Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Visibilitat i participació dels 10.000 i procés AdQ via nous segells als articles

56
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia,

Al fil Tema:Xmm0ypyw61m2ma8t, en @Pallares es preguntava quines noves idees poden dur-nos a més participació en la gran tasca dels 10.000.

Una proposta que fa temps que em passa pel cap és que, a diferència dels 100 i els 1.000 elementals, els nostres 10.000 no tenen cap signe visible que els identifiqui. Ja sigui per a lectors, per a usuaris novells o pels més avesats, això implica menys possibilitats que algú digui "ostres he anat a topat de casualitat o expressament amb aquesta entrada que resulta clau i molt millorable; m'hi poso ara mateix".

Per tant, coincidiu que un primer pas és marcar totes aquestes entrades amb la icona corresponent?. Què en penseu?

En segon lloc, tenim unes icones dels 100, dels 1.000 i dels ABo i AdQ que ja tenen gairebé una dècada, són en png de baixa resolució i tampoc són gaire clares respecte què volen dir. Potser seria bo tenir-les unificades sota una mateixa mida, escala de colors i amb uns noms que s'avinguin bé a la terminologia viquipedista. Això és el que tenim ara mateix:

I heus aquí una nova proposta que inclou els 10.000 i millors combinacions:

Esteu a favor de reemplaçar les icones antigues per aquest conjunt de vectorials? Implica arreglar i crear les que faltin de les combinacions de plantilla {{100}}, {{100+ABo}}, {{100+AdQ}}, {{1000}}, {{1000+ABo}}, {{1000+AdQ}}, {{100+1000}}, {{100+1000+ABo}}, {{100+1000+AdQ}}, {{10000}}, {{10000+ABo}}, {{10000+AdQ}}, {{100+10000}}, {{1000+10000}}, {{100+1000+10000}}, {{100+1000+10000+ABo}}, {{100+1000+10000+AdQ}}, {{100+10000+ABo}} i/o {{1000+10000+AdQ}}? Segurament caldrà ajuda d'un bot per posar-les; jo m'ocupo de fer les plantilles.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Ping als involucrats als 10.000 i AdQ darrerament: @Brunnaiz:, @Manlleus:, @Solde:, @Misterspritz:, @Jordiventura96:, @Cataleirxs:, @Beusson:, @Leptictidium:, @CarlesMartin:, @Antoni Salvà:, @AntoniBM:, @Castellbo:, @MALLUS:, @CarlesVA:, @Ignasi:, @KajenCAT:, @Willy31igd:, @Sorenike:, @Na Renard:, @Capsella01:, @Dragonfly137:, @Rocafera:, @Pcm:, @Jaumellecha:, @Kippelboy:, @Castellbo:, @Jove:, @Capsot:, @Vallue:, @Mbosch:, @Quelcom:, @Jordirooca:,@CarlesVA:, @Alvaro Vidal-Abarca:, @Amadalvarez:, @Pau Colominas: @Unapeça:, @Socialdilema:, @Rubisimoes:, @Pons, @Bodinejador, @Mbosch, @Pere prlpz, @Ivan Avz F

Brunnaiz (discussiócontribucions)

A favor Aprovació Jo hi estic d'acord.

Paucabot (discussiócontribucions)

Molt millors (i més coherents) que les anteriors. Potser el problema que tenen és quan les posem a la mida adequada (que és molt petita), no s'interpreten gaire. Supòs que s'haurien de fer els dissenys molt més simples.

Viquipèdia:Els 100 articles fonamentals Viquipèdia:Llista dels 1000 articles fonamentals Viquiprojecte:Els 10.000 Viquipèdia:Articles bons Viquipèdia:Articles de qualitat

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Havia pensat en fer-les créixer 10 o 25 píxels més o fins i tot enquadrar-les amb un gris com el del marge a pestanyes, la veritat. Ara són tan petites que semblen algun pop-up irrellevant (tampoc a la versió mòbil, i això és una cosa que volia comentar si hi havia prou consens en els punts exposats).

