Tetserret

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaTetserret
Tətsərret
Tipusllengua i llengua viva Modifica el valor a Wikidata
Ús
ParlantsDifícil d'estimar; una fracció de 2.000 (2002)[1]
Parlants nadius2.000 Modifica el valor a Wikidata (2017 Modifica el valor a Wikidata)
Parlat aTahoua Modifica el valor a Wikidata
EstatNíger Níger
Classificació lingüística
llengua humana
llengües afroasiàtiques
amazic
llengües berbers occidentals Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Nivell de vulnerabilitat4 en perill sever Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-3tez Modifica el valor a Wikidata
Glottologtets1235 Modifica el valor a Wikidata
Ethnologuetez Modifica el valor a Wikidata
Linguist List1nl Modifica el valor a Wikidata
UNESCO2210 Modifica el valor a Wikidata
IETFtez Modifica el valor a Wikidata
Endangered languages8509 Modifica el valor a Wikidata

Tetserret (Tin Sert) és una llengua amaziga parlada per les tribus tuareg Ait-Awari i Kel Eghlal de la comuna Akoubounou (Akabinu) a Níger. La seva principal àrea lingüística es troba entre Abalak, Akoubounou i Shadwanka.[2] La variant parlada pels Kel Eghlal és anomenada taməsəɣlalt. L'equivalent tamasheq shin-sart / shin-sar / tin-sar és usat en alguna liteartuar antiga.[3]La comprensió popular entre alguns Ait-Awari deriva el nom tet-serret, i el seu equivalent tamasheq shin-sart, d'expressions que volen dir 'la (llengua) de Sirte'.[4]

El tetserret és una de les últimes llengües amazigues reconeguda com a independent. Encara en 1981 Bernus tractava el tetserret com un dialecte del tuareg,[5] i algunes fonts antigues fins i tot la confonen amb les llengües Songhai del Nord.[6] El primer material lingüístic sobre el tetserret fou publicat per Drouin (1984),i només amb la tesi de Khamed Attayoub (2001) va quedar clar que el tetserret era diferent del tuareg.

El tetserret és l'única llengua amaziga supervivent que comparteix una sèrie de canvis de sons amb el zenaga de Mauritània.[7][8] També s'ha trobat vocabulari no tuareg present en altres llengües amazigues. Per exemple, afagan (home) s'assembla al tamazight del Marroc Central; aiddid (pell de cabra contenidora d'aigua) sembla el ghadamès de Líbia; i awdosh (bou) recorda l'àrab hassania.

Tots els parlants de tetserret són bilingües amb el tawellemmet, que ha influenciat la seva llengua.[9] En 2011 el tetserret ja no era parlat pels nens i com a tal semblava una llengua amenaçada.[10]

Referències[modifica]

  1. [1]
  2. Lux 2011:21, 40
  3. Citations in Lux 2011:21
  4. Walentowitz and Khamed Attayoub, 2001:28
  5. "D'autres Touaregs parlent des langues qui ne sont que des variations dialectales du touareg : shin sar des Aït Awari, talasaghlalt des Kel Eghlal Enniger du sud de l'Azawagh". Bernus, E. 1981. Touaregs Nigériens : Unité culturelle et diversité régionale d'un peuple pasteur. Paris: Orstom, p. 72.
  6. "L'étude des langues mixtes Songhay- Tamajaq parlées encore de nos jours dans la région – celles des tribus nomades de l'Azawagh : Igdalan, Aït Awari, Dahusahaq, Kel Eghlal Ninggər..." Marty, A. 1975. Histoire de l'Azawagh nigérien de 1899 à 1911. Paris, mém. de l'EHESS, pp. 16-17.
  7. Lux Cécile. Etude descriptive et comparative d'une langue menacée : le tetserret, langue berbère du Niger. Doctoral thesis, University of Lyon 2, 2011.
  8. Souag, Lameen. "The Western Berber Stratum in Kwarandzyey (Tabelbala, Algeria)", in ed. D. Ibriszimow, M. Kossmann, H. Stroomer, R. Vossen, Études berbères V – Essais sur des variations dialectales et autres articles. Köln: Rüdiger Köppe, 2010
  9. Lux 2011:52
  10. Lux 2011:54

Bibliografia[modifica]