Acadèmia Berber

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióAcadèmia Berber
Dades
Tipusassociació cultural Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1967
FundadorMohand Said Hanouz, Abdelkader Rahmani, Youssef Achour i Hamid Hamici (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Data de dissolució o abolició22 març 1978 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
PresidènciaMohand Said Hanouz (1967–1978) Modifica el valor a Wikidata

L'Acadèmia Berber (en cabilenc Agraw imaziɣen, ‘Assemblea amaziga’) és una associació cultural amb seu a París, dedicada a la cultura amaziga fundada el 14 de juny de 1966 per Mohand Arav Bessaoud i un grup de joves cabilencs, inclosos Ramdane Haifi i Taos Amrouche. Foren patrocinats per Jacques Bénet. Tement un mal ús del terme «acadèmia», el 1967 reanomenaren l'associació Agraw Imaziγen (‘Assemblea Amaziga’). Fou dissolta en 1978.

Organització[modifica]

Durant els anys 1968/70 la direcció de l'organització era composta per:

  • President : Mohand Said Hanouz, professor de farmacologia i escriptor
  • Vicepresident : Youssef Achour, antic sotsprefecte i senador
  • Secretari general : Hamici Hamid, locutor de la ràdio cabilenc
  • Tresorera: Mina Charlette

Mohand Arab Bessaoud va realitzar les funcions de secretari de l'organització.[1] El treball de l'Acadèmia Berber va contribuir al naixement i la sensibilització per al reconeixement de la identitat i la cultura amazic, principalment a Algèria. L'associació es va dissoldre finalment en 1978, degut a pressions del govern d'Algèria a França.[2]

Alfabet amazic estàndard[modifica]

L'Acadèmia proposa un alfabet amazic estàndard basat en el tifinag usat al Marroc i Algèria per cabilencs, tuaregs i rifenys per tal de reactivar l'antiga escriptura d'alguns milers d'anys i transcriure tots els dialectes amazics. L'organització va publicar periòdicament la revista Imazighen. L'acadèmia també va proposar el disseny de la bandera amaziga.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Aghali-Zakara, Mohamed (1994). Graphèmes berbères et dilemme de diffusion: Interaction des alphabets latin, ajami et tifinagh. Etudes et Documents Berbères 11, 107-121.
  • Aghali-Zakara, Mohamed; and Drouin, Jeanine (1977). Recherches sur les Tifinaghs- Eléments graphiques et sociolinguistiques. Comptes-rendus du Groupe Linguistique des Etudes Chamito-Sémitiques (GLECS).
  • Ameur, Meftaha (1994). Diversité des transcriptions : pour une notation usuelle et normalisée de la langue berbère. Etudes et Documents Berbères 11, 25–28.
  • Mohand Arav Bessaoud. De petites gens pour une grande cause, ou l'Histoire de l'Académie berbère (1966-1978). Alger: Imprimerie de l'Artisan, 2000. .

Enllaços externs[modifica]