Ignasi (discussiócontribucions)

A favor Aprovació Jo també hi estic d'acord.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Em sento poc atret pels reptes quantitatius, però vista la proposta de "noves icones", sols voldria advertir si s'ha considerat la coherència internacional en substituir l'estrella com a identificador dels Articles Bons.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

L'estrella sovint és per l'AdQ i un cercle amb un + o altres figures per l'ABo. Recomanaria que també es canviï la geometria perquè només alternar color no és bona opció per a daltònics.

Sí que havia pensat en incorporar una suma i una estrella en comptes del que tenim ara, però he pensat que valia més la pena apel·lar a símbols força nostrats i de personalitat pròpia com el Fet Fet! i la medalla d'AdQ que havíem fet servir fins ara. No soc del parer que generi gaire diferència i d'homogeneïtzar-nos a les altres llengües, però tot és discutible i si voleu es poden refer.

Més que repte quantitatiu, diria que aquest cas és un de marcadament qualitatiu: per una banda, atorga i reforça el prestigi visual de tots aquells articles més destacats del projecte i, per l'altra, és una crida i oportunitat a millorar un bon tou dels 10.000 articles més essencials que ja fa anys i panys que tenim per ampliar, tot i que sabem que són visitadíssims i bàsics en una enciclopèdia. Per tant, és esmerçar esforços en millorar l'esquelet principal abans de dedicar esforços en viquiprojectes de creació.

Pallares (discussiócontribucions)

em sembla bé identificar els articles de la llista dels 10k

Beusson (discussiócontribucions)

Endavant amb identificar els 10k

Pau Colominas (discussiócontribucions)

A favorA favor Suport Molt bona idea, Xavier Dengra, i gràcies per la feina de creació de les noves icones. Potser sí que, en la línia del que apunta en FranSisPac, ens podríem plantejar substituir el ✓ per una estrella.

Ivan Avz F (discussiócontribucions)

A favor Aprovació També d'acord. També trobo interessant la proposta de l'estrella.

Sorenike (discussiócontribucions)

A favorA favor Suport A mi em sembla molt bona iniciativa. Com a mínim per donar més visibilitat a aquest projecte, i també per renovar les icones. Gràcies per la feina!

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Més que una estrella i si és per homogeneïtzar més amb altres llengües, si voleu puc canviar el vist (que recorda els nostres Fet Fet!) dels ABo per un símbol + similar al de l'anglesa (). Us semblaria millor?

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Sí. Com dius, el ✓ em recorda al Fet Fet! que ja usem força.

KajenCAT (discussiócontribucions)

A favor Aprovació La idea em sembla molt bona. A banda de l'estrella o el símbol de sumar que em semblen bones alternatives, no m'acaba de convèncer la nova estètica d'AdQ perquè el fons groc fa difícil distingir la medalla. Viquipèdia:Articles de qualitat

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Ho acabo d'arreglar perquè el fons sigui molt més suau i ara sí que es vegi bé la medalla.

Manlleus (discussiócontribucions)

Estic d'acord amb la proposta, si tenim icona pels 100, s'hauria de tenir una pels 10.000 com a projecte de meta. L'icona de Abo de l'anglesa sembla més adient que el tick que no és nostrat tampoc, el petit text de 100, 10.000, Abo..., no queda millor sobreimprès com la icona antiga dels 100 en comptes d'una caixeta blanca? quedava almenys més estilístic...

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Us he fet cas amb les recomanacions i he actualitzat el d'ABo a

De la resta he provat de fer el text una mica més gran, però no me n'he sortit com voldria (vegeu historials a Commons). Em dono per vençut i satisfet per ara.

@Manlleus: les caixes de text negre sobre fons blanc (i no pas sobreimpressionant text sobre la viquibola de color) és pel fet que jo mateix soc d'aquelles persones diagnosticades sense encertar ni un 10% dels tests d'Ishihara. Sembla un detall insignificant, però és molt preferible evitar sempre de superposar color sobre color (fins i tot si té relleu), sobretot amb mides petites.

