Regne Antic d'Egipte

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Regne Antic)
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de geografia políticaRegne Antic d'Egipte

Localització
Capital Memfis
Població
Llengua egipci
Religió religió de l'antic Egipte
Geografia
Forma part de història de l'antic Egipte
Història
Anterior període tinita
Posterior Primer Període Intermedi d'Egipte
Modifica dades a Wikidata
Tutanchamun Maske.jpg
Dinasties de faraons
a l'Antic Egipte

(Entre parèntesis any aproximat
d'inici, sempre aC)
Període predinàstic
Període protodinàstic
Període arcaic
I (3100) - II (2890)
Regne Antic
III (2686) - IV (2613) - V (2498)
VI (2345)
Primer Període Intermedi
VII (2181) - VIII (2173) - IX (2160)
X (2130) - XI (2133) (Només a Tebes)
Regne Mitjà
XI (Tot Egipte)
XII (2040) - XIII (1786) - XIV (1633)
Segon Període Intermedi
XV (1674) - XVI (1684) - XVII (1650)
Regne Nou
XVIII (1567) - XIX (1320) - XX (1200)
Tercer Període Intermedi
XXI (1085) - XXII (945) - XXIII (730)
XXIV (720) - XXV (716) - XXVI (664)
Primer període persa (525)
Baix imperi
XXVIII (404) - XXIX (399) - XXX (380)
Segon període persa (343)
Període hel·lenístic
Alexandre el Gran (332)
Dinastia ptolemaica (323)
Província romana (30)
Conquesta àrab
Conquesta otomana

L'Imperi antic o Regne antic fou un període de la història de l'antic Egipte, entre les dinasties III i VI, en què l'estructura de l'estat esdevé centralitzada progressivament per la pèrdua del poder dels nomós en favor d'un poder central únic que abasta tot el país.

És l'època coneguda sobretot per la consolidació del seu art, es construeixen les piràmides i els hipogeus com a grans monuments funeraris dels faraons, i grans progressos en l'escultura i el relleu. Però, també constitueix el període de formació per excel·lència de l'escriptura: la hieràtica apareix ara per primer cop. Pel que fa a la religió, el panteó es troba totalment format a la fi del període. També fou innovador en altres camps, especialment en el dels usos funeraris, com els texts de les piràmides, la momificació, i en l'administració.

El faraó i la seva cort[modifica]

El faraó era considerat oficialment com un déu, hereu dels déus que regnaren sobre la Terra, guardià de la justícia i l'ordre universal "Maat".

Era l'únic que podia tenir diverses esposes legítimes i d'altres de secundàries, mares dels futurs reis, visirs, o sacerdots en els temples de Ra, Tot i Min, amb dret a ser enterrats juntament amb el faraó, en piràmides menors.

La societat[modifica]

La necessitat de realitzar grans treballs hidràulics que regulessin les crescudes del Nil obligà a crear una estructura organitzativa cada cop més complexa, que fou el germen de l'estat centralitzat egipci. Els treballs de drenatge i irrigació reclamen la cooperació de tota la comunitat, creant un vincle econòmic que genera la solidaritat social... que condueix a la unificació política de tota la regió, que depèn d'un mateix sistema fluvial.

La societat estava jerarquitzada en tres estats:

  • Faraó: depositari del dret diví, posseïa tots els poders per mediació d'Horus.
  • Alts funcionaris i sacerdots.
  • Poble: artesans, camperols...

Tot i que la idea d'un faraó ric que sotmetia els artesans és molt extensa, no és del tot exacta. Els faraons regalaven diversos drets, estava estesa la propietat privada, hi havia possibilitat d'ascens i, fins i tot, els càrrecs es podien fer hereditaris.

El faraó era propietari de persones i terres, teològicament, però en realitat la propietat privada era un dret amb garanties jurídiques i legals, garantida per l'estat si estava registrada, i existien censos bianuals de béns, mobles i immobles.

La població urbana[modifica]

Es concentrava, fonamentalment, en diverses poblacions del delta del Nil i la vall del Nil. Els nuclis urbans eren el motor ideològic d'Egipte. Allà s'hi arrelava el comerç, les classes riques i cultes. Es constituïren en centres culturals i religiosos. La ciutat més important d'aquesta època fou Memfis, la capital.

La població rural[modifica]

Era la base de l'economia. Assentada en poblacions menors, estava composta fonamentalment per agricultors, camperols, ramaders i treballadors lliures que rebien un sou en espècie. L'existència de mercats implicava que també entre ells estigués estesa la propietat privada.

L'administració[modifica]

El càrrec més important era el de visir, que presidia l'administració central, i era designat pel faraó. Disposava del seu propi consell: els caps de missió. Presidia la cort de justícia com a cap de la Gran casa de Justícia. També era el guardià dels arxius. A més, dirigia la hisenda pública, que centralitzava les taxes i els productes del camp, i era l'encarregat de l'agricultura i de la casa reial.

