amb 32.500 membres actius, és una Tnuà que ha fundat diversos kibutzim. Compta amb Tnuot afiliades, Tzeirei-Ami a Xile, i Olam Beiajad a l'Argentina.

Habonim Dror: fusió de Dror (est. 1915) i de Ijud Habonim (1929) l'any 1982. Pertany al corrent ideològic del Sionisme socialista. Depenent del Takam (moviment del Quibuts unificat) i al partit Avoda Ivrit, el partit laborista israelià. Dror va formar part de la revolta del Gueto de Varsòvia.[4]

Hanoar Haoved Vehalomed (la Joventut Estudiant i Treballadora) és un Moviment Juvenil de l'Estat d'Israel. Funciona a 25 països i és considerat un dels moviments juvenils més grans del món.

Hashomer Hatzair: Creat el 1913 com a fusió d'un grup escolta jueu i un grup d'intel·lectuals socialistes, aquest Moviment Juvenil Sionista va ser fundat a la regió de Galitzia, i va establir el Mapam, el partit socialista d'Israel, i el moviment anomenat Kibutz Artzi. Els seus membres van estar implicats plenament en la resistència jueva als guetos nazis. És el MJS més antic que encara es troba actiu internacionalment.

Maccabi Tzair: es un moviment sionista juvenil que realitza activitats esportives. Forma part de la Confederació Llatino-Americana Maccabi (CLAM).

Noam: és un moviment juvenil israelià, europeu i llatinoamericà afiliat amb el Judaisme conservador (Masorti), i és actiu a Israel, Argentina, Xile, Regne Unit, Hongria, República Txeca, i Ucraïna.

Netzer: establert el 1980, és el moviment juvenil del Judaisme reformista. Promou l'activisme social a través del tikun olam (reparació del Món). També és ecologista, és actiu internacionalment.[1]

Moviments regionals[modifica | modifica el codi]

Són moviments que mantenen activitat en regions específiques del món.

AJ6: L'associació de Sixth formers jueu, radicada al Regne Unit i Irlanda, amb un branca, Shelomi a Israel.

Habonim Dror Amèrica Llatina (Amlat): Nascut de la fusió entre Ijud Habonim i Dror el 1982, es troba centralitzat a Amèrica Llatina sota el nom de " Habonim Dror Amlat " reunint a més de 2500 javerim en més de 20 ciutats de l'Argentina, Brasil, Mèxic i Uruguai. És actualment el moviment juvenil més gran d'Amèrica Llatina.[4]

Canadian Young Judea: fundada el 1917, és el moviment més gran de Canadà, es troba en 12 localitats del país.

Hejalutz Lamerjav: fundat a l'Argentina el 1949, com a moviment apartidari, com alternativa als moviments partidaris de l'època. Actualment és una Tnuà escoltista i kibutziana. És el moviment juvenil sionista laic més gran de l'Argentina funcionant a 15 ciutats. Té dues seus a Mèxic.

Hineni: moviment jueu ortodox, políticament independent, sionista. No es troba associat a una ideologia o a un partit polític, tan sols amb les sinagogues locals. Esta en actiu a Austràlia.

Israel Hatzeira: moviment sionista sud-americà. Funciona a Montevideo, Uruguai, i a Buenos Aires, Argentina. Va ser fundat l'any 1953 per activistes del moviment Hanoar Hatzioni que estaven disconformes amb el viratge cap a l'esquerra que havia patit el Hanoar. Un dels seus fundadors va ser Mordechai Dayan, parent llunyà de Moshé Dayan. Va ser important en la seva creació la influència del líder sionista general Arieh Lleó Dulzin. El moviment va arribar a tenir presència, a més de l'Argentina i Uruguai, a Mèxic, Brasil i França. També va desenvolupar vincles de germanor amb moviments locals dels Estats Units i de Bolívia.