Arnaugir (discussiócontribucions)

A mi em sembla molt bé. Només dos comentaris.

1- La medalla es veu poc (i la ce trencada queda molt petita). Penso que la medalla hauria de passar a la història i apostar per l'estrella com a altres llengües, més fàcil d'identificar.

2- Seguim tenint un problema important, que és que les icones no "s'acoblen" bé als articles, generant un salt de línia innecessari (veure qualsevol adq, p.ex. Lluís Muncunill i Parellada). No sé quina n'és la solució , vaig estar remenant sense èxit, i em penso que @Vriullop tampoc se'n va sortir.

Antoni Salvà (discussiócontribucions)

A favor Aprovació A mi em sembla bé. Crec que s'haurien de llevar els punts que separen els milers i deixar un espai en blanc (1 000 i 10 000), que és el que es recomana per evitar confondre amb la separació de decimals, que pot ser una coma o un punt. La icona anterior dels mil ho escrivia així (1 000). Mirau la norma 6.2.2 a la pàg. 17 de l'IEC (La simbologia i la formulació en els textos científics). Salut i ànims!

Sorenike (discussiócontribucions)

Trobo que les noves icones d'ABo i AdQ són molt més visuals ara. Potser l'estrella la pintaria sencera amb el color que fa el contorn, perquè ressalti més, perquè en miniatura perd una mica i un to fosc es veuria més. Però trobo molt escaient les idees de canvi que s'han proposat, malgrat el costum que tinc de veure la medalla.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Així quedaria si provo de prendre el sentit majoritari de les vostres opinions: logotips més simples, lletres el màxim de grosses, jubilar la peça de puzzle amb la ce trencada per prioritzar una estrella (he fet una picada d'ullet a la senyera, com l'anterior) i un espai simple en comptes del punt.

Als qui us uniu ara a la festa de l'estètica, podeu consultar els models inicials a l'historial sobretot de Segell_AdQ_unificat_Viquipèdia.svg. Dos exemples de resultats combinatoris de dues d'aquestes plantilles són Barcelona i Colosseu.

La feina titànica passa ara per 1) incorporar les plantilles a tots els articles, 2) fer que no generin salts de línia estranys i també apareguin en versió mòbil i 3) automatitzar llistes via Wikidata, 4) carregar-se les subplantilles com ara {{1000 Història i geografia}}) perquè si no la combinatòria d'aquestes cinc és impossible i finalment 5) fer una esporgada a les pàgines abandonades dels 1.000 i estructurar tot allò més simple separant el que és viquiprojecte (coordinació d'usuaris) del que són les llistes classificades per temes.

Si us sembla bé, faig un fil a part d'això, que a mi endreçar l'assumpte és un tema que em crida més que ampliar contingut, però necesitaré opinions i consensos.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

He obert aquest fil Tema:Xmqmuho4g6orlzr4 per debatre els temes que necessiten més profunditat i consens per començar esporgades, automatitzacions via Wikidata i promoure que la gent entengui més i millor com funcionen les llistes i com col·laborar-hi.

Arnaugir (discussiócontribucions)

Un comentari @Xavier Dengra, quan refacis les plantilles, en comptes de fer 50 plantilles diferents (com tens plantejat al fil inicial) valdria més fer-ne una de sola amb paràmetres. Parlem-ne quan vulguis.

Tampoc cal que et digui que per anar bé s'haurien de posar amb bot. potser puc ajudar...

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Arnaugir parlem-ne a l'altre fil que he creat, que un dels temes que tracta és aquest!

Medol (discussiócontribucions)

Genial, per mi endavant!