En un estat inferior al de visir, estava el canceller del rei del Baix Egipte, títol que acabà sent merament honorífic; i el canceller del déu, encarregat de les expedicions militars i comercials.

La justícia, prerrogativa reial, disposava d'un conjunt de lleis escrites (conegudes parcialment per referències), sense pena de mort ni càstigs cruels. Era un dret egipci apel·lar en última instància al rei.

El "ministeri" de cultura s'ocupava de dos assumptes: camps i ramaderies. Neix la figura de l'arrendatari d'una propietat reial.

Els escribes: existia un arxiu que s'anomenava Casa de Vida, en el qual es reunien tots els documents relatius al funcionament de la ciutat. Entre els escribes, es trobava el cap dels secrets, que s'ocupava de les qüestions religioses.

L'administració provincial estava basada en la figura del monarca, "el que obre els canals", que era responsable de la irrigació, del rendiment agrícola, de recaptar taxes i fixar els límits de les propietats després de la inundació anual. En aquesta època, el nombre de nomós fou de 38 a 39.

Arquitectura[modifica]

Els monuments d'aquesta època mostren la intel·ligència i capacitat organitzativa dels arquitectes per a construir-los, unida a la destresa i habilitat dels artesans egipcis, i posa de manifest l'alt grau d'esplendor que aconseguí la civilització egípcia.

Els complexos funeraris de l'Imperi antic, constituïts en pedra, formaven part d'un conjunt en què es disposaven, normalment, la piràmide principal, el temple funerari juntament amb la piràmide, un temple de la vall amb un moll i un camí processional que comunicava aquests edificis. Es complementaven amb piràmides subsidiàries, vaixells solars en fossats, capelles, magatzems, etc. Eren extraordinaris espais arquitectònics, ideats per a realitzar-hi solemnement les cerimònies d'enterrament.

Els faraons de la dinastia III iniciaren la construcció de piràmides a Saqqara, a la riba oposada de la nova capital, Memfis. El savi i arquitecte Imhotep construí per al faraó Dyeser (Zoser) (c. 2737-2717 aC) el complex funerari de Saqqara, per primer cop totalment executat en pedra, constituït per una piràmide esglaonada i un conjunt de temples simbòlics intercomunicats mitjançant patis. La piràmide esglaonada del faraó Dyeser és l'edifici més antic conservat d'arquitectura monumental; erigit a manera de sis mastabes superposades, és considerat la primera fase del desenvolupament de les piràmides, que substituïren les mastabes com a tombes reials.

Els faraons de la dinastia IV erigiren piràmides monumentals. Seneferu fou el creador de tres grans piràmides, i construí la primera piràmide clàssica. Els seus successors varen començar el complex funerari monumental de Giza. Keops erigí la gran piràmide, de 136 m d'alçada, conformada per uns 2,5 milions de blocs de pedra, l'única de les set meravelles del món que ha perdurat. Kefrèn construí una piràmide, més petita, i Micerí n'aixecà la tercera, on, segons la tradició, foren enterrats.

Els faraons de la dinastia V erigiren a Saqqara complexos de piràmides més senzilles, pitjor executades constructivament, dedicant gran esma en l'erecció d'un nou tipus d'edifici: els temples solars, reflex d'una nova doctrina religiosa, la mística solar del clergat d'Heliòpolis, abandonant les pràctiques dels sacerdots de Memfis.

Literatura[modifica]

Els texts que ens han arribat d'aquest període es classifiquen en diversos tipus:

Els texts religiosos són els més antics que es coneixen d'aquesta època, i tenen relació amb el més enllà, la Duat, la vida després de la mort física, descrivint-hi què haurà de fer l'esperit del faraó per aconseguir la immortalitat, l'únic egipci que podia obtenir-la.

Aquests són els texts de les piràmides, un conjunt heterogeni d'himnes, conjures i normes útils, compilats pel clergat memfita per a després de la mort, en el viatge per a la Duat, i gravats en l'interior de les piràmides durant l'Imperi antic, tot i que la procedència d'alguns texts seria predinàstica, com l'himne caníbal. La seva evolució donarà lloc als texts dels sarcòfags, en l'Imperi mitjà i el llibre dels morts, en l'Imperi nou.

Les lliçons sapiencials, texts pedagògics amb ensenyances i consells cívics i morals, gestats en les Cases de Vida pels escribes, eren bons exemples de retòrica, com les ensenyances de Ptahhotep, les ensenyances per a Kagemny o les ensenyances d'Hordyedef.

Els texts de caràcter històric narren esdeveniments i fites de gran valor històric, com la biografia de Neferseshemra, o els fragments de la pedra de Palermo, amb anals que incloïen reis predinàstics.

Els texts de caràcter tècnic, com els papirs, de caràcter administratiu, trobats en els arxius del temple de Neferirkara, a Abusir.

S'han trobat també texts de teatre religiós, en què s'escenificaven les aventures del déu Horus.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Regne Antic d'Egipte Modifica l'enllaç a Wikidata