Ghadamès

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llenguaGhadamès
Ɛdimes
Parlants
11.000 (2016)[1] principalment a Gadames
Rànquing -
Parlat a Líbia Líbia
Autòcton de Nalut
Classificació lingüística
Llengües afroasiàtiques
Llengües berbers
Llengües berbers orientals
Característiques
Institució de normalització -
Nivell de vulnerabilitat 2 vulnerable
Codis
ISO 639-3 gha
SIL gha
Glottolog ghad1239
Ethnologue.com gha
UNESCO 1290
IETF gha
Endangeredlanguages.com 291
Modifica les dades a Wikidata

El ghadamès (berber: Ɛdimes, ʕdimes o Ɣdames, Ɣdames; àrab: غدامس, ɣadaːmes) és una llengua berber que es parla a la ciutat de l'oasi de Gadames al districte de Nalut, a Líbia.

Recerca[modifica]

Els materials per la llengua ghadamsi hab estat reunits per dos lingüistes. Els primers materials es va publicar en 1903 i 1904 Adolphe de Calassanti Motylinski (1854-1907). Una font més abundant i fiable és proporcionada per les obres del Pare Blanc Jacques Lanfry, que es va quedar a Gadames de 1944 a 1945 i que va publicar les seves principals obres en 1968 i 1973. No s'han dut a terme noves investigacions en el lloc des de llavors. Recentment, Kossmann (2013) ha publicat una gramàtica moderna de ghadamès basada en els materials de Lanfry.

Nombre de parlants[modifica]

Lanfry esmenta el nombre de c.4.000 parlants com una estimació optimista.[2] El nombre actual de parlants no es coneix amb exactitud. Ethnologue cita el nombre de c. 10,000 parlants en 2006, amb uns altres 2,000 vivint fora de l'àrea. Tanmateix, el nombre de 10,000 reflecteix el nombre total d'habitants de Gadames, i tots no són parlants nadius de ghadamès. A més, el nombre de 2.000 parlants emigrants es babsa en una font molt antiga.[3] Ethnologue classifica la llengua com a 6b (amenaçada).

La llengua[modifica]

El ghadamès constitueix una llengua berber en si mateixa, conservant diverses característiques morfològiques i fonològiques úniques, i el lèxic ghadamès, segons el registrat per Lanfry, mostra relativament poca influència de l'àrab. Encara hi ha consens sobre la classificació del ghadamès dins el grup de la llengua berber. Aikhenvald i Militarev (1984) la classifiquen en les llengües berbers orientals, i Kossmann (1999) l'agrupa específicament amb l'awjila. Ethnologue la classifica com a zenete oriental.

Fonologia[modifica]

Consonants

Com a altres llengües berbes i l'àrab, el ghadamès té consonants dentals faringealitzades («emfàtiques») i planes. La geminació és contrastiva. Les consonants llistades entre parèntesis només ocorren molt esporàdicament.

Consonants ghadamès (IPA)
Labial
 
Labio-
dental
Dental
 
Dental
far.
Palatal
 
Velar
 
Uvular
 
faringal
 
Glotal
 
Nasal m
Oclusiva
 
(p)
b

t̪ˤ
 
ɟ
k
ɡ
q
 
Fricativa
 
 
β
f
 

s̪ˤ
z̪ˤ
ʃ
ʒ
x
ɣ
ħ
ʕ
h
 
Africada ()
Aproximant w l̪ˤ j
Vibrant r̪ˤ


Vocals

La majoria de llengües berbers tenen només tres fonemes vocàlics. El ghadamès, com el tamasheq, té set vocals.

Vocals ghadamès (IPA)
Frontal Central Posterior
Tancada i u
Semitancada e o
Mitjana ə
gGairebé oberta ɐ
Oberta a

Referències[modifica]

  1. Ghadamès a The Joshua Project
  2. Lanfry (1973:iv).
  3. Encyclopaedia of Islam, 2nd edition, article Ghadāmis (1952): 2,000 persons with a background in Ghadames living in Tunis; quoted by Lanfry (1973:iv).

Bibliografia[modifica]