Ignasi (discussiócontribucions)

Com ho hem de fer? Es crearà un bot o els haurem d'anar posant manualment? (si és així, també per organitzar-nos una mica)

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
FranSisPac (discussiócontribucions)

Un prec (i aprofito per reconèixer una certa precipitació en la meva entrada de més amunt, del passat dia 27 a les 17.55): seria possible que les imatges que van apareixent en aquesta discussió es mostressin tal com eren en el moment corresponent, no tal com han acabat sent? Ara, a posteriori, és pràcticament impossible seguir el fil, ja que es parla de coses que no s'hi veuen, s'hi plantegen detalls que podem recordar quan fa poc que "els vam veure" però d'aquí quatre dies s'hauran de suplir per la imaginació més o menys encertada i, globalment, perd el seu valor "documental". Que potser ens plantejaríem eliminar-la perquè ja està superada? Soc conscient que pot semblar un esforç poc útil, però "la història" (amb minúscula) ho agrairà. Cordialment,

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@FranSisPac és perquè quan he penjat noves versions dins el mateix fitxer (per no penjar 5 versions diferents a Commons) s'han superposat les unes a les altres. Aquests són els cinc dissenys inicials del meu primer comentari, mode d'arxiu:

  1. Els 100
  2. Els 1.000
  3. Els 10.000
  4. Articles bons
  5. Articles de qualitat

Corresponen als historials de cadascun dels fitxers en qüestió, en la primera càrrega de 27 de juliol del 2023. La interfície no permet mostrar versions anteriors com a miniatures, només com les he enllaçat. Espero que serveixi igualment.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Gràcies, @Xavier Dengra. Veig que no és fàcil, però el que m'informes no resol el problema. Si interpreto bé el teu "5 versions diferents", i et refereixes a 5 fases d'evolució de les icones, em permeto demanar, no que les pengis totes, però sí que pengis aquestes 5 icones inicials i siguin aquestes les que s'enllacin en la teva entrada inicial, en la quarta entrada, d'en @Paucabot i, encara que aleshores ja havia evolucionat una mica, en l'entrada d'en @KajenCAT, on parla de "distingir la medalla". Penso que tot quedaria més clar, no?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

De debò que em sap greu si t'ha semblat insuficient, @FranSisPac. Però amablement declinaré la petició i no duplicaré més esforços debades en aquest fil; prefereixo esmerçar-los en continuar treballant en la reestructuració a Tema:Xmqmuho4g6orlzr4 un cop hem tingut prou quòrum "artístic" pels canvis proposats. Insisteixo, a la secció "Historial del fitxer" de Commons es veu clarament l'evolució de cada versió de la icona fins a l'actual. Gràcies per la comprensió.

KRLS (discussiócontribucions)

Crec que la mida de l'imatge a {{Article de qualitat}} és massa gran i queda molt predominant en l'encapçalament de l'article (exemple, Badalona). Us recomano que ho visualitzeu en pantalles no paranoràmiques.

Paucabot (discussiócontribucions)
KajenCAT (discussiócontribucions)

Per mi, hauria de ser més notori. La única manera quejo m'adonava que un article era de qualitat quan encara no era editor era en altres llengües, que sortia una estrella al costat de la llengua.

Paucabot (discussiócontribucions)

Més que abans o més que així com està a Badalona?

KajenCAT (discussiócontribucions)

Mínim més que abans, i si pot ser més que Badalona, per mi millor.

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo diria que així com està a Badalona, no pot quedar (ni més gros). Qualsevol dissenyador et diria que no pot ser més disruptiu en una part molt important de l'article, que és l'encapçalament. Obliga a deixar l'equivalent a tres línies en blanc a l'inici de l'article.

Paucabot (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Estic encara en tot el procés de reestructuració, com podeu veure als historials de les plantilles, les pàgines dels 10 i dels 100 fonamentals, i dels ABo i AdQ. Tenim molts arxius, temes mesclats, incongruències en llistes (i en plantilles d'icones) i les icones com a tal són el maquillatge final. Prego unes setmanes de paciència mentre vaig editant-ho tot i que vagi prenent forma després de 15 anys prou abandonat.

L'ideal seria que les icones tinguessin un lloc notori dins la infotaula que cridi l'atenció del lector o, si és fora, que les gestionés un bot i de manera visible.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

En @Pere prlpz i @Vriullop han començat a ajudar-me en alguns aspectes, però hi ha certes mancances tècniques en el procés (identificació dels articles, marcatge amb icones i recuperació via SPARQL en llistes completes i amb info valuosa) que són prioritàries. Poc a poc aniré fent actualitzacions a la taverna a mesura que vagi avançant la remodelació, si us sembla.

