Tidikelt

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llenguaTidikelt
Tipusllengua, llengua viva i llengua críticament amenaçada modifica
Parlants
1.000[1]
Parlat aAlgèria Algèria
Autòcton deProvíncia de Tamanghasset modifica
Classificació lingüística
Afroasiàtic

 Amazic
  Amazic septentrional
   Zeneta

    Sàhara septentrional
Característiques
Institució de normalitzacióAlt Comissariat de l’Amaziguitat
Nivell de vulnerabilitat5 en perill crític modifica
Codis
ISO 639-2ber
ISO 639-3tia modifica
Glottologtidi1241 modifica
Ethnologue.comtia modifica
UNESCO2181 modifica
IETFtia modifica
Endangeredlanguages.com4836 modifica

El tidikelt és una llengua amaziga del grup de les llengües zenetes parlada a Algèria. És una de les llengües Mzab-Wargla . El tamazight tidikelt es parla a la província de Tamanrasset: àrea de Salah, Tidikelt, i Tit al sud d'Algèria, Marroc, Tunísia, i Sàhara Occidental.[2] El tamazight tidikelt té dos dialectes, el tidikelt i el tit. El tamazight tidikelt és considerat com una llengua amenaçada, pròxima a l'extinció amb només 1.000 parlants i en disminució.

Història[modifica]

La regió del nord d'Àfrica va ser, en un moment de la història, habitada pels amazics. El nom berber prové de "barbari" que va ser utilitzat pels romans. Barbari és una paraula llatina que significa bàrbars. Les seves tribus es podien trobar an tota la regió del nord. No obstant això, quan els musulmans van envair i es van apoderar de la regió del nord d'Àfrica, van implantar l'islam i la llengua àrab, que finalment va provocar un ús reduït del tamazight tidikelt. Tenint en compte que la llengua àrab i l'islam són estretament relacionades, i molts dels amazics es convertiren a l'islam, el tamazight tidikelt va començar a esvair-se.[3][4][5]

Avui dia els parlants restants de tamazight tidikelt són majoritàriament musulmans amb un petit percentatge de cristians.[6]

Referències[modifica]

  1. Tidikelt a The Joshua Project
  2. Tamazight, Tidikelt. (n.d.). Retrieved March 10, 2017, from https://www.ethnologue.com/language/tia
  3. Achab, K. (2001). The Tamazight (Berber) Language Profile.
  4. Achab, K. (2012). Internal Structure of Verb Meaning: A Study of Verbs in Tamazight (Berber). Cambridge Scholars Publishing.
  5. Frawley, W. (2003). International encyclopedia of linguistics.
  6. Project, J. (n.d.). Berber, Tidikelt Tamzight in Algeria Ethnic People Profile. Retrieved May 01, 2017, from http://legacy.joshuaproject.net/people-profile.php?peo3=15473&rog3=AG.