.is

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de domini de primer nivell.is
TipusDomini de primer nivell territorial
Introduït1986
SituacióActiu
RegistreISNIC
Organització patrocinadoraISNIC
Ús destinatEntitats connectades amb Islàndia Islàndia
Ús realMolt popular a Islàndia
Restriccions en el registrecap
EstructuraRegistres fets directament a categories de segon nivell
Documents«ISNIC Registry: Domain Rules».
Polítiques de disputaIcelandic Consumer Agency i/o ISNIC's Board of Appeals
Pertany a la jurisdiccióIslàndia Modifica el valor a Wikidata
GestorISNIC (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Lloc web oficialISNIC

.is és el domini territorial de primer nivell (ccTLD) d'Islàndia. El codi deriva de les dues primeres lletres de la paraula Ísland, que és el mot amb el que es defineix Islàndia en islandès. El registre del domini .is és obert a tothom, tant privats com empreses, sense restriccions especials.

El domini .is més antic és hi.is, que és el domini de la Universitat d'Islàndia. Aquest fou registrat l'11 de desembre de 1986, cosa que el fa un dels dominis registrats més vells de la història.

Segons un estudi de l'empresa McAfee, anomenat Mapping the Mal Web, el .is és considerat un dels 10 dominis de primer nivell més segurs del món en els anys 2007, 2008, 2009 i 2010, últim any en què es van fer tals estudis.[1] A setembre de 2012 hi havia uns 40000 dominis .is registrats.[2]

Jocs de paraules amb el domini[modifica]

Existeixen molts jocs de paraules fets amb el domini .is i el mot de l'anglès is (és, del verb ser en català). Els exemples més coneguts són "who.is" (qui és), "this.is" (això és), "she.is" (ella és), "he.is" (ell és), "time.is" (hora és), etcètera. A més, igual que passa amb molts altres dominis de primer nivell, els .is s'utilitzen per a mots acabats en "is".[3]

Referències[modifica]

  1. «ISNIC Lénaskrá: Fyrirtækið» (en islandès). Arxivat de l'original el 2008-12-21. [Consulta: 9 gener 2009]. «.IS entre els dominis de primer nivell més segurs.»
  2. «Tölulegar upplýsingar um rótarlénið .is» (en islandès). Arxivat de l'original el 2009-06-02. [Consulta: 14 setembre 2012].
  3. «[https://web.archive.org/web/20120308214010/https://www.isnic.is/en/whois/mini.php?type=all&query=hellomyname.is Registration Certificate hellomyname.is]» (en anglès). isnic.is. Arxivat de l'original el 8 març 2012. [Consulta: 17 desembre 2020].

Enllaços externs[modifica]