Jazit Hanoar o Chazit Hanoar en portuguès, lit: "Davant juvenil". Moviment sorgit dels departaments de joventut de comunitats jueves a Uruguai i Brasil. Es defineix com apartidario. Té seus a Rio de Janeiro, Porto Alegre, Montevideo i Sant Pau. Recentment (2006) va haver de tancar la seva seu de La Plata (Argentina). Funciona sota l'empara de comunitats jueves afiliades als moviments Conservador i Reformista. Recentment ha establert una aliança política amb el Moviment Conservador.

Young Judea: establert en 1909 Associat a l'organització sionista de dones Hadassah és el moviment més gran dels EUA

Moviments israelians[modifica | modifica el codi]

Són MJS que tenen activitat només a Israel. En molts casos estan agermanats amb moviments mundials.

Ariel: Fractura de Bnei Akiva a Israel, separant les seves reunions per als homes i les dones, i amb cada branca que té el seu rabí com a autoritat.

Hamahanot Ha'olim: est. en 1926. Associat al Takam, (moviment kibutziano unificat). Principis basals: el sionisme, el socialisme, la democràcia i l'humanisme.

Hanoar Haoved Vehalomed: sorgit en 1924. Establert com a Hanoar HaOved ("la joventut de treball") per la Histadrut (federació general del treball) per satisfer les necessitats socials, culturals i l'educació de la joventut treballadora. Després va canviar en 1959 el seu nom per "la joventut de l'estudiant i el treballador". Actiu a Israel, moviment agermanat a Habonim Dror (que concentra les seves activitats a la resta del món).

Hatzofim: Son els escoltes jueus i àrabs d'Israel. Associat al moviment escolta mundial, que comparteix generalment els seus ideals. Encara que son apolítics, els seus membres han fundat kibbutzim. Es troba actiu a Israel.

Tnuat Hanoar haleumí, (en hebreu: תנועת הנוער הלאומי), (en català: Moviment Juvenil Nacional) és una organització juvenil sionista de l'Estat d'Israel. Aquest moviment va ser fundat l'any 1949 com la branca juvenil del sindicat Histadrut. Compta amb prop de 80,000 membres. L'organització està inspirada en la ideologia del sionisme revisionista de Zeev Jabotinsky. Els membres d'aquesta tnuà estan a favor del liberalisme i el lliure mercat, defensen la igualtat d'oportunitats, i la necessitat de donar suport al desenvolupament del talent individual. Els seus líders són triats en eleccions democràtiques. En els anys 90 del segle XX, aquest moviment va posar en marxa programes per a la integració dels nous immigrants, i va impulsar la participació en els programes socials per ajudar els pobres i els joves en risc.

Moviments locals[modifica | modifica el codi]

Són MJS l'activitat se circumscriu a una seu.

Macabi Hatzair o Macabi (MHM) és un Moviment Juvenil Sionista i apolític que treballa al Centre Esportiu Israelita a la ciutat de Mèxic. Va ser fundat en 1963. Pertany a MT CLAM (Confederació Llatinoamericana Macabi). Actualment és una de les tnuot més influents i forts del país. La gran majoria dels janijim que assisteixen a una tnuá a Mèxic són part de Macabi. A aquells que assisteixen a Macabi se'ls denomina Macabeus. El moviment es divideix en shijvot (grups de kvutzot) i alhora en kvutzot (grup de nens de la mateixa edat). Les kvutzot en MHM estan dividides per grau escolar que cursa el janij i sexe.

Betel: Moviment juvenil sionista xilè. Forma part del judaisme conservador, es defineix com apolític. La Tnuà funciona sota l'empara de la Comunitat Israelita de Santiago de Xile. La Tnuà xilena està afiliada al moviment global Noam masorti olami des de l'any 2005.

Dor Jadash: fundat el 1970 a Mèxic per joves de la comunitat sefaradí. Jueu, sionista, democràtic, pluralista, apartidari, criticisme, equitatiu i cooperativista.

Bet-Am Medinath Israel: És un moviment juvenil judaic que funciona en el número 4896 de l'Avinguda Álvarez Jonte, a la Província de Buenos Aires, Argentina

Etz Jaim Fundat l'any 2006, és moviment juvenil, judaic, sionista, educatiu, democràtic i apartidari de tendència conservadora en la religió. Funciona en el número 1661 del carrer Nicasio Oroño, en el barri de la Paternal, a Buenos Aires, (Argentina).