Paucabot (discussiócontribucions)

D'acord, però a part de tot el que dius, podríem consensuar aquí disminuir la mida excessiva d'aquestes icones. Aquesta discussió no interfereix en res del que has comentat.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Si pensem primer com organitzem les icones en plantilles eficients, les automatitzem via Wikidata o bots i decidim con integrar-les en una taula emmarcada o inclosa dins la infotaula, no caldrà parlar de disminuir les mides; ja no generaran aquest salt de línia que és una xapussa històrica de la interfície amb tiquets fallits a Phabricator. Parlar del resultat estètic en versió escriptori i de només alguns articles sense com treballar la gestió eficient de posar-les i mostrar-les serà debades, crec.

Paucabot (discussiócontribucions)

D'acord. Tornem a les mides originals, mentrestant, idò, i deixem de parlar del resultat estètic. Ja en parlarem quan s'hagi acabat el procés.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Entesos, em sembla bé provisionalment.

Paucabot (discussiócontribucions)

Com ho tenim, això?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Sobre la reestructuració de les pàgines:

Les taules de contingut d'aquestes quatre pàgines mostren diversos errors que van quedar pendents de solucionar a Usuari_Discussió:Vriullop#Llista_cronològica_d'AdQ_i_ABo,_presa_de_Wikidata. Trobar una solució que permeti establir aquestes taules més fàcilment via Wikidata i que mostrin allò que volem és el pas més immediat per fer que les icones estiguin vinculades a l'element de Wikidata i puguem prescindir de la majoria del set de plantilles.

Si aneu a Viquipèdia:Els 10 fonamentals, la taula enllaça a en.wiki i té columnes inútils en comptes d'informació de valor. No sé com continuar i em vaig frustar una mica. Si això se solucionés, començaria amb:

I podríem tancar el tema pel que fa a usabilitat, automatització a llarg termini, estètica, coordinació entre rangs de qualitat i també mida de les icones.

Paucabot (discussiócontribucions)

En tot cas, i tal com es va dir fa quatre mesos, es podria retornar a la mida original.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Paucabot: En @KRLS ja havia reconvertit la meitat als 30px seguint el consens d'aquest fil. De les existents, acabo de fer el mateix amb les que quedaven pendents. En principi totes les opcions de distintius estan ja a la mida estàndard. Gràcies pel recordatori.

Dit això, vejam si algú em pot ajudar amb els problemes tècnics que he esmentat fa una estona més amunt. Si muntem les taules d'articles de cada grup com toca, em comprometo a acabar tot el procés pendent.

Manlleus (discussiócontribucions)

A la viquitrobada van comentar-ho, vaig sentir que hi ha suport sobre aquest tema, en concret, sobre els 10.000, que poden ajudar prou pel projecte, per mi endavant

Medol (discussiócontribucions)

El que tenim ara és un problema tècnic. Cal millorar les llistes en català. Això ho ha de fer algú que sàpiga una mica de cosa tècnica. Faig ping a @Pere prlpz: i @Amadalvarez:.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Hola. No estic segur de per quin problema tècnic rebo el ping perquè aquest fil és molt llarg, però si és per posar icones això no entra dins de les meves habilitats (i a més no tinc clar que sigui una millora), i si és per les llistes depèn de com siguin i què hi hagi de sortir.

Algú pot resumir què cal?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

M'hi perdo una mica amb aquestes discussions però m'apunto com tasca d'any nou (d'un any nou o altre) mirar-me-les per intentar esbrinar quines llistes calen, quins camps són imprescindibles, quins camps seria bo tenir-hi, quin és el problema amb la llista dels 10 i la dels 100, i si aquest problema té alguna importància per aquestes llistes o si només es tracta de no reproduir-lo dins del possible a les llistes que encara no existeixen.

Resposta a «Visibilitat i participació dels 10.000 i procés AdQ via nous segells als articles»