Netzah Israel: moviment juvenil de la comunitat jueva de São Paulo, Brasil, fundat l'any 1947 i afiliat a la Tnuà Hanoar Hatzioni des de 1981.

Olam Beiajad: Fundada el 29 de març de 2008, és un moviment juvenil, judaic, sionista i apartidario. És una tnuá ecologista fundada per bogrim després del tancament de Netzer Argentina. Els sis pilars que mantenen i formen als javerim són: (sense ordre de prioritat) Sionisme, Judaisme, Tikkun Olam, pluralisme, ecologia i pionerisme. Funciona a Buenos Aires, Argentina i actualment es va convertir en la segona Tnuà més gran de Buenos Aires, tenint un aproximat de 90 janijim i 30 bogrim.

Tikva: moviment juvenil sionista xilè, afiliat a Noam des del 2006. Funciona sota l'empara de la comunitat "Bnei Israel", a Santiago de Xile.

Tzeirei-Ami Xile: moviment scout - sionista establert el 1979. Funciona a l'Institut Hebreu de Santiago, Xile. Té 550 membres actius, sent el moviment més gran de Xile. Afiliada a Hanoar Hatzioni des del 2005.

Maguen Hador: Moviment juvenil jueu religiós creat a Xile l'any 2008. Funciona a l'escola Maimònides de Santiago, i té 100 membres actius, sent l'única Tnuà enfocada a nens que guarden el Sàbat.

Yajad Cib: Moviment juvenil de la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB). Es una Tnuà per a infants i joves jueus d'entre 3 i 17 anys, es va fundar a Barcelona el 23 d'octubre de l'any 2011.[5]

Consells i Federacions Sionistes[modifica | modifica el codi]

Consell Juvenil de Xile[modifica | modifica el codi]

Uneix a tots els Moviments de Xile, els Moviments pertanyents són:

 • Tzeirei - Ami (Hanoar Hatzioni Xile)
 • Maccabi Hatzair Santiago
 • Maccabi Hatzair Vinya del Mar
 • Tikva Xile (Noam)
 • Betel Xile (Noam)
 • Hashomer Hatzair Xile

Consell Juvenil Argentí[modifica | modifica el codi]

Uneix a tots els Moviments (reconeguts) de l'Argentina:

Altres Moviments[modifica | modifica el codi]

 • Ezra Moviment religiós, originalment afiliat amb Agudat Israel al Mandat Britànic de Palestina a partir de 1936. Ha fundat molts kibutzim i moshavim religiosos.
 • Federació de joventuts sionistes Pluralista - creu en la cultura, la Tzedakah, la defensa i l'Aliyyà.
 • Haihud Hahaklai (unió agrícola). Associat a una unió de llogarets agrícoles, però políticament independent. Actiu a Israel.
 • Hehalutz: fundat en 1918. Establert inicialment a Rússia per Josep Trumpeldor per preparar Olim per al treball pioner. extingit després de la Segona Guerra Mundial.
 • Ezra Fundat a Alemanya el 1919, moviment juvenil i religiós apocalíptic. Funciona a Anglaterra.
 • Blau Weiss fundat en 1912 a Alemanya va desaparèixer durant l'Holocaust.
 • Yajad leolam fundada a Mèxic per joves religiosos ortodoxos, de la Tnuà Ahabá veShalom. Tnuà religiosa, educacional i sionista Mexicana.
 • Olam Beiajad fundada el 2008. Funciona a Buenos Aires (Argentina)
 • HaOved HaTzioni Facció treballadora a Israel, establerta el 1935, moviment no existent actualment.
 • Gordonia: Moviment sionista socialista que porta el nom de Aaron David Gordon. Fundat a Polònia, i actiu en el Mandat Britànic de Palestina a partir de 1925, posava èmfasi en el treball manual, l'ajuda mútua i els valors humanistes. Després d'ajudar a establir el partit Takam, es va fusionar amb Habonim Dror.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]